Rekordní objemy emisí především díky Číně

17.01.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Veřejné emise akcií v loňském roce dosáhly rekordních hodnot. Na tomto výsledku mají největší zásluhu rozvíjející se ekonomiky, zejména pak Čína, která obsadila první tři příčky pomyslného emisního žebříčku.

Objem primárních veřejných emisí akcií v loňském roce překonal dosavadní rekordy. Tato skutečnost vyplývá z údajů, které zveřejnil jeden z nejvýznamnějších hráčů působícího v oblasti poskytování poradenských služeb, společnost Ernst & Young.

Výrazný nárůst zásluhou rozvíjejících se ekonomik
V období od ledna do listopadu loňského roku proběhlo 1559 primárních veřejných emisí v celkové hodnotě 227 miliard USD, což oproti roku 2005, kdy objem emisí dosáhl 167 miliard, představuje více než třetinový nárůst (+ 35,93 %).

V popředí zájmu byly především rozvíjející se ekonomiky, kde se uskutečnilo šest z dvaceti největších primárních emisí. Především Čína a Rusko neměla o emise nouzi. Na výrazném nárůstu kapitálu, který se v letošním roce podařilo prostřednictvím primárních veřejných emisí získat, má zásluhu především několik nejvýznamnějších transakcí.

Kompletní sbírka medailí pro Čínu
Právě Čína obsadila pomyslné stupně emisních vítězů. V této nejlidnatější zemi světa se v loňském roce uskutečnila historicky největší emise, při které čínská banka ICBC vydala akcie v hodnotě téměř 22 miliard dolarů, tj. zhruba 470 miliard korun. Na druhé a třetí příčce se pak umístily další dvě čínské emise: Bank of China Ltd a společnost Rosneft vydaly každá akcie v hodnotě 10 miliard dolarů. Všem těmto emitentům se podařilo překonat dosavadního emisního lídra, který byl rovněž z Číny a byla jím China Construction Bank.

Potenciál pro další růst
„S postupující mírou globalizace kapitálových trhů roste i počet mezinárodních emisí. Také v našem regionu jsme stále častěji svědky toho, že společnost umístí svou primární emisi hned na několika burzách najednou,“ říká Vladislav Severa, partner divize transakčního poradenství Ernst & Young. „Ostrá konkurence mezi jednotlivými burzami otvírá netušené možnosti jak investorům, tak společnostem, které chtějí na burze získat kapitál, a lze tedy právem očekávat, že objem primárních emisí i v příštím roce poroste,“ předpokládá Severa.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE