Voda je zajímavou příležitostí pro investory

21.02.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Voda je nejzákladnějším, nejnutnějším a nejpotřebnějším zdrojem naší planety. Poptávka po ní neustále roste a trh s vodou má obrovský růstový potenciál. Voda je je však nejen nutným zdrojem pro každou živou bytost, ale stala se i zajímavou investiční komoditou.

Voda je jednou z mála komodit, která nemá žádný stejně cenný ekvivalent. Přestože zhruba 70 % plochy celé zeměkoule je pokryto vodou, pouhá 2,5 % představují vodu pitnou, která je navíc obsažena v polárních ledovcích. Podle Světové zdravotnické organizace (World Health Organization) jen nepatrný zlomek čisté vody, respektive pouze 0,007 % všech vodních zdrojů na zeměkouli, je snadno dosažitelných pro lidskou potřebu. Dá se tedy říci, že na naší planetě není nedostatek vody, ale je akutní nedostatek vody čisté. Znečištění a zneužívání dodávek vody rapidně redukují její drahocenné zásoby.

Voda za miliardy dolarů
V mnoha zemích jsou nezbytné miliardové investice do vodní infrastruktury, její inovace či úplně nového vytvoření. Jen USA utratí během dalších dvou desetiletí okolo jednoho bilionu dolarů na zdokonalení v současnosti již zastaralé vodní infrastruktury. V důsledku zvyšujícího se znečištění životního prostředí a neustále rostoucí populaci se poptávka po vodě každých dvacet let zdvojnásobuje. Podívejme se na několik příkladů spotřeby vody na výrobu věcí běžné spotřeby:

  • 3 litry vody na výrobu 1 litru Coca Coly
  • 300 litrů vody na výrobu 1 kg papíru
  • 1000 litrů vody na vypěstování 1 kg rýže
  • 11.000 litrů vody na výrobu jedné polovodičové destičky

Vodní trh stoupá
Voda však není pouze zdrojem nezbytným k životu, ale slibuje stát se v 21. století tím, čím byla nafta ve století dvacátém, tj. drahocenným zbožím, které určuje bohatství národů. To je globální trend ve vodařském průmyslu předpovídaný časopisem Fortune v květnu 2000. Roční zisky vodařského průmyslu v té době odhadoval Fortune na zhruba 400 miliard dolarů, když dosahoval 40 procent naftařského sektoru a byl o třetinu větší než farmaceutický sektor.

Do budoucna trh s vodou nabízí ohromný potenciál, o čemž svědčí i vývoj indexu ZWI. Tento poměrně nový index, ve kterém jsou zahrnuty akcie společností působících v globálním vodním průmyslu jako jsou výrobci vodních čerpadel, filtrů, zavlažovací techniky, atd., v loňském roce zaznamenal nárůst o zhruba 20 procent (od svého vzniku v prosinci 2003 zhodnotil o téměř 70 %, když se nyní pohybuje kolem 1700 bodů).

Ekologická vodní investice i u nás
Ovšem chcete-li investovat do modrého zlata, nemusíte bezpodmínečně hledat v zahraničí. Tuto příležitost poskytuje i jeden z tuzemských fondů, ČSOB Vodního bohatství 1. Jde o první zajištění tuzemský fond zaměřený na vodu a ekologii, který obsahuje akcie společností, jež nějakým způsobem pomáhají při obnově vodních zdrojů, jejich kultivaci a zachování.

„O tom, že vodní hospodářství skrývá prostor pro zajímavou investici, svědčí i výnosy z tohoto odvětví v posledních třech letech. Byly totiž až o 10% ročně vyšší než průměrný výnos světových akcií,“ uvedl Jan Barta z ČSOB Asset Management.

Výnosy tohoto fondu jsou vázány na koš akcií 16 firem, jejichž činnost se týká vody a vodního hospodářství – čistění vody, odsolování, obnova infrastruktury, dodávka kvalitní vody apod. Výběr firem je zároveň konzultován s nezávislým výborem pro životní prostředí.

  • Splatnost fondu: 5 let a 1 měsíc
  • Minimální investice: 5000 Kč
  • Vstupní poplatek: 2 %
  • Výstupní poplatek před splatností: 1 %
  • Upisovací období: únor 2007

 

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE