Dnes bude spuštěn akciový index RWI

01.10.1999 | ,
INVESTICE


Společnost Wood and Company a agentura Reuters spustí od 1

Společnost Wood and Company a agentura Reuters spustí od 1. října středoevropský akciový index (RWI), který v reálném čase umožní sledovat pohyb cen 30 největších firem střední Evropy. Informoval o tom ředitel Wood and Company Jan Sýkora.

V bázi indexu, kt

erý je sestaven na základě metodiky International Finance Corporation pro emerging markets, je zařazeno po deseti akciích polských, maďarských a českých firem. Tržní kapitalizace indexu dosahovala ke konci srpna 34 miliard dolarů, což odpovídalo 72 procentům tržní kapitalizace všech tří trhů.

Rozhodujícím hlediskem pro výběr do báze je jejich tržní kapitalizace a objem obchodů v uplynulých šesti měsících, což však neplatí pro tituly, u nichž byl velký objem způsoben krátkodobými vlivy. Zařazovány nejsou rovněž akcie fondů.

Složení indexu bude čtvrtletně přehodnocováno a při úpravách báze zjistí jeho plynulý průběh korelační koeficient. Při výplatách dividend bude jejich objem zahrnut do tržní kapitalizace firmy a odrazí se na hodnotě indexu.

Index zahájí dn

es na hodnotě 1000 bodů a je možné ho sledovat na terminálech Reuters pod kódem <.RWI>. Obchodní den zahájí v 9:30 hodin a zakončí v 17:00 hodin. Kurs jednotlivých akcií bude přepočítáván na dolary, přičemž pro výpočet bude brána aktuální hodnota každé měny (průměr za poslední dvě minuty). Hodnota indexu se tak bude měnit s pohybem kursu nebo odpovídající měny.

České společnosti zařazené do RWI

Titul

Váha v indexu v procentech

Česká spořitelna

0,97

České radiokomunikace

3,36

ČEZ

4,44

IPB

1,53

IPS

0,15

Komerční banka

1,48

Severočeské doly

0,61

SPT Telecom

11,01

Unipetrol

0,95

Živnostenská banka

0,21

Zdroj: LN z 1. 10. 1999

 

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE