Akcie VSŽ skončily v zahraničí

02.11.1999 | ,
INVESTICE


Generálního tajemníka Burzy <!-- #41 --> <a href="." oldjava="('/moduly/modulzprava_velky/napoveda.phtml?language=1&id_kod=41',243,420,'no')">cenných papírů</a> v Bratislavě (BCPB) Mariana Sásika odvolala z funkce burzovní komora

Generálního tajemníka Burzy v Bratislavě (BCPB) Mariana Sásika odvolala z funkce burzovní komora. Příčina? Sásik zrušil blokaci obchodování s akciemi Východoslovenských železáren (VSŽ) Košice, kterou nařídil ještě loni předseda burzovní komory Dušan Paulík.

Burzovní komora se ve druhé polovině letošního října zabývala materiálem o zrušení této blokace týkající se 517 141 akcií VSŽ, o něž požádala společnost Ferrimex. Na první straně písemného materiálu, který obdrželi členové burzovní komory, stála čísla ostatních blokovaných obchodů.

Komora nezjišťovala, že každé číslo obchodu je spojeno s jiným množstvím cenných papírů. Současný předseda burzovní komory Michal Krajčovič, jinak viceprezident Všeobecné úvěrové banky Bratislava, tvrdí, že materiál tak členy burzovní komory uvedl v omyl.

Minulé pondělí, okamžitě po odblokování obchodů, prodala Všeobecná investiční společnost prostřednictvím RM-systému více než deset procent základního jmění VSŽ Košice společnosti STAVARD. Tato společnost je vzápětí s dalšími akciemi košických železáren - celkem 1 867 746

po 250 Sk - prodala třem zahraničním subjektům.

Předběžné opatření soudu přitom pozastavovalo právo nakládat s těmito cennými papíry. Slovenské Středisko tvrdí, že mu nebylo doručeno žádné předběžné opatření, jež by mu ukládalo povinnost registrovat pozastavení výkonu práva nakládat s akciemi VSŽ.

Na vzniklou nepřehlednou situaci reagovalo ministerstvo financí pozastavením obchodů s akciemi železáren na neurčito, nejvýše však na šest měsíců.

Zdroj: HN z 1. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE