Světové trhy

16.11.1999 | ,
INVESTICE


Káva pokračuje ve strmém růstu

Káva pokračuje ve strmém růstu.

Ihned po otevření trhu v pondělí odpoledne pokračovalo o obchodování na trhu kávy v náladě z předchozích dní a ceny silně posilovaly. Aktivní březnový futures kontrakt obchodovaný na Coffee, Sugar and Cocoa Exchange v New Yorku posílil o více jak 7 centů a cena se pohybovala kolem 133 centů za libru. Napětí na trhu pokračuje kvůli nepříznivému počasí. Obchodníci jsou nervózní z přetrvávajícího sucha v Brazílii, která je největším pěstitelem kávy na světě. Období s nedostatkem srážek v kávových oblastech Brazílie trvá již delší dobu a nejnovější předpovědi zatím o silnějším přílivu tolik potřebné vláhy nehovoří. Meteorologové očekávají v průběhu tohoto týdne pouze mírné srážky, proto bude zřejmě obchodování s kávou i nadále probíhat v nervózním stylu, tedy za vysoké volatility. Nikdo zatím totiž přesně neví, jaké škody sucho již napáchalo, ani kdy nepřízeň počasí skončí.

Energie se vyšplhaly na nová maxima.

Velmi silná uzavírací cena minulého týdne přilákala na trh energií nové kupující a pondělní obchodování se odehrávalo v pozitivním duchu. Ihned po otevření trhu posílila ropa WTI s prosincovým dodáním na NYMEX o 34 centů na 25,25 dolaru za barel, což je nové maximum v tomto roce a nejvyšší úroveň za téměř 3 roky. Ropné produkty nezůstaly pozadu, když topný olej se stejným dodáním obchodovaný tamtéž si přidal 1 cent a pohyboval se kolem 67,20 centu za galon a bezolovnatý benzín se kolísal okolo 71 centů za galon, což je o třičtvrtě centu výše než v pátek.

Technicky je trh energií nyní v kurzu a fundamentálně je podporován kartelovými dohodami Organizace zemí vyvážejících ropu. Očekává se rovněž vyšší poptávka po topných olejích a spekuluje se i o vlivu problému roku 2000. Očekávání případného narušení dodávek určitých komodit by se mohlo projevit v cenách již nyní, jelikož odběratelé se snaží předzásobovat. Nejvíce se tato tendence zákonitě projevuje na trzích, kde je již beztak nedostatek, což je například na trhu s ropou.

OPEC do

držuje kvóty z 83%.

Podle studie Middle East Economic Survey se procento dodržování dohodnutých těžebních kvót Organizace zemí vyvážejících ropu snížilo. 10 zemí OPEC vyjma Iráku, které se dohod o snížení produkce účastní, zvýšilo v říjnu produkci na 23,7 milionu barelů denně z 23,3 milionu barelů denně v září. Dohody se tak dodržují z 83 procent, což je o 9 procentních bodů méně než v předchozím měsíci. Největším hříšníkem byl Irán, druhý největší producent OPEC. Jeho produkce vzrostla ve sledovaném období o 260 tisíc barelů denně na 3,53 miliónu barelů denně.

Ukrajinská hřivna znehodnocuje kvůli volbám.

Kurs ukrajinské hřivny se podruhé v letošním roce vychýlil z fluktuačního pásma stanoveného tamní centrální bankou, když investoři nelibě nesou možný posun doleva po prezidentských volbách. Vůdce komunistické strany Petro Simonenko zvyšuje své šance sesadit současného prezidenta Lenida Kuchmu a investoři na tuto skutečnost reagují prodejem ukrajinské měny. Hřivna oslabila na 4,6138 a od prvního kola prezidentských voleb na konci října již depreciovala o téměř deset procent.

Podle prohlášení zástupce guvernéra Ukrajinské centrální banky Jaroslava Soltise je banka připravena intervenovat ve prospěch své měny. Soltis dále uvedl, že "lidé se obávají levičáků a očekávají nestabilitu na trhu". Centrální banka se bude snažit udržet měnu ve fluktuačním pásmu mezi 3,4 a 4,6 hřivny ta dolar, které platí až do konce roku 1999. Podle výroků některých obchodníků by se měla měna do fluktuačního pásma navrátit sama, poté co bude Kuchma znovu zvolen. V prvním kole získal Simonenko 22,2 procent a Kuchma 36,5 procent hlasů.

Výnosy britských giltů nejvýše za 5 měsíců.

Velký zájem o britské vládní dluhopisy v posledních týdnech neutuchá a výnosy i nadá setrvávají na nejnižších hodnotách za posledního téměř půl roku. Investoři očekávají, že inflace setrvá na nízké úrovni a centrální banka nebude muset v nejbližších měsících dále zvyšovat úrokové sazby. Výnos klíčového desetiletého giltu v pondělí vzrostl o 1 bazický bod na 5,03 procenta, když předtím se nacházel na nejnižší úrovni od 21. června. Prosincový futures na gilt oslabil o 0,06 na 110,62. V tomto týdnu budou zveřejněny další důležité statistiky, které ovlivní obchodní náladu na trhu.

Zdroj: LN z 16. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE