Forex: Dolar nejsilnější od konce minulého roku

08.09.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Posedmé z posledních osmi týdnů zpevňoval americký dolar na páru s eurem, ke kterému od poloviny července dokázal zlikvidovat veškeré ztráty, které...

...nabral od začátku tohoto roku, když zpevnil až o 10,6%. Série dobrých zpráv, jakým byla např. pozitivní revize růstu americké ekonomiky za druhé čtvrtletí, popř. poměrně dobrá čísla z amerického trhu s bydlením, pomáhaly v minulých týdnech dolaru v dalším růstu, a to především na páru k euru a libře, kterým v očích obchodníků výrazně ublížilo zejména zpomalování hospodářského růstu v Evropě, které do největších evropských ekonomik dorazilo v 2Q tohoto roku. Dolar tak minulý týden dokázal uzavřít pod hranicí 1,43 EUR/USD, a to kupodivu i přes to, že páteční seance nepřinesla z USA nijak dobré zprávy, když se znovu zhoršovala situace na trhu práce. Zatímco zaměstnanost v srpnu klesala o 84 tis., což představuje úbytek jen za tento rok o 605 tis. pracovních míst, míra nezaměstnanosti se i v srpnu šplhala rychle vzhůru, když vystoupala z červencových 5,7% na 6,1% a překonala tak i ty nejpesimističtější odhady. Ještě v lednu přitom dosahoval pouhých 4,9%. Přestože zatím úbytky v zaměstnanosti nejsou zdaleka tak vysoké jako při poslední americké recesi v roce 2001, situace se zatím nelepší a bude i do dalších měsíců jedním z největších zdrojů nejistoty. Ani tato slabá čísla ale obchodníky neodradila od dolarových nákupů a páteční obchodování tak dolar uzavřel na jedenáctiměsíčních maximech.

Nový týden bude na ekonomická data o něco chudší než ten předchozí, přesto i ten nabídne několik fundamentů, které budou mít potenciál měnový pár EUR/USD opět výrazně rozvlnit. To nejzajímavější ze Spojených států, přijde ale až v jeho druhé polovině, kdy jsou ke zveřejnění připraveny výsledky obchodní bilance, které v posledních měsících výrazně pomáhá sílící export a maloobchodní prodeje. Euro-dolar minulý čtvrtek dokázal projít až překvapivě hladce silným supportem na ceně 1,43 EUR/USD a to jak si obchodníci s touto hranicí poradí v nadcházejících dnech může hrát poměrně výraznou roli v jeho dalším vývoji. Pokud by se totiž dolar pod touto hranicí dokázal udržet, otevírá se mu cesta k dalšímu růstu, a to až k ceně 1,40 popř.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE