Forex: Úterní dění na trhu

16.09.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Nebývalé obchodování přinesla včerejší seance na světových akciových trzích, které zamířily hluboko do červených čísel, když např. v Evropě ztrácel...

...německý DAX 2,74%, zatímco v USA se index Dow Jones propadal o 4,42%. Důvodem takto ostrých výprodejů byl bankrot banky Lehman Brothers, která se stala zatím největší obětí hypoteční krize v USA a růst obav o osud dalších institucí jako například pojišťovny American International Group, či banky Washington Mutual. Víkendové jednání čelních představitelů amerických bank za účasti vlády a Fedu přineslo další rozvolnění diskontního okénka americké centrální banky, která nyní jako kolaterál přijímá i akcie a dluhopisy v neinvestičním stupni, dále pak ustanovení záchranného fondu do kterého deset bank v USA vložilo celkem 70 mld. dolarů, nebo i rychlý odprodej makléřského domu Merrill Lynch, za který Bank of America zaplatila téměř 50 mld. dolarů. Obavy o stav amerického finančního sektoru a celé americké ekonomiky dolehly také na komoditní trhy, kde se cena ropy propadla o 8 dolarů, což se podepsalo také na vývoji americké měny, která díky své korelaci s ropou zatím drží i navzdory tsunami, která se přes Wall Street přehnala, většinu svých zisků z předchozích týdnů. Z ekonomických dat nabídlo včerejší obchodování mezi nejzajímavějšími pouze New Yorský Fed index, který klesal ze srpnových +2,8b. na -7,4b. a srpnovou průmyslovou produkci, jež se propadala v USA o 1,1% (oček.: -0,3%), což byly však v porovnání s děním na finančních trzích údaje druhé kategorie bez jakéhokoliv dopadu na kurz americké měny.

Úterní ráno přinese v 9:15 nejprve ze Švýcarska výsledky průmyslové produkce, která by měla v druhém kvartále stoupat o 5% (předch.: -9,3%) a ty následně doprovodí v 10:30 zveřejněné srpnové výsledky britské inflace (oček.: 4,6%, předch.: 4,4%). V 11:00 začnou přicházet první čísla z eurozóny, která zveřejní rovněž srpnovou inflaci, jež by měla zůstat beze změny na 3,8% a ve stejný čas ještě i německý ZEW index, od kterého obchodníci očekávají mírný růst ze srpnových -55,5b. na zářijových -53b. Odpolední obchodování již poté patří Spojeným státům, kde jsou stejně jako v Evropě ke zveřejnění připraveny výsledky srpnové inflace, která by měla klesnout z šestnáctiletého maxima 5,6% o jednu desetinu na 5,5%, přičemž jádrová inflace by měla naopak růst, a to z 2,5% na 2,6%. V 15:00 je ještě v USA nachystán ke zveřejnění TIC ukazatel bilance kapitálových toků (USD) (oček.: +55 mld., předch.: +53,4 mld.) a v 16:00 promluví ve Washingtonu americký ministr financí, který bude v senátním Výboru pro bankovnictví bude mluvit o ochranných opatřeních, které ministerstvo financí uvalilo na hypoteční agentruy Freddie Mac a Fannie Mae a o současných turbulencích na finančních trzích. Ten nejdůležitější fundament je ale nachystán až na 20:15, kdy se sejde americká centrální banka nad úrokovými sazbami, které by měly podle většinového konsenzu zůstat beze změny na 2%. Za těchto okolností pak bude ostře sledován hlavně doprovodný komentář, který je ke zveřejnění připraven společně s oznámením o samotném rozhodnutí Fedu o sazbách.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE