Fed sazby nezměnil

17.09.2008 | , RSJ Invest
INVESTICE


Americká centrální banka na svém včerejším zasedání ponechala svou klíčovou úrokovou sazbu nezměněnu. V tomto velmi složitém období tak centrální banka nepodlehla některým hlasům hovořícím o snížení úrokových sazeb.

Stále pokračuje období, kdy na jedné straně existují velmi reálná rizika silného útlumu ekonomického růstu a na straně druhé, hrozí růst indexu spotřebitelských cen. Americká ekonomika zaznamenává zhoršení podmínek na pracovním trhu, poptávka po americkém zboží se snižuje. V tomto roce prozatím ubylo v USA 600tis. pracovních míst, za celý loňský rok bylo vytvořeno 1,2mil. pracovních míst. Banka očekává pokles exportu, který tak doposud vydatně pomáhal a v podstatě držel ekonomiku v podobě HDP ve velmi solidních číslech. Co se týče nejposlednějších inflačních čísel, tak ta v měsíci srpnu nabrala ten „správný“ směr a poprvé, po téměř dvou letech, poklesla. Příčinu lze hledat především v poklesu cen energií z rekordních hodnot. Samotná meziroční hodnota(5,4%) je však stále na velmi vysoké úrovni a hrozba návratu na růstovou vlnu tu stále samozřejmě existuje.

V době, kdy podmínky na finančních trzích jsou opět velmi napnuté, banka spíše věří instrumentům, které dodávají potřebnou likviditu. Finanční trh si tak může „sáhnout“ pro okamžitou pomoct. Efekt snížení sazeb by se dostavil až s několikaměsíčním zpožděním a  ohromnou poptávku po likviditě by to nyní neoslabilo.

Autor článku

Ladislav Soukup  

Články ze sekce: INVESTICE