Makro: Poptávka po úvěrech v USA roste druhé čtvrtletí

08.04.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Poptávka po spotřebitelských úvěrech v USA stabilně roste od října 2010 a odráží pokračující oživení ekonomiky. Po pauze v letech 2009 a 2010 se v...

...letošním roce předpokládá solidní růst. Předběžný odhad americké centrální banky za únor uvedl, že hodnota úvěrů vyskočila o 7,6 miliard dolarů, po sestupně revidovaném růstu 4,4 miliard dolarů v lednu. Výsledek předčil konsenzuální předpověď +$4,7 mld po předběžném výsledku $5,0 mld o měsíc dříve.

V kategorii revolvingových úvěrů z kreditních karet se jejich hodnota snížila o $2,6 mld a následovala revidovaný pokles o $4,0mld v lednu. Zájem o tento produkt nepřetržitě klesá od roku 2009.

U nerevolvingových úvěrů, které zastupují spotřebitelské půjčky na nákup automobilů, státní úvěry na financování školného, úvěry od komerčních bank, družstevních záložen a spořitelen, hodnota vyskočila o $10,3 mld, následovala růst o $8,3 mld za leden a nepřetržitě roste od srpna loňského roku. Američané nejvíce využívají úvěry od spořitelních a úvěrních družstev a studentské státní půjčky od SLMA.

V meziročním srovnání celková hodnota spotřebitelských úvěrů v únoru klesla o 0,6%. Navzdory oživení v druhém pololetí, se poptávka vloni snížila o 1,7% a následovala 4,4% propad v roce 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE