Komenář k devizovému trhu

08.04.2011 | , Atlantik FT
INVESTICE


Konec týdne byl opět ve znamení posilování eura, když mu hraje do karet úrokový diferenciál a problémy periferních zemí jsou stále trhem...

...ignorovány. Daleko zajímavější je nyní bitva o státní rozpočet v USA, kdy již za několik hodin by americké vládě měly "dojít" peníze, neboť nebude zvednut dluhový limit.
Dolar je tak pod palbou kromě jenu prakticky na všech frontách. Projevuje se to i na "komoditních měnách" zlato vystoupalo na nová maxima, stříbro pokořilo magickou hranici 40 dolarů za unci a naznačuje tak, že dolar jako světová rezervní měna může být minulostí. Tuto skutečnost potvrdili i představitelé FEDu – Lockhart kladl důraz na trpělivost při exitu s QE2. Jak říkal dnes na CNBC známý investor Marc Faber. Inflace je všude kolem nás, jenom ne ve FEDu. Je tak velice pravděpodobné, že FED svou expanzivní monetární politiku přestřelí a v dalších letech se mu nepodaří inflaci zkrotit zpátky.
Koruna přes nepokoje v české vládě stagnuje, k euru na úrovní 24,45 korun za euro, k dolaru pak mírně posílila pod magickou úroveň sedmnácti korun. Závěr byl na 16,95 korun za dolar.
Přes víkend se snad vyřeší situace kolem US rozpočtu a mohli bychom vidět mírné oživení dolaru. Zatím tomu však nic nenasvědčuje a k euru tak dolar končí týden na 1,443.

Autor článku

Tomáš Brychta  

Články ze sekce: INVESTICE