BP: Německá farmaceutická společnost Merck KGaA vyplatí nižší dividendu po horším než očekávaném zisku za 4. čtvrtletí

16.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Akcie německé farmaceutické a chemické společnosti...

...Merck KGaA dnes ztrácí až 5,4 procenta poté, co zisk společnosti za čtvrté čtvrtletí zaostal za očekáváním analytiků a společnost oznámila, že vyplatí nižší dividendu.

Výkonný ředitel společnosti Michael Roemer, který se své funkce ujal v listopadu, navrhl za rok 2005 dividendu ve výši 85 centů na akcii, pokles oproti 80 centům na akcii a 20centovém bonusu v roce 2004.

Společnost dnes oznámila, že se její zisk zvýšil ve čtvrtém čtvrtletí o 34 procent, když těžila z poptávky po léku na léčbu rakoviny tlustého střeva Erbitux a tekutých krystalech do elektronických panelů.

Oproti shodnému období před rokem se čistý zisk společnosti zvýšil na 109,5 mil. EUR/57 centů na akcii z 81,5 mil. EUR/43 centů na akcii. Analytici v průměru čtvrtletní zisk firmy odhadovali na 120 mil. EUR.

Tržby společnosti se zvýšily o 15 procent na 1,54 mld. EUR.

Výkonný ředitel firmy se při zachování růstu spoléhá na výrobu tekutých krystalů a generických verzí léků, když společnost investuje své prostředky do vývoje nových medikamentů.

Prodeje tekutých krystalů vzrostly ve čtvrtém čtvrtletí o 53 procent na 211 mil. EUR a během celého roku se zvýšily o 27 procent.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE