Růst akciových trhů podpořil další pokles cen ropy

16.02.2006 | , Afin Brokers
INVESTICE


Při středečním obchodování na Wall Street se akciovým trhům podařilo uzavřít seanci v pozitivním duchu a dostát tak určitým potřebám investorů participujících na...

...vzestupu trhů v podobě hlavních akciových indexů, sektorů a konkrétních titulů. Nárůst trhů byl umožněn dalším poklesem cen ropy na 2 a půl měsíční minimum s realizovaným kursem při closingu na úrovni 57,65 USD za barel (-1,92 USD) v případě březnového kontraktu. Důvodem byl nárůst stavu zásob ropy reportovaný Energy Department a American Petroleum Institute. Dalším důležitým impulsem bylo první vystoupení nového šéfa B. Bernankeho před bankovní komisí US Senátu a z toho vyplynulo, že inflační tlaky v rámci US ekonomiky nemají vzestupnou tendenci. Nicméně žádná zmínka o nějaké modifikaci přístupu FED k problematice úrokových sazeb nebyla v projevu uvedena a tudíž ani žádným způsobem nepřekvapila trhy.


Hlavní akciové indexy US trhů jsou před dnešním tradingem na těchto stavech:
Blue chips index je na úrovni 11058,97 bodů (+30,58 bodů, resp. +0,3%) s tím, že do pořadí TOP 3 se zařadily akcie Caterpillar (CAT), Altria Group (MO) a Coca-Cola (K), naopak se nedařilo trojici FLOP 3 v sestavě Hewlett-Packard (HPQ), 3M (MMM) a Alcoa (AA).
Technologicky laděný index Nasdaq Composite se dostal na hladinu 2276,43 bodů (+14,26 bodů, resp. +0,6%).
Širší index Standard and Poor´s 500 se posunul na hodnotu 1280 bodů (+4,47 bodů, resp. +0,4%).
Zobchodované objemy na burzách se pohybovaly kolem průměrných čísel a na NYSE se zobchodovalo celkem 1,72 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo 1,80 mld kusů akcií.


Pokud se ještě vrátíme k meetingu v US Kongresu, kde měl hlavní slovo B. Bernanke, byly zde uvedeny informace o tom, že další úpravy sazeb mohou být potřebné, protože určité inflační tlaky v „jalovější“ podobě přetrvávají. FOMC FED se tedy bude věnovat své měnově –úrokové politice v de facto nezměněné podobě a celý projev byl určitým logickým pokračováním té rétoriky, kterou jsme slýchávali od A. Greenspana. Po tomto vystoupení jsou futures contracts na CBOT na vzestup sazeb na meetingu FOMC FED dne 28. března 2006 na úrovni 98% (což de facto již hraničí s jistotou) a další meeting FOMC FED dne 10. května 2006 má již 71% pravděpodobnost dalšího pohybu sazeb. Pokud by se opravdu vyplnily tyto pravděpodobnostní futures contracts, budeme mít hlavní US sazbu v květnu na niveau 5,0%, což není zrovna nízký úrok na USD.


Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na kurs 99 5/32 % nominální hodnoty (-1/32 % nominální hodnoty) s výnosem 4,605 % p.a.


Prestižní broker Merrill Lunch (MER) ohlásil fúzi s investiční firmou BlackRock Inc. (BLK) a tím bude vytvořena firma s objemem 1 triliónu USD pod svojí správou (assets under management).


Na forexových trzích jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,1870 a JPY/USD na hranici 117,91. Zlato na NYMEX stojí 539,40 USD za trojskou unci. Severomořská ropa Brent je za 58,70 USD za barel a Light Sweet Crude Oil March Delivery má kurs 58,38 USD za barel.



Afin Brokers, a.s.

Ing. J. Stoulil


Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE