BP: Nike podal žalobu na Adidas kvůli porušení patentové ochrany

17.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší světový výrobce atletické obuvi, společnost...

...Nike Inc. (NKE), včera oznámil, že podal žalobu na společnost Adidas-Salomon AG, v níž tvrdí, že tato německá konkurenční společnost porušila u řady svých předních produktů patentovou ochranu společnosti Nike.

Společnost uvedla, že produkty firmy Adidas překračují patentovou ochranu u vycpávkové technologie SHOX. Mezi obuví, které se zmíněné porušení týká, jsou i nové atletické boty s podpisem Kevina Garnetta a obuv Adidas1, které jsou založeny na vycpávkové technologii a3 společnosti Adidas.

Společnost Nike ve své žalobě podané u amerického okresního soudu uvedla, že její technologie SHOX je opatřena minimálně 19 patenty a její vývoj trval více než 16 let. Společnost požaduje od firmy Adidas zaplacení odškodného za porušení patentové ochrany a současně požaduje vydání soudního zákazu na další porušení těchto patentů.

Společnost Adidas v lednu dokončila převzetí firmy Reebok International za 3,8 mld. USD, aby tak zesílila svoji konkurenceschopnost vůči společnosti Nike a posílila svoji pozici ve Spojených státech.

Společnost Nike dále uvedla, že také podala stížnost proti dalším dvoum společnostem, a to Air Max Import and Export Inc. a Romeo and Juliette.

Akcie NKE včera posílily o 0,58 % na 84,76 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE