BP: Společnost Sanyo vyčlení svoji polovodičovou divizi

31.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Japonský výrobce elektroniky, společnost...

...Sanyo Electric Co., dnes oznámil, že hodlá vyčlenit svoji ztrátovou divizi na výrobu čipů v rámci snahy na zlepšení jejího hospodaření.

Společnost hodlá zřídit nový podnik v červenci a má za cíl přivést tento podnik v letošním fiskálním roce k ziskovosti. Společnost bude vlastnit veškeré akcie podniku Sanyo Semiconductor Co. zaměstnávajícího 2 300 pracovníků.

Japonská společnost musí v současné době čelit klesajícím cenám elektroniky, oslabení akcií a konkurenci nejenom ze strany japonských rivalů, ale i celosvětových firem.

V rámci restrukturalizace firma propouští zaměstnance, redukuje výrobní prostory a zbavuje se i některých operací. Minulý měsíc společnost uvedla, že sloučí některé své operace na výrobu mobilních telefonů s finskou společností Nokia Corp. Tento měsíc také firma oznámila, že spolu s tchajwanskou firmou Quanta Computer Inc. vytvoří společný podnik na výrobu a prodej plochých televizorů pod vlastní značkou.

Společnost Sanyo uvedla, že zemětřesení na severozápadě Japonska v roce 2004 vážně poškodilo její klíčovou továrnu na výrobu polovodičů. Od té doby společnost snížila náklady u svých polovodičových operací, sloučila operace v některých podnicích a uzavřela jednu z továren.

Společnost očekává za stávající fiskální rok končící 31. března ztrátu 233 mld. jenů (2 mld. USD).

Polovodičové operace společnosti vytvořily za fiskální rok končící v březnu loňského roku tržby ve výši 166,5 mld. jenů (1,4 mld. USD), a na celkových tržbách firmy se podílely z 11 procent.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE