BP: Konsorcium investičních firem nabídlo za převzetí nizozemské firmy VNU 9 miliard dolarů

03.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Skupina šesti soukromých investičních firem nabídla za převzetí nizozemské společnosti na průzkum trhu a mediálního koncernu...

...VNU NV 7,5 mld. EUR (9,1 mld. USD).

Uvedla to dnes společnost VNU, která je největším poskytovatelem výzkumných dat na světě, s tím, že konsorcium složené z firem AlpInvest Partners, The Blackstone Group, The Carlyle Group, Hellman & Friedman, Kohlberg Kravis Roberts & Co. a Thomas H. Lee Partners nabídlo za převzetí firmy 28,75 EUR na akcii.

Vedení společnosti doporučilo svým akcionářům, aby tuto nabídku přijali, ale několik velkých akcionářů již podmínky tohoto převzetí kritizovalo.

Společnost má čas na přijetí této nabídky do 5. května.

Podle konsorcia je nabídka podmíněna 95% schválením akcionářů VNU.

Finanční ředitel společnosti VNU Rob Ruijter minulý týden oznámil, že několik členů představenstva společnosti je připraveno k rezignaci, pokud bude nabídka na převzetí akcionáři společnosti odmítnuta.

Společnost v současné době hledá nového generálního ředitele poté, co se akcionáři firmy postavili v loňském roce proti plánům na převzetí americké společnosti IMS Health (RX) za 7 mld. USD, a což si vyžádalo rezignaci generálního ředitele Roba van den Bergha.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE