V hlavní roli opět dividendy a prodejní tlaky ze zahraničí.

03.04.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Shrnutí obchodování na trhu RM SYSTÉMU v uplynulém týdnu.

• Zahraniční vlivy
• Český Telecom
• Philip Morris ČR
• ČEZ
• Volný trh

Zahraniční kapitálové trhy v uplynulém týdnu očekávaly rozhodnutí americké centrální banky o zvýšení nebo ponechání základní úrokové sazby.
FED dle očekávání většiny analytiků opravdu úrokovou sazbu zvýšil o čtvrt procentního bodu na současných 4,75%. Trhy s tímto zvýšením počítaly a reagovaly většinou stagnací nebo mírným poklesem. Oproti tomu ČNB ponechala české úrokové sazby na stávající úrovni. Domácí trh spíše reagoval na informace korporátní, než na makroekonomickou situaci. Důležitým faktorem je také zvyšující se nervozita před blížícími se volbami.

Černý puntík dostaly v pátek akcie Českého Telecomu, tento titul v poslední době těžil převážně z vidiny vysoké dividendy. Informace o datu rozhodného dne pro výplatu dividendy, který bude navržen až na 25.září 2006 trh překvapila a poslala akcie Telecomu dolů. Týden titul otevřel na 524 Kč. Po pátečním oznámení data rozhodného dne následoval poměrně razantní propad a titul našel pevnou půdu pod nohama až u 502 Kč - zde se našlo dostatek kupců, kteří pád zastavili. Konečné slovo v této otázce bude mít valná hromada, konaná 27.dubna 2006. Managementem navržená výplata činí 45 Kč hrubého na akcii, tj. celkem 14,5 mld Kč, s výplatou 2. října 2006.

Pokračující negativní nálada při obchodování s akciemi Philip Morris ČR poslala emisi až k 16 233 Kč. V pátek titul ztrátu přechodně umazal, když týden uzavřel na 16 616 Kč.

Povodně trochu zamotaly hlavu akcionářům ČEZu. I přes vysoké zisky, které Skupina ČEZ v současné době tvoří, společnost stabilně vyplácí nízký dividendový výnos. Ten byl pro tento rok odhadován na 11-13 Kč z akcie. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban se však nechal slyšet, že by část povodňových škod mohla být financována právě ze zisku ČEZu, kde stát vlastní 67% podíl. Navržená výše mimořádné dividendy činí 2 mld. Kč, tj. 5 Kč na akcii. Celková výše dividendy by se tedy - dle analytiků - mohla pohybovat někde kolem 17 Kč. Konečné slovo bude mít valná hromada.
ČEZ minulý týden čelil významným prodejním tlakům ze zahraničí. Po zahájení na 841 Kč během týdne akcie oslabila až k 800 Kč, poté ztrátu korigovala a týden ČEZ uzavřel na 822 Kč.

Na Volném trhu RM S uzavřely akcie Mittal Steelu na 2 530 Kč, Tatra 105 Kč, Třinecké železárny 1 647 Kč a Vítkovice oslabily až k uzavíracím 208 Kč.

Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s.

Autor článku

Roman Jandík  

Články ze sekce: INVESTICE