Čtyřměsíční neustálý růst cenové hladiny se březnu 2006 na trhu RM-S přerušil

03.04.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Březnové obchodování na trhu s cennými papíry ovlivňovala celá řada skutečností. Především je možno konstatovat, že se projevuje určitý odliv

kapitálu zahraničních investorů z celého regionu, který ve svých důsledcích znamená vybírání zisku a negativně působí na pokles celého trhu. Na druhé straně jistě pozitivně zapůsobily zprávy o vývoji hrubého domácího produktu, které oznámil Český statistický úřad. Velice příznivý růst ve výši 6 %, při růstu o 6,9 % v posledním čtvrtletí, byl nad očekáváním analytiků. Přes toto pozitivum a převážně pozitivní výsledky jednotlivých rozhodujících společností, neubránil se trh velké volatility a ve svém konečném vyznění uzavíral trh RM-S měsíční obchodování na nižší úrovni než před měsícem.

Index PK 30 otevíral měsíční obchodování na úrovni 2548,66 bodu, tato hodnota byla nižší o 1% než závěrečná hodnota poslední únorový den a předznamenala tak celý vývoj v březnu. První obchodní den se ještě v závěru trh oživil a nakonec uzavíral obchodování na vyšší hodnotě než den před tím. Ovšem 1. března tak byla zaznamenána měsíční nejvyšší hodnota indexu. V průběhu měsíce bylo sice zhruba stejně dní s mezidenním růstem indexu, jako s poklesem, ovšem ve vývoji převládala degresní tendence, a tak závěrečná měsíční hodnota indexu ve výši 2495,07 byla o plná tři procenta nižší než koncem února. Po pěti měsících tak byl na trhu RM-S v meziměsíčním srovnání pokles cenové hladiny, naposledy tomu tak bylo v říjnu oproti září v roce 2005.

V bázi indexu se nejvíce snížil kurz akcií společnosti JÄKL Karviná. Konce února se prodávaly za 1721 korun, koncem března již pouze za 1362 korun, což představuje pokles o více než pětinu. Přitom v první polovině měsíce se emise udržovala na úrovni 1600 korun, na pokles zřejmě zapůsobila zpráva o tom, že společnosti MITTAL STEEL Ostrava vznikla dne 14.3.2006 povinnost učinit nabídku převzetí. Dle údajů zveřejněných SCP odkoupila společnost MITTAL podíl v JÄKL Karviná zřejmě od společnosti Praslin-Consultadoria E Servicos, S.U.LDA a její podíl tak překročil 90%. Vzhledem k tomu, že zatím nebyla zveřejněna cena odkupu, reagoval trh na tyto zprávy poklesem kurzu. Kurz akcií JÄKL Karviná sice v první polovině měsíce kolísal, po zveřejnění výše uvedené zprávy však kurz klesal až na 1355 korun, v závěru měsíce se však alespoň částečně vzpamatoval a posílil.

Více než desetiprocentní pokles kurzu měly v bázi indexu PK 30 ještě akcie společností SELGEN a SOFTWARE 602, naproti tomu pokles indexu nejvíce zbrzdily akcie Pražské energetiky, které posílily o 11,1 % na necelých pět tisíc korun. V průběhu měsíce však akcie vystoupaly až na 5200 korun, ovšem zřejmě zveřejnění povinné nabídky převzetí, kterou učinila společnost Honor Invest, a.s. s cenou 3777 korun, ovlivnilo vývoj kurzu a ten koncem měsíce poklesl. Ostatní emise, které z báze indexu zaznamenaly růst (7 bez Pražské energetiky), nedosáhly ani pěti procent. Z rozhodujících emisí nebyla v černých číslech žádná a v tom byla hlavní příčina celkového poklesu indexu proti konci února.

Relativně nejlépe si na trhu RM-S vedly akcie tradiční jedničky trhu, akcie ČEZ. Z celkového objemu aukčních obchodů většinou tyto akcie zabezpečují největší podíl, v březnu to bylo objemem 81 milionů korun téměř 40 %. Z porovnání závěrů měsíců února a března vyplývá, že akcie ČEZ ztratily pouze 0,8 %. Ovšem 24. března se kurz akcií ČEZ vyšplhal až na 844 korun, což by představovalo růst ve srovnání s koncem února o 1,7 %, takže závěrečný kurz 822,50 Kč není v tomto srovnání úspěchem. Nejnižší kurz měly akcie ČEZ 8. března, kdy poklesly až na 792,30 Kč, rozdíl mezi nejnižším a nejvyšším kurzem tak činí 6,6 %, což představuje relativně značnou volatilitu, i přes převážně pozitivní zprávy, které v uplynulém měsíci ČEZ vydával.

Největší meziměsíční pokles měly z rozhodujících emisí akcie Komerční banky, které z únorových 3532 korun poklesly o 8,2 % na 3241 Kč. Akcie Komerční banky však v březnu ani jeden den nepřekročily hranici 3500 korun a minimálním kurzem bylo 3198 korun z 27. března, naproti tomu 3441 korun hned první obchodní březnový den bylo měsíčním maximem. Rozptyl mezi těmito dvěma krajními hodnotami činil ještě více než v případě ČEZ a byl 7,6 %. V tomto případě se zřejmě jedná o malý zájem trhu obchodovat s emisí, protože jedna z nejočekávanějších informací, a to návrh na rozdělení zisku, v pozvánce na valnou hromadu společnosti (podobně jako loni) obsažen není a banka jej pravděpodobně zveřejní těsně před konáním valné hromady. Odhad analytiků je, že banka se bude držet skromnější varianty a po loňské hrubé dividendě 100 Kč na akcii navrhne dividendu v rozmezí cca 100 až 110 Kč na akcii.

Překvapení vyvolalo rozhodnutí představenstva ČESKÉHO TELECOMU, a.s.předložit valné hromadě návrh výplaty dividendy ze zisku za rok 2005 a nerozdělených zisků minulých let ve výši 45 Kč na akcii a jako rozhodný den pro výplatu dividendy představenstvo navrhuje 25. září 2006, s výplatou dividendy 2. října 2006. Na trhu RM-S poklesl kurz akcií Telecomu o 5,3 %, ovšem z tohoto poklesu připadá 2,5 % na poslední březnový den, kdy byla výše uvedená zpráva zveřejněna. Vývoj kurzu akcií i další z rozhodujících společností, Philip Morris ČR, ovlivnil návrh dividendy, která zřejmě bude nižší než v se očekávalo, a tak kurz poklesl v meziměsíčním srovnání o 8,2 % na 16616 korun.

Na volném trhu RM-S pokračoval největší zájem o akcie MITTAL STEEL, které však koncem března oslabily ve srovnání s koncem února o 6,6 % na závěrečných 2530 korun. Z obchodovaných emisí nejvíce posílily akcie Metrostavu, které se vyšplhaly na 690 korun a posílily o 8, %. Naproti tomu druhý nejvíce žádaný titul, akcie Vítkovic, ztratily nejvíc na volném trhu. Pokles v tomto případě činil 19 % a závěrečný kurz byl 208 korun.

Koncem března bylo na trhu RM-S celkem 122 emisí, v tom bylo 69 akcií, 2 podílové listy a 51 dluhopisů, proti konci února nedošlo k žádné změně. Na volné trhu bylo možno obchodovat s 19 emisemi akcií.

Ing. Ivan Nápravník
RM-SYSTÉM, a.s.

Autor článku

Ivan Nápravník  

Články ze sekce: INVESTICE