BP: Společnosti Samsung Electronics vzrostl v 1. čtvrtletí čistý zisk o 26 procent

14.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší asijský výrobce čipů a mobilních telefonů, společnost...

...Samsung Electronics Co., dnes reportoval vyšší než očekávaný nárůst zisku za první čtvrtletí díky zvýšeným prodejům televizorů před červnovým mistrovstvím světa ve fotbale.

Čistý zisk společnosti vzrostl o 26 procent na 1,88 bilionu wonů (2 mld. USD) z 1,5 bilionu wonů před rokem. Vykázaným ziskem společnost předčila průměrný odhad analytiků dotazovaných agenturou Bloomberg pro 1,8 bilionu wonů.

Vyšší prodeje televizorů pomohly společnosti vyrovnat se s klesajícími cenami vlastních počítačových čipů a mobilních telefonů. Společnost, která své čtvrtletní výsledky zveřejnila před svými rivaly jako Intel Corp. (INTC) a Nokia Corp. (NOK), předpověděla, že do konce tohoto čtvrtletí dojde k oživení poptávky, což podnítilo růst akcií dalších výrobců polovodičů a mobilních telefonů v Asii.

Akcie společnosti Samsung posílily až o 4,1 procenta poté, co společnost oznámila plány na zpětný odkup akcií v hodnotě 1,86 bilionu wonů (1,94 mld. USD), což představuje asi 1,8 procenta celkového počtu veřejně obchodovatelných akcií firmy.

Tržby společnosti se za uplynulé čtvrtletí zvýšily o jedno procento na 14 bilionů wonů, zatímco provozní zisk firmy klesl o 25 procent na 1,6 bilionu wonů. Analytici v průměru tržby společnosti odhadovali na 15 bilionů wonů a provozní zisk prognózovali na 1,8 bilionu wonů.

Dle vyjádření společnosti se zisk z polovodičových operací snížil v meziročním srovnání na 1,1 bilionu wonů z 1,39 bilionu wonů, a zaostal tak za odhady trhu pro 1,2 bilionu wonů.

Zisk v divizi LCD displejů vzrostl v prvním čtvrtletí na 110 mld. wonů z 23 mld. wonů před rokem díky poptávce od výrobců televizorů. Analytici v průměru zisk společnosti z LCD operací odhadovali na 100 mld. wonů.

V telekomunikační divizi se zisk společnosti snížil v uplynulém čtvrtletí o 45 procent na 460 mld. wonů, když rostoucí poptávka po levnějších telefonech z Číny a Indie táhne ceny dolů. Analytici zisk této divize v průměru odhadovali na 512 mld. wonů.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE