Čtvrteční trhy v USA čekají na další makrodata.

20.04.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


Po předešlých dnech optimismu na trzích USA, v důsledku úvahy FED o přerušení dalšího zvyšování úrokových sazeb, se dalo očekávat býčí průběh i u dnešní...

Po předešlých dnech optimismu na trzích USA, v důsledku úvahy FED o přerušení dalšího zvyšování úrokových sazeb, se dalo očekávat býčí průběh i u dnešní seance. Tuto náladu naznačovaly i futures na jednotlivé akciové indexy, které se před úvodem obchodní fáze  pohybovaly v kladných hodnotách.

Dnes zveřejněný ukazatel obchodní aktivity za březen poklesl a signalizoval zpomalení ekonomického růstu. Index předstihových ukazatelů klesl o 0,1 procenta, přičemž analytici odhadovali setrvání beze změny. Naopak počet Američanů, kterým v minulém týdnu vznikl nově nárok na podporu v nezaměstnanosti, poklesl o 10 tisíc, což vypovídá o posílení na trhu práce. Burzy však spíše čekají na výsledek průzkumu podnikatelské aktivity ve Spojených státech, z nějž by si mohli investoři udělat obrázek o dalším vývoji ekonomiky a úrokových sazeb v USA. Ropa během dne mírně klesala a pohybovala se okolo ceny 72 USD/barel.

Firemní zprávy výrazně pozitivně podpořily zejména Altria a Bank of America svými reporty růstu zisku za první čtvrtletí roku. Oproti tomu převažující kladné informace zchladila automobilka General Motors Corp., která dnes reportovala již v pořadí šestou čtvrtletní ztrátu, jako reakci na pokles prodejů v USA.

První hodina seance poslala jednotlivé klíčové indexy, i když ne stejně výrazným tempem, k severu. V další hodině se však obrátil jejich směr a pouze jediný ze tří sledovanách indexů, Dow Jones Industrial Average, se nedostal do záporných hodnot. Následně se kurzy mírně spravily a ustálily na úrovních, kde setrvaly při nízké volatilitě zbývající část seance. Závěr patřil těmto výsledkům: Index Standard & Poors 500 zakončil na hodnotě 1311,46 bodů (+1,53 bodu) a posílil o 0,12%. Technologický Nasdaq Composite naproti tomu zavíral s poklesem o 0,35% na úrovni 2362,55 bodů (-8,33 bodu). Průmyslový Dow Jones Industrial Average zakončil výsledkem +0,57% na hodnotě 11343,00 bodu s posílením o 57,00 bodů.

Autor článku

Milan Andrys  

Články ze sekce: INVESTICE