BP: Ericsson překvapil poklesem zisku za první čtvrtletí

21.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší světový poskytovatel mobilní infrastruktury, společnost...

...Ericsson AB, dnes reportoval překvapivý pokles zisku za první čtvrtletí poté, co koupil nevýnosná aktiva společnosti Marconi Corp. Akcie Ericsson v reakci na zveřejněné výsledky oslabily až o 3,5 procenta.

Čistý zisk švédské společnosti poklesl o 0,9 procenta na 4,58 mld. SEK (606 mil. USD) z 4,62 mld. SEK za shodné období před rokem.

Tržby společnosti vzrostly na 39,18 mld. SEK z 31,47 mld. SEK loni.

Dle vyjádření společnosti vykázaly bývalé aktivity společnosti Marconi provozní ztrátu asi ve výši 600 mil. SEK.

Společnost Ericsson v říjnu loňského roku souhlasila s převzetím většiny aktiv londýnské společnosti Marconi za 1,2 mld. GBP, aby tak rozšířila své aktivity o operace pevných linek a posílila svoji konkurenceschopnost vůči společnostem Alcatel SA a Siemens AG v této oblasti.

Analytici dle průzkumu agentury SME Direkt v průměru očekávali, že společnost vykáže za uplynulé čtvrtletí zisk 5,26 mld. SEK a tržby 39,09 mld. SEK.

Nezdaněný zisk společnosti vyšel na úrovni 6,7 mld. SEK (888 mil. USD), a zaostal tak za odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters pro 7,5 mld. SEK. Ve shodném období roku 2005 tento zisk činil 6,7 mld. SEK a ve čtvrtém čtvrtletí vyšel na úrovni 10,4 mld. SEK.

Hrubá marže společnosti se za poslední kvartál snížila na 43,3 procenta z 48,5 procenta před rokem a poklesla i oproti čtvrtému čtvrtletí, kdy vyšla na úrovni 44,2 procenta. Analytici hrubou marži firmy odhadovali na 43,6 procenta.

Provozní marže se snížila na 16,9 procenta z 21 procent před rokem, a rovněž zaostala za odhady trhu pro 18,9 procenta.

Nejrychlejší růst tržeb společnost zaznamenala v Severní Americe a Asii-Pacifiku. V Severní Americe se příjmy společnosti meziročně zvýšily o 58 procent, zatímco v Asii vzrostly o 44 procent.

Ve střední a východní Evropě, na Blízkém východě a v Africe se obrat firmy zvýšil o 21 procent, zatímco v Latinské Americe rostly příjmy společnosti 3procentním tempem. V západní Evropě společnost zvýšila své příjmy o 13 procent.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE