Souhrn 20. 4. na světových trzích

21.04.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akcie ve čtvrtek skončily smíšeně, ropa mírně klesla   Na amerických akciových trzích ve čtvrtek opět převládala pozitivní nálada, když zájem byl především o akcie větších společností. Hlavní akciové indexy tak zaznamenaly smíšené...

o ... výsledky, když index Dow Jones si připsal slušný zisk, zatímco technologický Nasdaq mírně oslabil. Příznivý sentiment byl opět podpořen výbornými výsledky společností a po delší době též poklesem ceny ropy z rekordních úrovní. Na trhu bylo možno pozorovat určité přemísťování peněžních aktiv. Vybíraly se zisky ze sektorů, které si doposud vedly velice dobře (např. technologie či komodity) a byl obnoven zájem o tradiční sektory, které zatím nezaznamenaly tak výrazné zisky (např. farmacie, společnosti s velkou kapitalizací). Investory svými hospodářskými výsledky příjemně překvapila automobilka General Motors, jejíž akcie zaznamenaly největší jednodenní nárůst od roku 1987, když vzrostly o více než 10%. Dobrými výsledky trh překvapily i např. společnosti Bank of America, Altria, Apple Computer či farmaceutické společnosti Merck a Schering Plough. Ve čtvrtek klesaly zejména komoditní společnosti, jejichž akcie se v důsledku rekordně vysokých cen komodit pohybují na historických maximech. Index Dow Jones posílil o 64.12 bodů na hodnotu 11342.89 bodů a uzavíral na šesti ročním maximu. S&P index se zvýšil o 1.53 bodů na 1311.46 bodů a pohybuje se blízko svého pěti letého maxima. Technologický Nasdaq korigoval o 8.33 bodů na 2362.55 bodů. Zastavil se růst ceny lehké ropy, která tak polevila ze svých historických maxim, když klesla o 0.65% na 71.7 USD za barel.

 

Index spotřebitelských cen (CPI) Eurozóny se v březnu meziměsíčně zvýšil o 0.6% a naplnil tak očekávání analytiků. Meziročně inflace klesla také v souladu s očekáváním na 2.2% oproti únorovým 2.3%. Růst inflace v únoru byl zapříčiněn zejména sezónním zvýšením cen oděvů. Ze stejného důvodu došlo také ke zvýšení jádrové inflace bez zahrnutí cen potravin a energií. Meziročně však inflace zůstává i nadále na přijatelné úrovni kolem 1.4%.

 

Čistý zisk počítačové společnosti Apple Computer ve druhém čtvrtletí vzrostl na 410 mil. USD či 0.47 USD na akcii ve srovnání s 290 mil. USD či 0.34 USD na akcii ve stejném období loni. Trh očekával zisk ve výši 0.43 USD na akcii. Tržby společnosti se meziročně zvýšily o 35% na 4.36 mld. USD, přičemž analytici odhadovali růst tržeb na 4.52 mld. USD.

 

Největší světový výrobce mobilních telefonů finská společnost Nokia v prvním čtvrtletí dokázala meziročně zvýšit svůj čistý zisk o rekordních 21% na 1.05 mld. EUR či 0.25 EUR na akcii a předčila tak očekávání analytiků ve výši 0.21 EUR. Tržby společnosti vzrostly o 29% na 9.5 mld. EUR. Objem prodaných mobilních telefonů vzrostl o 40% na 75.1 mil. Provozní marže se snížila z 15.1% na 14.4%. Nokia dokázala zvýšit svůj podíl na trhu mobilních telefonů o 3% na 35%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE