Nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím inflaci zůstává kurs koruny

30.04.1999 | ,
INVESTICE


Nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím inflaci zůstává kurs koruny. "V nejnovější inflační zprávě České národní banky je pouze poněkud méně kladen důraz na mzdový vývoj jako inflační stimul, naopak více ČNB mluví o možnosti vnější nerovnováhy ekonomiky ve střednědobém horizontu," řekl Pavel Sobíšek z Bank Austria Creditanstalt. ve zprávě předpokládá, že na konci letošního roku se bude meziroční čistá inflace pohybovat na dolní hranici inflačního cíle 4,0 až 5,0 procenta. Naproti tomu pro březen 2000 operuje s podstatně širším intervalem jak pro meziroční čistou inflaci (3,7 až 6,7 procenta), tak pro meziroční index spotřebitelských cen (6,2 až 8,4 procenta).
Z širokého pásma pro předpověď čisté Sobíšek odvozuje, že letos nevylučuje další oslabení koruny o několik procentních bodů.
Petr Zahradník z Conseq Finance chápe oba intervaly na jedné straně jako projev očekávaného zvýšení inflačního rizika, na straně druhé jako prostor pro dosahování konsensu s vládou ohledně střednědobé hospodářské strategie. "Zejména v případě horních hranic intervalů již nebude dále ochotna slevovat," dodal.
Další vysvětlení šíře intervalu podle Vladimíra Kreidla z Patria Finance je to, že banka hodlá provádět hodně expanzivní politiku, tlačit na kurs a pumpovat do ekonomiky peníze. K možnosti snížení repo sazby 3. května se dnes na tiskové konferenci představitelé bankovní rady vyjádřili neurčitě. Sobíšek se přesto domnívá, že snížení o 20 až 30 základních bodů zůstává ve hře.
Analytici vítají snahu o navození atmosféry konstruktivního dialogu s vládou. "Tuto snahu pokládám za velmi žádoucí, neboť může zlepšit image země poznamenané šarvátkami politiků," uzavřel Sobíšek.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE