Koruna nejsilnější od ledna

01.07.1999 | ,
INVESTICE


Po dlouhých šesti měsících se koruna vrátila na hladinu 36,30 Kč/EUR. "Koruna se včera začala obchodovat na 36,58 Kč/EUR a po celý zbytek dne šla strmě nahoru," vysvětlil průběh obchodování Robert Novotný z Erste Bank. Současná hodnota kursu koruny je nejvyšší od ledna tohoto roku.

Za silnou korunou stojí spekulace o vstupu KBC na trh, která prý začala nakupovat koruny na zaplacení ČSOB. "Ostatní banky se k ní přidaly, celý trh se nyní zajímá o korunu," uvedl Novotný.

Na korunu mělo rovněž pozitivní vliv ukončení kosovského konfliktu a přetrvávající příznivý názor na nově se rozvíjející trhy.

Zastavit prudce rostoucí měnu prý v současné době není v ničích silách. Nejvíce trh spekuluje o verbální či skutečné intervenci ČNB v neprospěch koruny, na pořadu dne je prý rovněž další výraznější snížení sazeb. "Pokud k ničemu takovému nedojde, koruna má nastartováno pod hranici 36 korun za euro," varoval Novotný.

Trh však očekává, že až pomine nákup ze strany KBC, nadšení pro korunu poněkud ochladne. Ta by měla samovolně oslabit zpět k úrovním kolem 37 Kč/EUR.

Zajímavá situace nastává vzhledem k svátkům na počátku příštího týdne. Trh se před svátky pročistí, protože při menší likviditě trhu může dojít k excesům kursu na obě strany.

Zdroj: Hospodářské noviny 1.7.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE