Tošovský: Se silnou korunou je těžké něco dělat

01.07.1999 | ,
INVESTICE


Silný kurs české koruny poškozuje vývozce, vzhledem k silnému přílivu kapitálu je však pro centrální banku podle jejího guvernéra těžké s tím něco dělat. Josef Tošovský to dnes řekl novinářům na ekonomickém summitu v Salcburku.
"Rádi bychom udrželi konkurenceschopnost našeho firemního sektoru a vývozců a poněkud slabší kurs by byl pro firemní sektor příznivý. Krátkodobě je však trh pod tímto vlivem (silného přílivu kapitálu) a je obtížné s tím něco dělat," řekl Tošovský podle agentury Reuters.
Kurs koruny na slova, naznačující, že centrální banka na snahu zabránit koruně v růstu rezignuje, reagoval okamžitým růstem. K euru stoupl na 36,15 Kč z předchozích 36,25 Kč a po proražení klíčové technické hranice makléři čekají, že koruna půjde dále nahoru.
"Na našem trhu je nyní dosti silná nabídka deviz, zvláště kvůli přílivu zahraničního kapitálu. Nemá to tak co dělat s fundamentálními faktory," řekl Tošovský o současném kursu. Koruna stoupá již několik dní v očekávání silného přílivu kapitálu, souvisejícího s koupí banky ČSOB belgickou KBC.
Zhodnocování koruny však podle Tošovského nezavdává důvod k obavám z celkového makroekonomického vývoje. "Vývoj fundamentálních kritérií týkajících se naší zadluženosti, obsluhy dluhu a jiných věcí se v zásadě zlepšuje," řekl guvernér. Další případné snížení úrokových sazeb bude banka podle Tošovského zvažovat velmi opatrně, a to na základě odhadu inflace.

Zdroj :ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE