Koruna zůstává pevná, ani snížení sazeb by ji prý příliš nesrazilo

08.07.1999 | ,
INVESTICE


Včerejší klidné obchodování, kdy se koruna pohybovala v minimálním rozpětí 36,14 Kč/EUR - 36,26 Kč/EUR, poznamenávalo očekávání snížení úrokových sazeb. "Předpokládáme, že centrální banka přistoupí v nejbližším období ke snížení o 0,2 až o půl procentního bodu," konstatoval vedoucí dealingu Raiffeisenbank Petr Tomek a dodal, že účinek na korunu by byl minimální. "Koruna by krátkodobě mohla spadnout až na 36,50 Kč/EUR," upřesnil. Podle něj však na měnu stále působí předpokládaný příliv 40 miliard Kč za ČSOB.

Podle ekonoma Citibank Radka Malého trh nyní čeká na výraznější impuls, který by mohl určit kursu koruny další směr. Mohl by jím být pondělní údaj výsledku červnové inflace. Do té doby by se domácí měna měla pohybovat zhruba v dosavadním rozmezí.

Malý upozornil, že důležitým technickým bodem je 36,10 Kč/EUR, při jehož proražení by se dalo čekat další zpevnění koruny. Analytici londýnských bank v pátek upozornili, že ČNB by měla urychleně podniknout kroky k zastavení neustálého růstu koruny, který hrozí zničit nynější náznaky hospodářského oživení ČR.

Zdroj: Hospodářské noviny 8.7.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE