ČNB má dvě možnosti, jak držet kurs

05.08.1999 | ,
INVESTICE


V případě pokračujících tlaků na zhodnocení české koruny považuje Mezinárodní měnový fond (MMF) případnou intervenci České národní banky za vhodnou. Včera to uvedl zástupce MMF pro ČR Roger Nord s tím, že ČNB však musí pečlivě zvážit náklady na intervenci.

Konkrétní úroveň kursu, na který by měla intervenovat, je těžké podle Norda určit. ČR by se ale měla vyvarovat návratu k silné koruně na úrovni roku 1998 a zabránit dočasným výkyvům, například z masívního přílivu privatizačního kapitálu.

"Doporučení, že při pokračujícím tlaku na korunu bychom měli intervenovat, je sice hezké, ale nic neříkající," reagoval na Nordův výrok viceguvernér Zdeněk Tůma. "Necílujeme kurs a nemáme ani žádnou hranici, kterou bychom považovali za optimální," dodal. nicméně analyzuje, jak by měla na posilování kursu zareagovat. V minulých dnech nevyloučila ani případnou intervenci.

Devizové intervence by měly sice v současné době, kdy je na trhu malá likvidita, okamžitý vliv, ten by ale neměl dlouhé trvání. Ministr financí Pavel Mertlík předpokládá, že se centrální banka bude chovat přiměřeně rozsahu prostředků, které mohou na intervence použít.

Na rozdíl od centrální banky mají finanční domy celkem jasnou představu o optimální hladině kursu koruny, a to okolo 38 Kč/EUR. "ČNB má dvě možnosti, jak ji udržet - dále snižovat úrokové sazby a nebo přistoupit k intervencím proti koruně," řekl Marek Ratkovský z České spořitelny. Pokud však bude pokračovat příliv investic, nemůže mít ani kombinace obou faktorů dlouhodobý účinek.

Zdroj: HN 5.8.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE