Analytici: ČNB by měla výrazně snížit sazby a oslabit kurs koruny

16.08.1999 | ,
INVESTICE


Domácí vývozci by jistě uvítali výrazně slabší kurs koruny, než současných 36,30 Kč za euro, jejich přání by ale zase mohlo ohrozit inflační cíle České národní banky. Ani analytici nejsou jednotní, podle většiny z nich je střednědobé kursové optimum někde mezi 38,00 až 39,00 Kč za euro. České národní bance proto doporučují snížit výrazněji úrokové sazby pod 6,0 procenta s výhledem na jejich další pokles. Účinná přímá intervence je podle nich příliš nákladná.

Exportérům se kurs koruny zdá silný za každých okolností. Čím je koruna slabší, tím snazší je pro ně pronikat na světové trhy a tím větší budou jejich korunové příjmy při daných světových cenách. "Ani kurs 50,00 Kč za euro by pro ně nebyl dost vhodný," řekl Martin Čihák z Komerční banky.

Střednědobě optimální úroveň kursu se dnes pohybuje v intervalu 38,00 až 38,50 Kč/EUR, tj. vyžadovala by zhruba pěti- až šestiprocentní oslabení oproti současným hodnotám, dodal Čihák. Podle Ivo Nejdla z Raiffeisenbank je domácí měna nadhodnocená dokonce o osm až devět procent a optimálním kursem by tedy bylo 39,50 Kč/EUR.

Kurs, který podrývá vývozy, je někde na úrovni 36,00 Kč/EUR, tvrdí Petr Zahradník z Conseq Finance, podle kterého tak současný kurs koruny neškodí inflaci a současně nepodvazuje zahraniční obchod. "Kdyby se kurs podstatně vychýlil nad hranici 37,50 Kč/EUR, ČNB by jej považovala za inflačně zhoubný," dodal. Naopak podle Martina Hluška z Investiční a Poštovní banky by jakýkoliv kurs mezi 38,00 až 40,00 Kč/EUR velmi výrazně pomohl exportérům, a nerozpoutal by přitom žádné inflační drama. "Pokles na tuto úroveň by ale měl být postupný a ne skokový," dodal. Analytici proto ČNB doporučují razantněji snížit úrokové sazby, zpočátku alespoň na 5,75 procenta, s jednoznačným výhledem na další pokles.

K intervencím by ČNB měla přistoupit teprve tehdy, ukáže-li se pokles sazeb jako neúčinný. "Jakákoli malá intervence by ovšem měla jen psychologický a krátkodobý význam," míní Richard Podpiera z Atlantik FT.

Podle Nejdla se ČNB nedostává prostředků, kterými by současné posilování koruny mohla zastavit. "Celkem se jedná o šest až sedm miliard dolarů, které by centrální banka musela koupit, aby plně neutralizovala vliv přílivu dlouhodobého zahraničního kapitálu," řekl Nejdl.

Nejdl předpokládá, že do dvou let přiteče do ekonomiky až 5,5 miliardy dolarů přímých zahraničních investic, ke kterým se přidá minimálně 1,0 až 1,5 miliardy USD z emisí dluhopisů, jež budou krýt rostoucí zadlužení veřejných rozpočtů.

Snížení úrokových sazeb v současné době podle Nejdla nehraje z hlediska kursu významnou roli. "Jediné řešení, které se nabízí, je pevné zafixování kursu koruny na euro a dohoda mezi ČNB a Evropskou centrální bankou o oboustranných intervencí, které by kur udržely na stanovené úrovni," uzavřel.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE