ČNB srazila měnu i úroky

05.10.1999 | ,
INVESTICE


Kurs koruny včera po mohutných intervencích centrální banky prudce oslabil

Kurs koruny včera po mohutných intervencích centrální banky prudce oslabil. Podle analytiků však dlouhodobý dopad celé akce bude nulový: ČNB nemůže dlouho intervenovat a příliv kapitálu bude tlačit měnu na původní úroveň.

Snížení úrokové sazby pro dvoutýdenní repo operaci o čtvrt procentního bodu na 5,75 a masivní intervence proti koruně jsou výsledkem včerejšího jednání bankovní rady České národní banky."Pokles sazeb všechny překvapil," reagovali shodně obchodníci s korunou. Ještě větší paniku na trhu však vyvolal přímý vstup národní banky, která se rozhodla nákupem volné měny oslabit korunu. "Přibližně po hodině koruna oslabila na 36,60 Kč/Eur," uvedl Karel Bureš z HSBC. Oproti pátku česká měna spadla téměř o korunu. Objem nákupů volné měny centrální bankou trh odhaduje na stovky miliónů euro, výsledná částka, o kterou si zvýšila devizové rezervy, se prý může blížit až k 750 miliónů euro.

Inter

venci následně potvrdil i člen bankovní rady Luděk Niedermayer. "Rozhodnutí je stimulováno pokračujícím posilováním koruny," řekl HN s tím, že při zásahu proti koruně nakupuje devizy a prodává koruny a není tak omezena velikostí svých devizových rezerv. "Další posilování koruny může nejen komplikovat oživování ekonomiky, ale vytvářet i další dezinflační faktor nad rámec předpokladů ČNB," vysvětlil Niedermayer.

 

Zdroj: HN z 5. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE