ČNB opět intevenovala vůči měně

08.10.1999 | ,
INVESTICE


Kurs koruny se včera podařilo srazit až k hranici 37 Kč/euro a ČNB je odhodlána ve svém boji pokračovat

Kurs koruny se včera podařilo srazit až k hranici 37 Kč/euro a ČNB je odhodlána ve svém boji pokračovat. Trh však více znervózňuje plánovaná sterilizace přílivu kapitálu prostřednictvím zvláštních účtů.

Podruhé v tomto týdnu Česká národní banka (ČNB) vstoupila na trh, aby zabránila pokračujícímu posilování koruny. "Pondělní intervence sice přinesla změnu v hladině kursu, ale zdá se, že mnozí účastníci trhu ne zcela přesně vyhodnotili připravenost ČSNSB za určitých okolností na devizový trh opět vstoupit," okomentoval poslední kroky národní banky člen bankovní rady Luděk Niedermayer. ČNSB začala pozdě odpoledne intervenovat na hladině 36,40 Kč/euro a za hodinu se jí podařilo dostat kurs na 36,90 Kč/euro. Podle sdělení dealerů však poslední intervence nebyla svým objemem ani z poloviny srovnatelná s pondělní vlnou. Ke konci dne se měna ustálila na hladině 36,80 Kč/euro.

Trh se daleko více zajímá o plány na regulaci přílivu kapitálu, upozornil Radovan Mayer z HSBC. Sterilizaci přílivu deviz obsahuje tzv. Strategie hospodářských politik v období zvýšeného přílivu kapitálu, kterou včera bankovní rada projednávala s ministrem Financí Pavlem Mertlíkem. "Centrální banka se s Ministerstvem financí (MF) shoduje, že potřeba čelit apreciačním a poptávkovým efektům přílivu kapitálu nedluhového charakteru vyžaduje koordinaci měnové a fiskální politiky," uvedl pro HN tiskový mluvčí ČNB Martin Švehla.

Zdroj: HN z 8. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE