Nové evropské sazby měnu neoslabily

05.11.1999 | ,
INVESTICE


Snížení úrokového diferenciálu mezi korunou a eurem nemělo na kurs prakticky žádný vliv

Snížení úrokového diferenciálu mezi korunou a eurem nemělo na kurs prakticky žádný vliv. "Koruna na včerejší pokles sazeb Evropské centrální banky nereagovala," uvedl vedoucí dealingu Raiffeisenbank Petr Tomek. Kurs měny se po celé obchodování točil kolem hodnoty 36,75 Kč/euro.

Změny evropských sazeb se krátce dotkli při svém včerejším jednání i členové bankovní rady. "Osobně mě překvapil rozsah zvýšení, původně se spíše počítalo s růstem sazeb o čtvrt procentního bodu," řekl pro HN člen bankovní rady České národní banky Luděk Niedermayer. Dodal, že růst evropských úrokových měr by mohl znamenat další snížení tlaků na zhodnocení koruny. Případnou reakci na krok ECB však bude ČNB projednávat až na svém měnov

ém zasedání koncem měsíce. Analytici však již nyní vyloučili změny tuzemských úrokových sazeb směrem vzhůru. Jedinou možnost spíš vidí v poklesu úroků, a to pouze v případě, že koruna zůstane i nadále na současné vysoké hodnotě vůči euru.

Ministr financí P

avel Mertlík se v minulých dnech vyjádřil v tom smyslu, že zvýšení evropských sazeb by mohlo pomoci kursu koruny směrem k jeho oslabení. Měna sice od pondělí oslabuje, avšak jen velmi pozvolna. Podle názoru obchodníků v žádném případě nelze očekávat prudký odchod investorů z naší měny. "Trh je mrtvý, jediné oživení se očekává v polovině prosince, kdy banky budou pozastavovat činnost kvůli konci roku a přechod přes kritické datum 2000," konstatoval Karel Bureš z HSBC.

"Ačkoliv se redukcí úrokového diferenciálu snižují výnosy spekulativních zahraničních investorů, koruna by měla ve střednědobém výhledu posilovat," soudí dokonce Ivo Nejdl z Raiffeisenbank. Kurs domácí měny totiž bude více než kdy jindy ovlivňován přílivem dlouhodobých investic.

Zdroj: HN z 5. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE