Zahraniční investory zajímala koruna

10.11.1999 | ,
INVESTICE


Česká národní banka zřejmě rezignovala na vývoj měny

Česká národní banka zřejmě rezignovala na vývoj měny. Většina investorů si tak vysvětlila pondělní vyjádření viceguvernéra centrální banky Zdeňka Tůmy, že ČNB se nebude snažit dosáhnout svého inflačního cíle za cenu rozkmitání kursu měny. Koruna proto včera za silného přispění zahraničních investorů opět posílila, a to až na hranici 36,37 Kč/Eur.

Podle informací HN byla na trhu velmi aktivní americká pojišťovna AIG, která je jedním z největších obchodníků s korunou a dealeři tvrdí, že její finanční potenciál mnohonásobně překračuje možnosti ČNB.

"Většina účastníků trhu má nakoupenou volnou měnu. Když vidí, že zatím neintervenuje, snaží se ji prodat, aby z posílení koruny neutrpěli velkou ztrátu," řekl vedoucí dealingu Raiffeisenbank Petr Tomek. Důvěra obchodníků však má své meze. "Těsně před koncem obchodování koruna oslabila až na 36,43 Kč/Eur," uvedl dealer ING Barings Josef Jeřicha. Podle něj se obchodníci bojí nechat korunu příliš zhodnotit - posled

ní intervence se totiž odehrávala na úrovni 36,30 Kč/Eur a tuto hranici nyní berou obchodníci jako limitní pro budoucí zásah národní banky.

Zdroj: HN z 10. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE