Uran - energie 21. století

19.04.2007 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Uhlí bylo energií 19. století, ropa energií 20. století. Zdrojem energie v 21. století bude uran. Společnosti, které se zabývají vyhledáváním, těžbou a obchodováním s uranem, patří k nejzajímavějším investicím současnosti. Uran je možné koupit i přímo – prostřednictvím fondu.

Silné světové ekonomiky si teprve nyní uvědomují význam uranu. Podle některých názorů je uran jediným známým zdrojem energie, který dokáže pokrýt stále rostoucí energetickou náročnost světové ekonomiky. Vysoká cena ropy, zemního plynu a dalších fosilních paliv vede světové vlády k přehodnocení významu uranu ve své energetické politice. Velký význam hraje také důležitost energetické bezpečnosti a soběstačnosti – Spojené státy, Čína, Evropa a další regiony nechtějí být závislé na ropě z nestabilních nebo nespolehlivých regionů jako je Venezuela, Nigérie, Írán, ale i Rusko.

Zatímco ropu lze skladovat v rezervách na pouhé desítky dní, uranem lze předzásobit na mnohem delší dobu a snížit tak bezpečnostní riziko. Kvůli obavám z docházející ropy (Peak Oil) je uran jedinou alternativou, která dokáže zajistit přísun energie ve velkém rozsahu. Žádná z alternativ – vodní energie, větrná energie nebo bioenergie – není schopna poskytnout dostatečný přísun energie. Proto se státy s vysokou spotřebou energie rozhodly stavět nové jaderné elektrárny.

Základní informace:

  • Uran je několiktisíckrát účinnější než fosilní paliva. Energie v jedné uranové peletě (velké jako článek vašeho prstu) se vyrovná 481 kubíkům zemního plynu, 806 kg uhlí nebo 564 litrům ropy.
  • Poptávka po uranu významně překonává nabídku. Roční produkce ze všech uranových dolů na světě pokrývá spotřebu pouze z 62%.
  • Poptávka dále vysoce stoupá, protože největší světové ekonomiky rozšiřují své kapacity v jaderné energetice. Některé odhady předpokládají do roku 2015 růst poptávky na 264 miliónů liber ze současných 171 miliónů liber.
  • Cena uranu v posledních letech stoupla na několikanásobek. Uranové doly nyní budou profitovat z vysoké a rostoucí ceny i poptávky po této strategické surovině. Prostřednictvím CFDs kontraktů nakoupíme portfolio společností, které se budou na tomto uranovém boomu podílet.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE