Nákup kávy typ robusta

14.08.2007 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena kávy typu robusta je v dlouhodobém býčím trendu, který by podle naší fundamentální analýzy měl pokračovat i v následujících měsících. Od začátku léta cena mírně zkorigovala, což se nám jeví jako výhodná příležitost opětovného nákupu futures kontraktu.

Komoditu budeme akumulovat na hodnotě 1800 USD za tunu. V časovém horizontu 3 až 6 měsíců očekáváme zhodnocení na 1920 USD/tunu. Káva od roku 2002 doslova září, když se její cena dokázala vyšplhat z hodnot kolem 400 USD/tunu do nynější cenové oblasti 1800 USD/tunu. To představuje 450 procentní nárůst ceny v průběhu 5 let, což odpovídá průměrnému ročnímu zhodnocení přibližně 35 procent.

Co žene cenu tak strmě nahoru? Podle nás jsou to tyto fundamentální faktory:

  • růst celosvětové poptávky
  • zvyšující se náklady
  • nedostatečné zásoby
  • nepříznivé počasí ohrožující dodávky


Růst celosvětové poptávky – pití kávy je hitem moderní společnosti. Tento trend je z velké části způsoben rychle se zvyšujícím ekonomickým blahobytem. Statistiky ukazují, že káva je druhým nejpopulárnějším pitím na světě (vede voda). Důkazem oblíbenosti je také enormní počet nově otevřených kafetérií nejen velkých řetězců, jako je kupříkladu Starbucks, ale také malých rodinných podniků. Tato zjištění podtrhuje fakt, že kavárny v posledních letech zaznamenaly nejvyšší růst tržeb v sektoru stravování.

Dalším významným aspektem ekonomické reality je bohatnutí Asie a dohánění vyspělého světa v kvalitě životního stylu. Je přirozené, že tamní obyvatelé se snaží napodobovat západní zvyklosti, mezi které bezpochyby patří pití kávy. Co se týče tohoto zvyku je zemí s největším potenciálem Čína. Roční spotřeba na osobu (ani ne půl kilogramu) zde značně zaostává za USA (4 kg), Evropou (5 kg) nebo i Japonskem (3,5 kg). S pokračující urbanizací a stoupajícím počtem příslušníků střední třídy společnosti by se konzumace kávových produktů měla postupně zvyšovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE