Maxův tip: Ropa na vzestupu

31.08.2007 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Na trhu s ropou je momentálně velmi těžké najít člověka, který by věřil, že cena této životně důležité komodity klesne pod 60 nebo dokonce pod 50 dolarů za barel a spíš se objevují názory, že v dohledné době opět pokoří historická maxima a půjde výš.

Fundamentální analýza nám odhalila, že faktorů, které podporují výrazný nárůst ceny není málo. Zmíníme jen ty nejvýznamnější, jako je růst celosvětové spotřeby, stagnace produkce nebo geopolitická rizika. Otázka proto nezní, jestli nakoupit ropu, ale kdy ji nakoupit. Podle technické analýzy jsme dospěli k názoru, že kdo začne akumulovat v tomto období při ceně kolem 73 USD za barel, tak vstoupí na trh za mimořádně výhodných podmínek a může dosáhnou nadprůměrného zisku. V časovém horizontu 3 až 6 měsíců očekáváme zhodnocení na 78 USD/barel.

Faktory na straně poptávky:

  • Růst ekonomik rozvojových zemí: svalovat vinu za vysoké ceny komodit na ekonomický boom v rozvojových zemích je v poslední době v médiích populární. Člověk má dojem, že se toto téma až moc nafukuje. Objektivně však musíme uznat, že Čína i Indie mají našlápnuto na dvojciferný růst ekonomiky. Jinými slovy životní úroveň tamních obyvatel se rapidně zlepšuje. Lidé v těchto zemích si proto budou moci pořídit dopravní prostředek, a tak přispět ke spotřebě ropy a pohonných hmot.
  • Motoristická poptávka: i když jsou ceny oproti předchozím roků vyšší, nezareagovali motoristé extrémním snížením používání automobilů. Ještě před pár lety se cena ropy kolem 60 USD za barel považovala za kacířskou myšlenku, dnes je však situace diametrálně odlišná a všechny zainteresované strany (producenti, spotřebitelé, vlády, investoři) se přizpůsobili a posunuli své vnímání „normální“ ceny benzínu a nafty na vyšší úroveň.
  • Ekonomický vývoj rozvinutých zemí překonává pesimistické odhady, které predikovaly hospodářskou recesi.: je pravda že poslední statistiky o vývoji HDP v USA nebo Evropě naznačily pokles ekonomické aktivity, ale od recese jsme ještě pořád na míle daleko. Cena ropy do jisté míry koreluje s ekonomickým vývojem, proto se domníváme, že poptávka po černém zlatě zůstane stabilní.

Graf č. 1: Vývoj ceny ropy WTI, futures kontrakt Nymex

Petrol growth

Zdroj:CSI

Faktory na straně nabídky:

  • Snižující se produkce OPECu: těžba ropy zemí sdružených v kartelu OPEC od konce roku 2004 klesá. To je způsobeno pokročilým stádiem vytěžení některých ropných polí. Dokonce i největší ropné pole Saudské Arábie, která má na těžbě kartelu téměř 30 procentní podíl, by podle mnohaletého energetického analytika Matthew Simmonsa mělo dosáhnout v dohledné době produkčního vrcholu. Velké rezervy ropy se odhadují v kanadských ropných píscích nebo také v odlehlých částech na Sibiři. Kvůli technické náročnosti těžby však tyto objevy nemůžou zatlačit cenu na jih.

Graf č. 2: Produkce OPECu v tisíc barelech za den

Petrol growth

Zdroj: Investec Asset Management

 

  • Politické tahanice: v některých na ropu bohatých oblastech světa, jako je kupříkladu Nigérie, Blízký a Střední Východ je velmi nestabilní politická situace. Dodávky z těchto zemí jsou proto značně ohrožené. To způsobuje nervozitu na trhu, která má za následek zabudování rizikové prémie do ceny komodity. Určitě je potřebné zmínit i politiku OPECu, který se snaží vytěžit z dané situace co nejvíce, což vyúsťuje v situaci, kdy při snižování ceny straší nižšími těžebními kvótami, ale při zvyšováni ceny jen velice neochotně přistupuje na návrh, aby více otevřel kohoutky.
  • petrol3.jpgVrtochy počasí: počasí každý rok silně promlouvá do ceny ropy. Hurikány už nejsou hrozbou jenom  pro dodávky z Mexického zálivu, ale také Perský záliv zažil počátkem léta svůj cyklón zvaný Gonu. Jeho dopad pocítili v Ománu, kde se musely uzavřít terminály pro export ropy. Hurikánová sezóna v Mexickém zálivu byla dosud velmi slabá. I navzdory tomu však ropa nezaznamenala výraznější pokles pod 70 USD.

Jako každá investice i nákup ropy sebou přináší určitá rizika. Vyspělé státy mohou upadnout do recese, OPEC může extrémně zvýšit množství dodávané suroviny na trh nebo hurikány na podzim budou natolik slabé, že nezpůsobí žádné přerušení dodávek z těžebních plošin v Mexickém zálivu.


Závěr:

Ropa má díky nezpochybnitelným fundamentálním faktorům vysoký potenciál zhodnotit. Proto je podle našeho názoru výhodné akumulovat tuto komoditu na ceně 73 USD/barel a prodávat při dosáhnutí 78 USD/barel.

Specifikace kontraktu

  • Futures kontraktFutures na americkou lehkou ropu (WTI Crude Oil), (NYMEX)
  • Měsíc dodání říjen 2007 (příp. další měsíce při dlouhodobé investici
  • Objem kontraktu 1000 barelů ropy
  • Kurz v US dolarech a centech za 1 barel
  • 1 cent = 10 USD (pohyb o 1 US cent znamená zisk/ztrátu 10 USD na kontrakt)
  • Margin 6810 USD / kontrakt


Autor článku

Boris Tomčiak  

Články ze sekce: INVESTICE