Teck Cominko Ltd. – komoditní žralok

23.10.2007 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Již několik let pokračuje boom těžebních firem. Poptávka po základních surovinách se v průběhu posledních let zněkolikanásobila. Nabídka naopak nedokázala dostatečně rychle zareagovat na změněnou situaci.

Celosvětové zásoby průmyslových kovů se proto propadly na extrémně nízké hodnoty, což mělo pozitivní vliv na jejich ceny. Podle našeho názoru makroekonomická data nenaznačují výrazné snížení spotřeby. Tržby těžebních firem díky hladu po komoditách stoupají raketovým tempem. Poslední čtvrtletí roku je z historického hlediska nejziskovějším obdobím firem ze sektoru.

Naše fundamentální analýza nám odhalila, že vynikající společností je Teck Cominko Ltd. (symbol TCK). Tento kanadský podnik provozuje svoji činnost v ekonomicky stabilní oblasti Severní Ameriky a Evropy. Podle našeho názoru by v časovém horizontu 3 až 6 měsíců měl zhodnotit ze současné úrovně kolem 52 amerických dolarů na 62 USD.

Představení společnosti

Vývoj Teck Cominko Ltd.Teck Cominko je kanadská těžební firma, jejíž historie sahá až do roku 1906. Mezi její podnikatelskou činnost patří především vyhledávaní, těžba a rafinace základních nerostných surovin. Produkty, které se na jejím obratu nejvíce podílejí jsou zinek, měď, uhlí a zlato. Největší doly má v Kanadě, USA a Peru. Její tržní kapitalizace přesahuje 21 miliard USD, což ji řadí mezi největší firmy v oboru. Více informací je možné najít na oficiálních stránkách společnosti a ve výročních zprávách (http://www.teckcominco.com).



Důvody k nákupu


  • vysoká poptávka po komoditách – nově se rozvíjející trhy v posledních několika letech prožívají stavební boom. Investice do výstavby zde byla totiž v předcházejícím období silně podprůměrná. Snaha co nejrychleji dohnat západní svět je příčinou obrovské poptávky po konstrukčních materiálech. Nejen průmyslové kovy těží z růstu ekonomik těchto zemí. Také uhelné doly v posledních letech znova přijímají zvýšené objednávky. Uhlí se totiž využívá v tepelných elektrárnách, která jsou nejvýznamnějším producentem elektrické energie. Celosvětově produkují až 40 procent veškeré elektřiny.
  • diverzifikace těžby – firma se snaží o rozložení rizika. Do jejího těžebního portfolia patří nejenom průmyslové kovy, ale i drahé kovy a energetické komodity. Taktéž její odběratelé jsou z různých oblastí světa, přičemž největší se nacházejí v USA a v Evropě. Podle plánu by společnost v tomto roce měla vytěžit 700 000 tun zinku, 215 000 tun mědi, 9 milionů tun uhlí a 350 000 uncí zlata. Z dlouhodobého hlediska bude mít výrazný vliv na hospodaření i podíl na těžbě ropy z kanadských ropných písků.
  • akviziční činnost – na konci roku 2006 měla společnost hotovost ve výši 5 miliard kanadských dolarů. Management firmy se v červenci tohoto roku rozhodl použít nashromážděnou hotovost a podal nabídku na koupi společnosti Aur Resources Inc. v hodnotě 4,1 miliardy CAD. Díky tomu by se roční těžba mědi měla zvýšit o 100 000 tun. Cena tohoto kovu na London Metal Exchange se pohybuje na úrovni 8000 USD za tunu, což znamená, že tržby by mohly vzrůst o přibližně 800 milionů CAD. Dalším významným rozhodnutím firmy bylo zformování partnerství s NovaGold Resources. Společně se podílejí na projektu měděného a zlatého dolu v Galore Creek v Kanadě. Ten by měl produkovat 430 000 tun mědi, 340 000 uncí zlata a 4 miliony uncí stříbra.
  • nízká zadluženost – nedávné problémy kreditního trhu budou mít jen omezený vliv na hospodaření společnosti. Dlouhodobý dluh společnosti byl na konci druhého čtvrtletí ve výši 1,4 miliardy CAD. K stejnému datu měla společnost 4 miliardy v hotovosti, což byl významný bezpečnostní polštář. Podle našeho názoru způsobí akvizice výrazné snížení hotovosti, ale jen mírné zvýšení dluhu. Proto její současný poměr dluh/vlastní jmění (hodnota 0,21) zůstane oproti konkurenci z odvětví na relativně příznivější úrovni.
  • výborné poměrové ukazatele – společnost je zajímavá také kvůli svým poměrovým ukazatelům. P/E je 9,81 (odvětví 14,92), cena/hmotná aktiva je 3,27 (odvětví 6,46), zisková marže je 33,48 (odvětví 23,59). Kvůli vysokému vlastnímu jmění je její ROE nepatrně nižší než u konkurence: 37,69 (odvětví 39,97). Společnost však svůj zadržený zisk využila na nákup Aur Resources Inc., proto můžeme očekávat, že i ROE bude vyšší než u rivalů.

Fundamentální ukazatele společnosti

Tabulka: Základní fundamentální ukazatele společnosti

Ukazatele společnosti Teck Cominko Ltd

Zdroj: Reuters

 


Rizika:


Vývoj hodnoty akcii této společnost je ovlivňován makroekonomickou situaci. Recese v USA by mohla způsobit výrazný propad poptávky po kovech. Další hrozbou je zvyšování mzdových nákladů. Z tohoto hlediska je riziková těžba v Peru. Jihoameričtí horníci totiž v posledních měsících požadují významné zvyšování platů. Některé společnosti (např. Southern Copper) musely kvůli stávkám snížit letošní předpověď těžby mědi.

Závěr:


Společnost Teck Cominko Ltd. je velmi výkonná společnost, která by měla patřit do každého diverzifikovaného portfolia. Prognózy vývoje celosvětových ekonomik nenaznačují ochabnutí stavební aktivity a z dlouhodobého hlediska je jisté, že poptávka po průmyslových kovech zůstane na vysoké úrovni. Pro investory, kteří chtějí dosáhnout stejného zhodnocení při menším objemu investovaného kapitálu je výhodné nakoupit společnost pomocí CFD kontraktů. Teck Cominko se díky tomuto nástroji dá koupit již za 15 procent hodnoty pozice.


 

Co jsou to CFD?Co jsou CFDs?
Stále více investorů volí pro investice do akcií moderní investiční nástroj CFDs (Contracts for Difference). Obchodování se CFDs je podobné tradičnímu obchodování s akciemi, nicméně má několik výhod:

  • obchodování na páku až 10:1
  • záloha od 10%
  • možnost vydělávat na rostoucím i klesajícím trhu
  • nejjednodušší investice na pokles
  • akcie z celého světa
  • elektronické obchodování

CFDs je finanční nástroj, který umožňuje investorům profitovat na předpokládaném pohybu kurzu akcií a to bez nutnosti tyto akcie vlastnit. CFDs je dohoda dvou stran (kupující a prodávající) o finančním vyrovnání rozdílu mezi kurzem akcie v okamžik otevření kontraktu a kurzem akcie v okamžik jeho uzavření.Investor pak stejně jako u tradičních akcií vydělává v případě příznivého pohybu kurzu a naopak prodělává v situaci, kdy se kurz vyvíjí opačně, než předpokládal.

CFDs se nakupují a prodávají za stejný kurz jako akcie a jejich vývoj je ovlivněn stejnými faktory. Analýza CFDs tak je totožná s analýzou prováděnou při přímém obchodování s akciemi. Pokud se investor rozhodne, že určitá akcie nabízí zajímavou příležitost, může místo akcií zobchodovat CFDs a využít přitom řadu výhod, které CFDs nabízejí.


Více informací o CFDs, výhodách, možnostech otevření demo účtu
získáte na
www.colosseum.cz a www.cfds.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE