Maxův tip: Paládium long

11.12.2007 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Letošní rok je pro drahé kovy opět vynikající. Zlato, stříbro i platina atakují a úspěšně zdolávají historická maxima. Cena paládia oproti nim roste mnohem pomaleji, což způsobuje rozevírání pomyslných cenových nůžek. V současnosti je platina, tzn. přímý substitut, 4,2x dražší.

Oba kovy však mají podobné fyzikální vlastnosti. Proto z ekonomického hlediska není opodstatněn takovýto vysoký rozdíl a v budoucnu bychom se měli dočkat snižování rozpětí cen. Podle našeho názoru si platina udrží současnou vysokou hodnotu, což znamená jenom jedno: cena paládia poroste rychleji než doposud.

Podle naší fundamentální analýzy by cena paládia měla v následujících 3 až 6 měsících zhodnotit ze současné úrovně 350 USD za trojskou unci na 410 USD/oz. Při nákupu 10 kontraktů za aktuální cenu na trhu by očekávaný vývoj znamenal zisk 60.000 USD. Jen pro představu návrat ceny na předchozí maxima by při objemu 10 kontraktů vytvořil profit ve výši 830.000 USD.


Situace na trhu


Paládium zažilo od roku 1997 do roku 2001 fenomenální růstový trend, kdy cena vylétla z 80 USD za unci na 1100 USD za unci, jen aby poté spadla zpět na 170 USD. Tuto divokou jízdu způsobilo Rusko coby dodavatel dvou třetin světového paládia. Paládium je klíčová surovina pro výrobu automobilových katalyzátorů a Rusko zneužilo svého výsadního postavení a zadržovalo dodávky v době, kdy většina světových automobilek tento kov využívala v katalyzátorech. Firmy byly nuceny kov nakupovat doslova za každou cenu a kurz vzrostl během 4 let o 1300 %!

Poté však přišel trest, když automobilky nahradily nespolehlivé ruské dodávky platinou. Cena paládia klesla během 2,5 let o 85%! Tato rána poznamenala trh s paládiem natolik, že zatímco další drahé kovy prožívaly největší růstové trendy za posledních 20 let, cena paládia pouze stagnovala. Obchodníci paládiu nevěří, proto se paládium stalo „nechtěným“ kovem. V červenci roku 2005 se nastartoval na trhu paládia růstový trend, protože mnoho investorů věří, že se automobilky vrátí k paládiu a že ruská zahraniční ekonomická politika  je již víc promyšlená. I samotní Rusové přiznali, že machinace s cenou neprospěly ani jedné ze zúčastněných stran.

Graf: Dlouhodobý cenový vývoj paládia

Vývoj paladia
Zdroj:CSI
 
 

Hlavní důvody k růstu ceny paládia

  • 1. Relativně nízká cena oproti jiným drahým kovům (platina je víc než 4x dražší, zlato je přibližně 2,3x dražší). Tento cenový rozdíl není způsoben nižší kvalitou komodity, nýbrž špatným politicko-ekonomickým rozhodnutím koncem devadesátých let.
  • 2. Růst poptávky z automobilového průmyslu pro výrobu katalyzátorů. Nové ekonomiky jako je Čína, Indie nebo Brazílie zvyšují produkci automobilů. V Číně se za prvních 5 měsíců tohoto roku zvýšila produkce automobilů o 22 procent na 3,825 miliónu kusů, v Indii o 18,6 procent na 1,687 miliónu. Tyto země taktéž zavádějí přísné emisní limity. V Pekingu by od prvního ledna příštího roku měly zavést přísný evropský emisní limit EURO 4.
  • 3. Růst poptávky z elektronického průmyslu a šperkařství. Bohatnoucí „nové ekonomiky“ jako je Čína, Indie, Brazílie nebo post komunistické země v Evropě zvyšují poptávku po elektronice a špercích. Paládium je klíčovým kovem při výrobě bílého zlata, které je v posledních letech velmi populární.
  • 4. Světová produkce je koncentrována mezi 3 země: Rusko (polovina), JAR a USA. Malá konkurence na straně nabídky je potenciálním zdrojem růstu ceny jakékoliv komodity. Nabídku ohrožují i současné stávky horníků v Jižní Africe, kteří požadují zvýšení mezd a lepší pracovní podmínky.
  • 5. Investiční nákupy – institucionální i soukromí investoři znovu objevují drahé kovy jako investiční nástroj a uchovatel hodnoty. V posledním období centrální bankéři povolili měnové politice uzdu, na což ekonomiky zareagovaly prudkým růstem. To sice pomohlo zvýšit životní úroveň, ale také to přidalo polénko pod inflační kotel. Za zvyšováním cenové hladiny jsou samozřejmě i jiné, především externí faktory, jako jsou kupříkladu stoupající ceny ropy, průmyslových kovů i zemědělských produktů.

 
Specifikace kontraktu

  • Futures na paladiumFutures na paládium (Palladium), (NYMEX, New York)
  • Měsíc dodání březen (případně další měsíce při dlouhodobé investici)
  • Objem kontraktu 100 uncí
  • Kurz v USD za unci
  • Hodnota bodu: 1 bod = 100 USD (pohyb kurzu o 1 bod znamená zisk/ztrátu 100 USD)
  • Margin 2760 USD

Autor článku

Boris Tomčiak  

Články ze sekce: INVESTICE