Fondy ve sladkokyselém nálevu

14.07.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Okurková sezóna propukla v plné síle. Někteří ovšem tvrdí, že co do zájmu klientů převažují houby (často i s octem). To se notně dotýká celého fondbyznysu, takže vyvozovat z dílčích údajů jakékoli závěry by bylo dosti pošetilé.

Velmi hezky to ilustruje vývoj posledních týdnů: jednou tak, poté zas onak. Přímo šok přinesl poslední červnový týden: 700 milionů korun do fondů nepřišlo ani nepamatujeme, tedy přesněji před půldruhým rokem. Co se to stalo? Není úplně zřejmé, protože k 250 milionům, které se podařilo do zajištěných fondů přivést kombajnu ČSOB došlo k mnohem zajímavějšímu jevu: ING prodala za 23 milionů dolarů ING Invest US (ECC) a navíc svého vlajkového korunového ING Českého akciového za 217 milionů korun. Že by takové obchody zvládli drobní investoři, je sice prakticky nepředstavitelné, ale budiž, do statistik se počítají i peníze těch velkých.


Výjimka potvrzující pravidlo poslední doby


Následující týdny však ukázaly, že šlo skutečně o souhru výjimek, potvrzující pravidlo. Za posledních 14 dní totiž z fondů 600 milionů korun odešlo, ovšem musíme přihlédnou k tomu, že prakticky stejnou sumou se na tom odlivu podepsaly jiné dva zajišťáky ČSOB, kterým končilo investiční období (konkrétně Private Eur Short 3 a Reverzní Click 6).


Investice do fondů v ČR za poslední tři týdny

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 57
dluhopisové 39
smíšené -64
akciové 551
zajištěné -339
Celkem 244

Z určitého nadhledu by se dokonce dalo usoudit, že z mnohých „obyčejných“ akciových fondů peníze odcházejí do nějakých konzervativnějších, ale ani to nelze považovat za ověřenou hypotézu. Zcela ji pak bourá oněch 200 milionů do ING ČAF – že by tam šlo o nějaký kumulovaný formální „přísun“ z investičního životního pojištění?


Jednou nahoru, jednou dolů


Že se akciové trhy poslední měsíc převalují sem tam bez jasného trendu, je jasné. Dokonce se prozíravým vyplatilo uzavřít pozice před těmi šesti týdny, kdy si trhy lízly lokálních maxim. Fondy ale nejsou na takové spekulace ideálním nástrojem, protože vstupní poplatky takového čímana odřou z kůže. Výsledková sezóna začala, ale zda přinese nějaké impulzy, není vůbec jasné. Roli hrají spíš makroekonomická data, ještě větší ale i šokující informace, jako například nastávající „bankrot“ Kalifornie (nejlidnatějšího státu USA s 8. největší ekonomikou světa). Situace musí nutně vyvolávat otázky přinejmenším vtíravé. Navíc má tento stát v ústavě, že nesmí mít deficitní hospodaření – co tedy udělá Terminátor, když to bez deficitu nepůjde?


Atraktivní ČEZ


Radujme se tedy alespoň ze zvýšení cílové hodnoty na 1190 Kč pro náš ČEZ od investiční banky Goldman Sachs s doporučením „BUY/Attractive“. Analýzu navíc zpracoval analytik Matija Gergolet, který byl vyhlášen nejlepším analytikem na Utility.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE