ZLATO LONG: Bezpečný přístav v dobách krachujících států

19.05.2010 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


V posledních týdnech jsme na finančních trzích byli svědky dalšího turbulentního období. Investory vystrašilo bankrotující Řecko a velikost dluhu některých států eurozóny.

Volatilita prudce rostla a nervozita opět převzala otěže. Žlutý kov ze situace samozřejmě těžil. Od počátku dubna zhodnotil přibližně o 8% a opět potvrdil funkci bezpečného přístavu v dobách nejistoty. Posiloval i přesto, že americký dolar zhodnocoval. Zlatu by se mělo dařit i v následujících měsících. Podporují ho primárně poslední kroky eurozóny, která schválila bezprecedentní záchranný balík pro předlužené státy. Dále rozhodnutí ECB monetizovat dluhy nákupy státních dluhopisů, rekordně nízké úrokové sazby ve světě, uvolněná monetární politika Fedu a zvyšující se riziko státních bankrotů. Po provedení fundamentální a technické analýzy jsme dospěli k názoru, že střednědobý až dlouhodobý je příznivý. Doporučujeme nakupovat zlato po korekci na 1200 dolarech za unci. V časovém horizontu 3 až 9 měsíců očekáváme zhodnocení na 1440 dolarů.

Hlavní důvody pro růst ceny zlata:

  1. Zvyšující se riziko státních bankrotů
  2. Bezprecedentní záchranný balík v Evropě
  3. Nakupování státních dluhopisů ze strany ECB
  4. Zvyšující se investiční poptávka
  5. Centrální banky přestávají prodávat zlato
  6. Technická analýza

Možná rizika

  1. Hrozbou číslo jedna je neustále se zvyšující závislost poptávky na investiční poptávce. Jakmile vyprchá, může nastat výrazný pokles ceny zlata.
  2. Vysoká cena škodí šperkařskému průmyslu, což se následně projevuje i na celkové poptávce.
  3. Na vysoké ceny reaguje i strana nabídky, která je nicméně poměrně neelastická. Otevření nových rentabilních dolů trvá několik let. Zlato je čím dál obtížnější najít a vytěžit.
  4. Rizikem je i dlouhodobé oživení hospodářského růstu ve světě. Centrální banky by získaly důvěru v oživení a začaly by zvyšovat úrokové sazby.

Kompletní analýza ke je stažení níže...

Autor článku

Petr Čermák  

Články ze sekce: INVESTICE