Komodity dále padají

26.07.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Ve druhém čtvrtletí letošního roku pokračoval odliv kapitálu z komodit. Velké výprodeje zaznamenaly drahé kovy, kdy se cena stříbra propadla téměř o třetinu. Nedařilo se ani obilninám a olejninám. V sektoru potravin byla nejslabší káva.

Vývoj na akciových trzích byl smíšený. Americkým akciím se dařilo, naopak na rozvíjejících se trzích zaznamenali investoři znehodnocení. Čínské akcie se dokonce dostaly do medvědího trendu.

Státní i firemní dluhopisy zaznamenaly výrazné snížení cen. Na měnových trzích se dařilo euru. Naopak komoditní měny australský a kanadský dolar podlehly extrémnímu výprodeji.

Nejdůležitější událostí uplynulého čtvrtletí byl komentář americké centrální banky ohledně postupného ukončení programu nákupu dluhopisů. Ben Bernanke, který stojí v čele Fedu, naznačil, že už v tomto roce by měl být program omezen a v polovině příštího roku by mohl být úplně zrušen. Po tomto komentáři přišlo prudké znehodnocení zlata a amerických dluhopisů.

Ekonomika USA je poměrně silná. Nezaměstnanost postupně klesá, díky čemuž rostou spotřebitelské výdaje. Současně sledujeme výrazné zlepšení na nemovitostním trhu. Ceny domů v USA rostou podle indexu S&P/Case Shiller nejrychleji za posledních sedm roků.

Více se dočtete v pravidelné komoditní zprávě, kterou připravilo oddělení Asset managementu společnosti Colosseum.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát