Investičním fondům se v srpnu dařilo

08.10.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Aktiva domácích investičních fondů v srpnu vzrostla o 0,5 mld. Kč, tedy o 0,4 %, a dosáhla hodnoty 123,0 mld. Kč. Od počátku roku se hodnota spravovaných aktiv zvýšila už o více než 8 mld. Kč.

O nárůstu aktiv rozhodly kladné čisté prodeje. Je to již sedmý měsíc v tomto roce, kdy vklady byly vyšší než zpětné odkupy, a třetí měsíc v řadě, kdy čisté prodeje překročily 1 mld. Kč. Přísun nových prostředků od ledna činil celkem již 8,5 mld. Kč, a právě tento faktor v hlavní míře odpovídá za výrazný nárůst aktiv domácích fondů.


 analyzy_2_srpen.jpg

Za pozornost stojí také skutečnost, že již potřetí v tomto roce vysoké čisté prodeje neutralizovaly negativní vliv výkonnosti fondů. Ten tentokrát z důvodu zhoršené ekonomické situace na globálních akciových a dluhopisových trzích činil v srpnu přibližně -0,7 mld. Kč. V tomto období indexy, odrážející situaci na rozvíjejících se a rozvinutých akciových trzích - MSCI Emerging Markets a MSCI All Country World, ztrácely v uvedeném pořadí -1,9 % a -2,3 % (v USD).

Navzdory významnému přílivu prostředků vzrostla v srpnu aktiva pouze v 5 segmentech trhu. V nominálním vyjádření zaznamenaly největší nárůst o 402 mil. Kč na 4,9 mld. Kč fondy realitního trhu. O významném nárůstu rozhodly čisté prodeje, které činily 398 mil. Kč, přičemž tři čtvrtiny této částky představovaly prostředky vložené do fondu ZFP realitní fond (OPF), který byl otevřen před dvěma měsíci.

Aktiva smíšených fondů se zvýšila o téměř 140 mil. Kč. V tomto případě jsme největší nárůst prostředků pozorovali u smíšených fondů stabilního růstu, kde velkou roli sehrál fond KB Privátní správa aktiv 2 (OPF), jehož spravovaná aktiva se zvýšila o 124 mil. Kč. Fond se těší velkému zájmu, protože od počátku roku do něho investoři vložili téměř 1 mld. Kč nových investic.

V malé míře vzrostla aktiva konzervativních fondů - dluhopisových fondů a fondů peněžního trhu, v uvedeném pořadí o 63 mil. Kč a 53 mil. Kč. V obou segmentech měly na růst vliv nové investice klientů, protože zhodnocení fondů bylo záporné.

V případě dluhopisových fondů činily čisté prodeje +151 mil. Kč. Fondy peněžního trhu získaly za toto období 69 mil. Kč. V srpnu vzrostla také aktiva komoditních fondů o 38 mil. Kč a dosáhla hodnoty 0,6 mld. Kč.

analyzyonline_2_srpen.jpg 

Mezi segmenty, které v srpnu zaznamenaly pokles spravovaných aktiv, se objevily akciové fondy, fondy absolutní návratnosti, a také zajištěné fondy. U posledně jmenovaných došlo k největšímu poklesu spravovaných aktiv - o 101 mil. Kč a dosáhla hodnoty 3,7 mld. Kč. Rozhodující vliv sehrálo záporné zhodnocení odhadované na -56 mil. Kč. Nikoliv bez významu byly také záporné čisté prodeje, o kterých rozhodlo ukončení činnosti fondu ČP INVEST VI. Zajištěný (OPF), jehož aktiva na konci července činila 220 mil. Kč.

Zdroj:

AnalizyOnlineLogo_2.png

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE