Biotechnologie: Alternativa pro rizikověji laděné investory

27.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Biofarmaceutické společnosti se na akciovém trhu tradičně řadí mezi rizikovější a více spekulativní tituly. Ovšem i v sektoru biotechnologií platí pravidlo, že vyšší riziko bývá odměněno vyšší výnosem.

Index Nasdaq Biotechnology za posledních dvanáct měsíců vzrostl o 89,4 % a od začátku roku 2014 je výše o 21,3 %, zatímco index Nasdaq Composite přidal od konce roku 2013 jen 3 %.

Biofarmaceutické společnosti obvykle patří mezi firmy s malou tržní kapitalizací, které soustředí své síly na výzkum a vývoj malého počtu léků na vzácná onemocnění, na něž často neexistuje jiný spolehlivý lék. V případě schválení regulatorní autoritou mají tyto léky obrovský výnosový potenciál, který se odráží i v ceně akcií firem, které jej uvedly na trh.

Proč jsou investoři tak hladoví po biotechnologických společnostech? Atraktivita biotechnologického sektoru spočívá v kombinaci potenciální výnosnosti léků a malé velikosti podniku na nějž mají tržby z léku téměř zázračný účinek. Specifikem tohoto sektoru je poměrně velká závislost pohybu akcií na rozhodnutích regulatorních úřadů. Proces vývoje a uvedení nového léku na trh je ale velmi zdlouhavý a společnost musí v klinických testech prokázat účinnost a bezpečnost léku. Tyto atributy jsou pravidelně přezkoumávány úřady, které schválením nebo zamítnutím léku prakticky rozhodují o dalším osudu dané společnosti.

20140227_bio.gif

Investor by měl v případě zájmu o biofarmaceutické společnosti průběžně sledovat, v jaké fázi vývoje se daný lék nachází, jaké jsou dosavadní výsledky klinických testů a z toho plynoucí pravděpodobnost úspěchu léku při konečném schvalování o uvedení na trh. Alternativou jsou ETF na biotechnologické indexy, které patří mezi nejvýkonnější a tradičně překonávají benchmark v podobě indexu Nasdaq Composite. Ten za posledních 12 měsíců vzrostl o 37 %, index Nasdaq Biotechnology ho překonal více než dvojnásobně, růstem o 89 %.

Je dobré mít na paměti, že obchodování s biofarmaceutickými společnostmi je spojeno s mnohem vyšším rizikem, než u tzv. blue chips. Sektor je ovlivněn poměrně tvrdou regulací úřadů a výkyvy v ceně akcií v řádu desítek procent denně nejsou výjimkou. Odměnou za podstoupené riziko je však případný nadprůměrný výnos, který v současné době mnoho jiných odvětví neposkytuje.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE