Aktuální analýza: Obilniny - long

15.03.2006 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Ve středu zájmu médií a obchodníků jsou na komoditním trhu nyní kovy a energie. Oba tyto sektory prožily fenomenální růst a všichni očekávají další růst. I když další růst nevylučujeme, ...

... v případě mnoha komodit je možná stagnace nebo i střednědobý pokles. Mnohem zajímavější příležitost nyní nastala v sektoru, který stojí na okraji zájmu. Řeč je o obilninách a olejninách.

Sektor obilnin a olejnin je oproti ostatním komoditním sektorům stále velmi levný a přitom existuje řada důvodů, která signalizuje růst v blízké budoucnosti. Hlavním prorůstovým argumentem je určitě nástup „nových ekonomik“, které zvyšují poptávku a do určité míry i omezují nabídku. Je to Čína, Indie, Brazílie, Rusko, ale i další postkomunistické země včetně ČR, které bohatnou a stejně jako vyvolaly růst cen energií a kovů, s určitým zpožděním způsobí i růst cen obilovin a olejnin. Tyto a další faktory jsou zpracovány dále.

V současné době sektor obilnin a olejnin nabízí nejlepší hodnotu z celého světa komodit a očekáváme růst cen kukuřice, sójových bobů, pšenice a dalších zástupců tohoto sektoru v příštích měsících.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE