Co dělat po nakoupení podílových listů?

27.03.2002 | , ESF MU Brno
INVESTICE


Nyní bychom měli mít již velmi úzký výběr fondů, které splňují naše základní požadavky. To ovšem zdaleka nekončí proces výběru skutečně "toho pravého" fondu. Ještě na nás čekají "povinnosti", které bychom si měli zjistit a porovnat je v rámci našeho dosavadního výběru.

Nyní bychom měli mít již velmi úzký výběr fondů, které splňují naše základní požadavky. To ovšem zdaleka nekončí proces výběru skutečně "toho pravého" fondu. Ještě na nás čekají "povinnosti", které bychom si měli zjistit a porovnat je v rámci našeho dosavadního výběru.

V současné době, kdy je používání internetu již na denním pořádku a kdy jsou na něm dostupné snad všechny, pro nás fondové, tedy relevantní, informace, je jedna z dalších problematik téměř vyřešena. Tedy:

Jak je správce fondu otevřený vůči sdělování informací pro své podílníky?

Poté, co jsme shlédli internetové stránky správců fondů, které se dostali do našeho užšího výběru a vyřadili další fondy, o nichž jsme se téměř nic nedozvěděli (nemohli jsme si přečíst statuty fondů, které nám mohou mnoho napovědět o celkové strategii daného fondu apod.) jsme již téměř u cíle.

Teď již záleží na nás a naší ochotě, v nadneseném slova smyslu, dalšími finančními prostředky podpořit činnost našeho státu. Proč? Odpověď je opět velmi jednoduchá: jsou dva druhy otevřených podílových fondů, jedny vyplácejí dividendy a druhé své dosažené zisky reinvestují. A právě dividendy jsou v Česku zdaňovány v rámci daně z příjmu. Naopak ale výnosy z prodeje cenných papírů (v našem případě se jedná o výnosy z prodeje podílových listů) dani z příjmu nepodléhají za předpokladu, že je máme ve vlastnictví déle než šest měsíců.

Pokud jsme se alespoň rámcově drželi této investiční strategie, měli bychom mít před sebou napsaný název jednoho otevřeného podílového fondu, který je pro nás právě "ten pravý". Disponibilní prostředky, které jsme si pro účel investice do podílové listu odložili, můžeme nyní použít právě na nákup podílových listů tohoto fondu.

Ihned po nákupu podílových listů nesmíme být znepokojeni, pokud se kurz nevyvíjí směrem, který jsme očekávali. Naopak je lepší v době, kdy kurz klesá  věnovat další finanční prostředky na nákup podílových listů a využít tak i jeho poklesu ve svůj celkový prospěch.

Investice do otevřených podílových fondů jsou v poslední době jedním z nejlepších a nejefektivnějších způsobů investování. Toto tvrzení plně podporuje i stále stoupající poptávka po tomto druhu investice.

Článek je publikován v rámci seriálu Spoření nebo investice? Všechny díly seriálu o investování do podílových fondů najdete zde.

Autor článku

David Fuchs  

Články ze sekce: INVESTICE