Oklikou až do Kaspického moře

30.03.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Kazachstán patří k deseti největším zemím naší planety. Ovšem i přesto mu západní svět nevěnoval takřka žádnou pozornost. To se ovšem rapidně změnilo ve chvíli, kdy Sacha Baron Cohen přinesl na plátna kinosálů postavu kazašského televizního reportéra Borata.

Údajně pro „kulturní poučení Ameriky, pro beneficii slavného národa kazašského“. Cohen využil toho, že Američané nemají žádnou představu o zemi u Kaspického moře. Kazachstán popisuje jako chudobnou a primitivní zemi, neprávem. Kazachstán se nachází uprostřed růstové fáze. Zemi mezi Ruskem a Čínou se podařilo překonat transformaci z centrálně plánovaného hospodářství na tržní relativně bezbolestně. Od roku 1999 roste ekonomika ročně v průměru o 9,3 procenta. Všechny ostatní státy střední Asie rostou pomaleji.

Kazachstán je bohatý na nerostné suroviny, jako je uhlí, železná ruda, nikl, zinek, uran a zlato. Enormní růst vděčí ale především ropnému sektoru. Odkryté zásoby ropy jsou dvě největší naleziště v posledních 20 letech. V roce 2005 byl Kazachstán s takřka 62 miliony tun druhým největším producentem ropy ze zemí bývalého sovětského bloku. Do roku 2015 se má roční produkce vyšplhat až do oblasti 150 až 170 milionů tun. Prezident Nursultan Nasarbajev si ovšem dal i další ambiciózní cíle: Aby bylo dosaženo vyrovnaného hospodářství, podepsal „Strategii pro industriální a inovační vývoj Kazachstánu do roku 2015“. HDP má v období mezi rokem 2000 až 2015 vzrůst o faktor 3,5 až 3,8 nad hra-nici 64 miliard amerických dolarů.ZJ_1.gif

Pro certifikátové investory byl doposud Kazachstán uzavřen. V uplynulých dnech to ovšem Deutsche Bank změnila. Open End-certifikát „Kasachstan Top Select“ je obchodován na burzách ve Frankfurtu a Stutgartu od počátku února. Jeho podkladovým aktivem je koš zohledňující pět akcií kazašských firem, jejichž největší podíl tržeb plyne právě z této země.

Ovšem tyto tituly jsou kotovány na londýnské burze, což s sebou nese riziko, že si daleko od domova „žijí svým vlastním životem“. Všechny akcie v koši jsou obchodovány v amerických dolarech nebo britských librách. „Euroví“ investoři jsou proto vystaveni riziku směnných kurzů. Deutsche Bank si vyhrazuje právo měnit koš dle potřeby (ovšem bez fixních rozhodných dnů). Jinak by byl takový exotický trh s nízkou likviditou ve formě investičního certifikátu nepředstavitelný. Na počátku mají všechny tituly stejnou váhu. Jedná se o akcie ze sektorů bankovnictví a surovin, které vyplácejí celkem slušné dividendy. Bohužel z toho investoři neprofitují. Mimoto je zde roční poplatek ve výši 0,5 procenta.

  
ZJ-hodnocení: I když není tento koš s pěti tituly nijak široce diversifikován a investoři musí jít na investici „oklikou“ přes londýnskou burzu, hodnotíme tento Kasachstan Top Select-certifikát jako papír s výhledově dobrými šancemi, jak se podílet na dalším růstu této země z centrální Asie.


Autor článku

Martin Svoboda  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát