ZertifikateJournal 4/2014: Nula od nuly nepojde

14.03.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Vlastně se to dost nudně poslouchá 0,0 procent. Nula zpravidla symbolem toho, že to s vývojem nešlo ani nahoru ani dolů. Je to i proto, že při uvedení procentní sazby vždy očekáváme buď přírůstky, nebo se bojíme možných ztrát, například když sledujeme vývoj obratu a zisku v nějaké firmě.

Jiné je to, když statistický úřad ve Wiesbadenu zveřejní schodek v hospodaření Německa a udá hodnotu 0,0 procent. Neboť z toho vyplývá, že se našim sousedům již podruhé v řadě podařilo hospodařit bez dluhů. Obávané měření německých pohledávek republiky musí být opraveno, neboť do poslední chvíle počítal renomovaný statistický úřad s dosažením malého mínusu. Nyní ovšem dojde k ještě jednomu přepočítu: pod čarou, spolkové země a obce utratily méně, než vybraly na daních, různých odvodech či příspěvcích k sociálnímu a důchodovému pojištění od obyvatel a firem.

Při pohledu na enormní částku výdajů 1.223,1 miliard eur lze lze lehce spočítat: při přebytku zhruba 300 milionů je ve statistikách zahrnuto jako 0,0 procent. Čistě početně by šlo o přebytek ve výši 0,0245 procenta. Ale více než jedno desetinné místo nebývá v oficiálních statistikách státu zveřejňováno. S tím přeci mohou obyvatelé žít. Určitě ano, a dokonce se z toho mohou i těšit. Neboť se ukazuje, že také v těžkých dobách je možné, aby měl stát své výdaje pod dohledem. Rozumí se samo sebou, že tento pozitivní trend má v prvé řadě souvislost s tolik potřebným konjunkturálním vývojem a také celkovým nárůstem zaměstnanosti. V tomto ohledu to vypadá, že i v probíhajícím roce bude vývoj velmi pozitivní. Ale 0,0 procent také ukazuje, že musí být v silách, aby stát a „manažeři“ státu mohli v nadcházejících letech lehce splatit enormní dluhy z minulosti. Neboť k tomu je potřeba zamezit takovým nesmyslným, nákladným či chybným investice jakými jsou „justiční palác“, „tunel Blanka“ či solární dotace.

Aktuální vydání ZertifikaJournalu si můžete stáhnout v odkazu pod článkem.

Zdroj: ZertifikateJournal

Autor článku

Martin Svoboda


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE