EUROPEAN RENEWABLE ENERGY INDEX - Vlak již uhání plnou rychlostí

15.12.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Téma „obnovitelných energií“ nabývá v časech stoupajících cen surovin stále více na významu. Větrné elektrárny rostou jako houby po dešti. Jenom v minulých pěti letech se v Evropě jejich počet ztrojnásobil.

Podobný pohled se nabízí i v energetickém využití tzv. fotovoltaik – forma získávání energie. V Evropské unii tento segment rostl za poslední rok o 70 procent. Rozhodující podíl na tom má Německo, kde červeno-zelená vláda napumpovala do tohoto oboru masivní, ideologicky zdůvodňované subvence.

„Solární akcie“ proto patří v současné době k highflyers, jak přesvědčivě ukazuje cenný papír od společnosti SolarWorld: během posledních dvanácti měsíců zhodnotila o plných 360 procent. Takové kurzovní přírůstky připomínají „zlaté časy“ trhu Neue Markt. I značné množství nových emisí v oblasti solárních technologií ukazuje na aktuální úspěch této branže.  Société Générale nyní naskakuje na tento rychle se valící vlak. Sustainable Asset Management (SAM) společně s provozovatelem indexu STOXX Ltd. vyvinuly „European Renewable Energy“ index, ve zkratce „ERIX“, a vydaly na tento index open end certifikát, jehož roční poplatky za správu ve výši 0,85 procenta je možno považovat za akceptovatelné.

Aby mohl být podnik zohledněn v tomto tržním barometru, musí většinu svého obratu získat v oboru „obnovitelných energií“. Deset největších evropských titulů tedy bude zohledněno v indexu podle kritéria tržní kapitalizace a volně obchodovaného počtu akcií. Bohužel je výběr omezen jen na Evropu a síla tohoto tržního segmentu zcela neprojeví, protože zde chybí významné podniky z asijského regionu. Složení indexu se bude prověřovat jednou za půl roku, váhové zastoupení jednotlivých titulů uvnitř indexu dokonce jednou za čtvrt roku, přičemž minimální podíl jednoho podniku v indexu je pět procent. Z Německa jsou v indexu zastoupeny společnosti SolarWorld, Conergy, Q-Sells, ErSol Solar a Repover Systems. S podílem o takřka 23 procentech má však největší podíl dánský Vestas Wind Systems. Protože váha titulů v indexu není shora nijak ohraničena, může dojít za jistých podmínek k nežádoucím váhovým poměrům. „ERIX“ je konstruován jako performance-index, dividendy se tedy do jeho hodnoty plně započítávají.

I když v posledním období rostly akciové tituly této branže extrémně dobře, hrozí i tak přehřátí. Avšak u  našich sousedů bude možné i v následujících letech počítat s podporou nové černo-červené vlády, protože v posledních letech vznikla v Německu spousta pracovních míst spojených s tímto odvětvím a toto téma je dlouhodobě intenzivně projednáváno. Zisky firem však v následujících letech určitě poklesnou, neboť počet spoluhráčů stoupá. Ve střednědobém horizontu tedy lze pochybovat o tom, že firmy budou neustále dodržovat své ambiciózní plány. Open End certifikát od Société Générale tedy zůstává výhradně pro spekulativní investory, kteří věří v udržitelný boom této branže. I ti by ale měli zajistit své pozice pomocí stop kurzů a uskutečňovat jenom postupné nákupy pomocí metody cost-average.

Autor článku

Martin Svoboda  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát