ZertifikateJournal 14/2013: Defenzivní certifikáty

19.08.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


V Německu investují bezpečně. Více než 2 z celkem 4,9 bilionů eur volných peněžních prostředků je uloženo na termínových a spořicích účtech. 260 miliard eur investovaných do cenných papírů tak tvoří pouze pět procent.

Za 25 let své existence vzrostla hodnota indexu DAX na osminásobek, ovšem na tom mohlo profitovat jen málo drobných investorů. A to je škoda, neboť s pomocí nejčastějších běžných forem spoření, jako jsou termínové vklady nebo běžné účty, je velmi obtížné, ne­li nemožné, dosáhnout výnosů nad úrovní míry inflace. Proč cenné papíry, jako jsou akcie, podílové fondů nebo certifikáty se u investorů setkávají s tak malým ohlasem, je zřejmě důsledkem pošramocení jejich pověsti díky krachu investiční banky Lehman Brothers a také díky rizikové averzi německých investorů.

Kdo se však chce vyhnout všem rizikům, vzdává se tak i šance na zajímavý výnos. Často se také k tomu přidává nepochopení rizika jednotlivých finančních instrumentů. A proto považuje mnoho soukromých investorů investici do certifikátů za obzvlášť riskantní. Což je však mylný předpoklad, jak ukazuje zpráva od EDG, která dokládá, že němečtí investoři do certifikátů jsou převážně rizikově averzní.

Každý certifikát lze přiřadit do příslušné rizikové třídy od 1 = zajištěné, až k 5 = spekulativní. Na konci června 2013 bylo 84 procent všech prostředků zainvestovaných do certifikátů alokováno do produktů, které se řadí do rizikových tříd 1 a 2. Mají tedy nižší investiční riziko než akcie nebo většina akciových a nemovitostních fondů. Mnoho certifikátů dokonce vykazuje značně nižší riziko než jejich podkladové akcie.

Poslední EDG - report o riziku srovnává u akciových certifikátů celkové rozložení objemů investic do příslušných rizikových tříd právě s odpovídajícím rozložením do příslušných podkladových aktiv. Více než polovina objemů investovaných do certifikátů je v rizikových třídách 1 a 2, zatímco většina odpovídajících podkladových aktiv se řadí do rizikových tříd 3 až 5. Shrnuto: Investorům, kteří se orientují na výnos, a kteří se obávají rizika přímé investice do akcií, prokáže nejlepší službu defenzivní akciový certifikát.

Více se dočtete na portálu ZertifikateJournal

Autor článku

Martin Svoboda  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE