ZertifikateJournal 20/2013: DAX - Již brzy 10.000

21.11.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Na 9 253,68 bodech se od tohoto pondělí nachází nové rekordní maximum indexu DAX. Došlo tedy k tomu, co jsme v ZertifikateJournalu předpovídali na začátku tohoto roku, a to totiž to, že DAX v průběhu roku pokoří hranici 9 000 bodů.

A předpokládáme, že býčí trend bude i nadále pokračovat. Fundamentální data se i nadále zlepšují. Z toho lze předvídat, že zisky společností budou růst i v následujícím roce. Exportu se daří tak dobře, jak tomu již dlouho nebylo. Není proto divu, že prognózy růstu německého HDP byly mírně zvýšeny. Naposledy to udělal při posledních volbách neúspěšný a nakonec rezignující ministr hospodářství Rösler, když ohlásil růst ve výši 1,7 procent.

Také situace v dalších ekonomických velmocích, jako jsou USA a Čína, vypadá velmi slibně. Američani našli slabý kompromis a odložili tak na nějakou dobu dluhovou krizi. A Čína se opět vrátila na cestu směřující k vyššímu růstu: Druhá největší ekonomika světa rostla ve třetím kvartálu tempem 7,8 procenta, což se nicméně zhruba očekávalo. Přitom úrokové sazby v Evropě a USA zůstávají na velmi nízké úrovni, jak stále zdůrazňují guvernéři centrálních bank.

Jelikož lze jen velmi těžko dosáhnout v jiných třídách aktiv atraktivních výnosů, nenabízí se žádná smysluplná alternativa, která by konkurovala angažmá do akcií, mezi které samozřejmě řadíme také investiční certifikáty. Očekáváme, že německý index DAX bude v následujícím roce atakovat hranici 10 000 bodů. Ovšem může přitom dojít k opětovným poklesům, protože se může kdekoliv na světě opět objevit nová krize, jak jsme tomu například nedávno byli svědky při konfliktu v Sýrii. Nicméně i to patří ke každodennímu obchodování na burze. Proto nelze seriózně říci, kdy bude hranice 10 000 bodů pokořena. Důležité však je, že akciové trhy jsou na dobré cestě a nabízí investorům šanci na další kurzové zisky.

Více se o certifikátech dočtete na stránkách ZertifikateJournal

Autor článku

Martin Svoboda  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE