Články, komentáře

Komoditní vývoj v březnu

03.04.  |  Vít Jedlička

Měsíc březen byl pro obchodníky zajímavý svými pohyby především v sektoru mas a obilnin. Pšenice zaznamenala 16 procentní růst. Vepřové půlky zdražily o dalších 19 procent. Komoditní index RICI pokračoval v mírném růstu po únorovém skoku o 5,5 procenta. Nejhůře se dařilo stříbru a mědi, které oslabily o více jak 5 procent.

Zlato prolomilo psychologickou hranici 1 300 dolarů

02.04.  |  Redakce

Žlutý kov se v pátek 28. března dostal na své 6-ti týdenní minimum 1 288 dolarů/unci a to ve chvíli kdy se zlepšil výhled vývoje americké ekonomiky, posílil dolar a zvýšila se chuť více na trzích riskovat.

Jak mohou USA ekonomicky poškodit Rusko prodejem státních zásob ropy?

01.04.  |  Vít Jedlička

Vláda USA v polovině března ohlásila, že nabídne na trzích 5 miliónů barelů ropy z nouzových rezerv státu. Podle komentáře Reuters se jedná o politické gesto vůči Rusku, že USA mají prostředky, kterými mohou srazit cenu pro Rusko klíčové komodity.

Firmy jdou na burzu, IPO roste

31.03.  |  Redakce

Jak dokládá první letošní čtvrtletní studie EY Global IPO Trends, primární veřejné nabídky akcií (IPO) pokračují v úspěšném trendu nastartovaném na sklonku minulého roku a slibují velice dobrý rok.

Čekají Japonsko další monetární stimuly?

28.03.  |  Michala Moravcová

Japonská centrální banka (BOJ) je momentálně nejaktivnější centrální bankou z vyspělých ekonomik, co se týče tisknutí peněz. Aktuálně měsíčně pumpuje do své ekonomiky v absolutních číslech více než americký Fed, přičemž japonská ekonomika představuje co do velikosti jenom 1/3 té americké. Nicméně šance, že BOJ rozjede svoje tiskárny peněz ještě rychleji, se zvyšuje, a to hned z několika důvodů.

Vysoká cena léků se neodpouští

28.03.  |  Jiří Šimara

V článku o investicích do biofarmaceutických společností jsme uvedli, že atraktivita tohoto sektoru je dána účinkem budoucích tržeb ze schváleného léku na společnost s nízkou tržní kapitalizací. Dále v článku upozorňujeme na to, že sektor podléhá tvrdé regulaci úřadů. Dnešní článek se věnuje tomu, jaký dopad na cenu akcií může mít regulace.

Alibaba: Chystá se největší IPO od Facebooku

27.03.  |  Tomáš Menčík

Dlouho očekávaný vstup na akciový trh největšího čínského internetového obchodu začíná mít jasnější obrysy. Alibaba v březnu ukončila měsíce dohadů a oznámila zahájení IPO.

Ranking investičních fondů

27.03.  |  Redakce

V únorovém Rankingu Analiz Online krátkodobé hodnocení obdrželo téměř 500 fondů, přičemž většina z nich působí natolik dlouho, aby jim bylo možno přiznat také ukazatele za posledních 36 měsíců.

Aktuální vývoj ceny zlata

26.03.  |  Redakce

Ruské akcie prudce klesají, kvůli sankcím, které již byly uplatněny a zároveň kvůli obavám z dopadu přísnějších hospodářských sankcí ze strany EU či USA. Na tuto situaci samozřejmě ihned zareagovaly mezinárodní ratingové agentury.

Pád poměru ceny zlata a stříbra bývá doprovázen růstem cen obou kovů

25.03.  |  Vít Jedlička

Koeficient ceny zlata a stříbra (cena zlata/cena stříbra = GSR) se od roku 1987 pohyboval v rozmezí od 14,14 do 99,76. Průměrná hodnota GSR v tomto období byla 27,28. Stříbro je podle geologických odhadů společnosti Jefferson Lab zhruba 19 krát vzácnější v zemské kůře než zlato.

Inflace potravin stojí za dveřmi

24.03.  |  Redakce

Rostoucí ceny základních potravin od kávy přes maso až po zeleninu mají negativní dopad v potravinářském průmyslu. Tento fakt ovšem pociťují hlavně spotřebitelé USA, jejichž ekonomika se stále potýká s pomalejším hospodářským oživením.

Rozvíjející se ekonomiky bez exportu a investic. Jaká bude jejich nová role?

21.03.  |  Michala Moravcová

Vyspělé ekonomiky vyjma Japonska s postupním ekonomickým oživením přivírají kohoutky monetární politice, což díky globalizaci pociťují i vzdálené rozvíjející se země, z nichž odchází levný zahraniční kapitál zpátky na domácí půdu.

Kde zhodnocují své peníze bohatí

20.03.  |  Redakce

Chytří a zkušení lidé vědí, že pokud peníze leží ladem, ztrácejí svoji hodnotu. Je tedy dobré je zhodnocovat. Zejména při záměru investovat větší sumu peněz, v řádu milionů, však není výběr správného nástroje jednoduchý. Zeptali jsme se proto profesionálů, co bychom neměli podcenit při výběru důvěryhodného investičního fondu. Přinášíme tipy, podle nichž se při svém rozhodování řídí takzvaní kvalifikovaní investoři.

Obchodování pomocí mobilní platformy

19.03.  |  Tomáš Vobořil

Někdy se jednoduše potřebujeme odpojit. Odpoutat se od počítače a vyrazit někam ven. Nenarodili jsme se proto, abychom trávili svůj drahocenný čas před monitorem. Narodili jsme se proto, abychom se pohybovali. Samotné trhy se pohybují neustále. V neděli pozdě večer začnou kurzy tikat a v pátek pozdě večer se zastaví. Ale i přes víkend se děje mnoho věcí na světě, trh tiše naslouchá a ihned s otevřením na to poklidně nebo zběsile reaguje.

Nůžky mezi Evropou a Spojenými státy se opět rozevírají

18.03.  |  Jiří Šimara

Akciové indexy hlavních burz Evropy a USA se po celé čtvrté čtvrtletí roku 2013 vyvíjely prakticky unisono, přičemž se tento stav přehoupl i do prvních dvou měsíců letošního roku.

V únoru se investičním fondům po slabém lednu dařilo

17.03.  |  Redakce

Více než 85 % sledovaných fondů uzavřelo minulý měsíc s kladnou výkonností a jejich výsledky podpořil růst na globálním akciovém trhu.

ZertifikateJournal 4/2014: Nula od nuly nepojde

14.03.  |  Martin Svoboda

Vlastně se to dost nudně poslouchá 0,0 procent. Nula zpravidla symbolem toho, že to s vývojem nešlo ani nahoru ani dolů. Je to i proto, že při uvedení procentní sazby vždy očekáváme buď přírůstky, nebo se bojíme možných ztrát, například když sledujeme vývoj obratu a zisku v nějaké firmě.

Cena mědi klesla na 4letá minima

14.03.  |  Michala Moravcová

Měď podléhá již druhý týden masivnímu výprodeji. Cena této průmyslové komodity klesla pod úroveň 6 500 dolarů za tunu neboli 3 dolary za libru, což jsou důležité psychologické cenové hodnoty a dostala se tak až na 4letá minima.

Eskalace napětí na Krymu může vést k růstu cen řady komodit

13.03.  |  Vít Jedlička

Překvapivý vývoj ukrajinsko-ruských vztahů po svržení ukrajinského prezidenta Janukovyče znatelně zvyšuje geopolitické riziko. Ohrožena je nejen bezpečnostní stabilita v regionu, ale také v poslední době relativně dobré rusko-americké vztahy.

Zlatá jarní houpačka

12.03.  |  Redakce

Obchodníci s drahými kovy vyhlížejí očekávané páteční měsíční údaje pracovních míst v USA, především tedy průměrnou výši neagrárních mezd a ukazatel míry nezaměstnanosti.

Přístup investorů k diverzifikaci portfolia

12.03.  |  Evžen Fojtík

Asi každý minimálně jednou v životě slyšel větu: „Nedávej všechna vajíčka do jednoho košíku“. V investiční branži je tato věta spojována s diverzifikací. Jednoduše řečeno jde o rozdělení investic takovým způsobem, aby byla co nejvíce eliminována možnost, že investor o svou investici kompletně přijde.

V únoru se dařilo kávě. Cena vzrostla o 50 %

11.03.  |  Vít Jedlička

Měsíc únor byl pro obchodníky zajímavý svými velkými pohyby především v sektoru mas a kávy. Káva Arabika zaznamenala růst ceny téměř o 50 procent. Vepřové půlky zdražily ke konci měsíce o limitní pohyby. Komoditní index RICI vzrostl během února o 5,5 procenta. Mírný pokles mezi komoditami zaznamenaly pouze topný olej a plyn.

Oves: Nenápadná a zisková komodita

10.03.  |  Petr Habiger

Z hlediska investic se jedná o vcelku nenápadný trh. V poslední době však ukazuje, že umí velké pohyby podobně jako zlato nebo ropa.

Kdy mají smysl dividendy

06.03.  |  Evžen Fojtík

O dividendách snad již slyšel v dnešní době každý. Většina lidí vnímá, že dividendy jsou neodmyslitelně spojeny s akciemi a ne třeba s dluhopisy. Při investování do akcií obvykle rozlišujeme dva přístupy. Podle prvního přístupu je jedno, zda akciová společnost vyplácí dividendy či nikoli. V tomto případě jde o tzv. růstové investory. Ty zajímá především možnost růstu hodnoty akcií. Podle druhého přístupu investoři naopak vyhledávají akcie společností, jež vyplácí dividendy. Nazýváme je hodnotovými investory.

Rusko hýbe akciovými trhy

05.03.  |  Tomáš Menčík

Akciové trhy v posledních dnech prožívají neobvykle rušné časy. Denní volatilita 3 % tady už dlouho nebyla a mnoho akciových investorů má velký strach. Naopak někteří jiní v tom vidí výtečnou příležitost, jak relativně levně nakoupit. Kdo má tedy pravdu?

Japonský jen jako hlavní indikátor světových trhů

05.03.  |  Michala Moravcová

Pokud chceme vědět, jakým směrem se tentokrát vydají americké akciové indexy, tak nám při správné identifikaci pohybu může pomoci i měnový pár USD/JPY.

Jan Žák: Prodej fyzického zlata výrazně roste

28.02.  |  Roman Müller

Zlato je po staletí považováno za bezpečný přístav. V České republice najdete hned několik obchodníků, kteří nabízejí zlato v nejrůznějších formách. S Janem Žákem z portálu zlataky.cz jsme mluvili o možnostech investování do zlata a dalších drahých kovů.

Biotechnologie: Alternativa pro rizikověji laděné investory

27.02.  |  Jiří Šimara

Biofarmaceutické společnosti se na akciovém trhu tradičně řadí mezi rizikovější a více spekulativní tituly. Ovšem i v sektoru biotechnologií platí pravidlo, že vyšší riziko bývá odměněno vyšší výnosem.

Zlato si za týden připsalo téměř pět procent

26.02.  |  Redakce

Cena zlata v minulém týdnu prorazila několik klíčových úrovní odporu, a co především, prolomila psychologicky důležitou hranice 1300 dolarů/unci.

Předplacení vstupních poplatků se nemusí vyplatit

26.02.  |  Evžen Fojtík

Článek byl dočasně vyřazen z databáze.

Lednová aktiva investičních fondů registrovaných v ČR

25.02.  |  Redakce

Objem aktiv investičních fondů zaregistrovaných v České republice v lednu dosáhl hodnoty 131,1 mld. Kč, což představuje růst o +1,3 mld. Kč ve srovnání z předchozím měsícem (v procentuálním vyjádření +1 %).

ETF fondy mohou za propad ceny zlata v minulém roce, GOFO za růst

21.02.  |  Vít Jedlička

Cena zlata v minulém roce propadla o celých 21 % a to i přes rekordní o 21 % vyšší poptávku po fyzickém zlatě (bez ETF fondů). Hlavními viníky byly ETF fondy, které snížily svoje zásoby o 881 tun. Celkové nákupy byly díky ETF fondům meziročně o 15 % nižší a činily 3756 tun. Celková nabídka se meziročně snížila o 2 %, když dosáhla 4340 tun.

Největší internetový obchod za posledních 12 let

21.02.  |  Tomáš Menčík

Sociální síť Facebook koupila svého konkurenta - aplikaci na posílání zpráv WhatsUp - za 19 miliard USD. Právě částka dělá z této transakce největší internetový deal od roku 2001, kdy Time Warner koupil poskytovatele internetu AOL za 124 miliard USD.

Maďarská centrální banka snížila úrokovou sazbu po 19. v řadě

20.02.  |  Michala Moravcová

Maďarská centrální banka (MNB) snížila tento týden základní úrokovou sazbu o 15 bazických bodů z 2,85 na 2,70 procenta. Zajímavějším faktem ale je, že banka přistoupila k tomuto kroku již po 19. v řadě, přičemž v létě 2012 byly ještě sazby na úrovni 7 procent.

Investice do soft komodit: Káva

20.02.  |  Tomáš Trtek

Káva Arabica se zjevně v posledních dvou týdnech již odrazila od cenového dna a lze očekávat další růst. Aktuální cena březnového futures kontraktu se pohybuje kolem úrovně 1.5 USD za libru a dostala se tak na nejvyšší hodnotu za posledních téměř 10 měsíců.

Lednový ranking investičních fondů

19.02.  |  Anna Depko

V lednovém rankingu Analizy Online krátkodobý ranking obdrželo 519 investičních fondů, z nichž více než 90% je na trhu přítomno dostatečně dlouho na to, aby jim mohl být udělen ranking také z 36-měsíční perspektivy.

Atraktivita sóji u pěstitelů roste, čeká se její přebytek

19.02.  |  Redakce

Zemědělci na středozápadě USA plánují pro letošní rok vyšší výsev sóji. Tento faktor může zatlačit její cenu směrem dolů.

Jíst se musí

18.02.  |  Evžen Fojtík

Když se investor rozhoduje, do kterého odvětví má vložit své prostředky tak, aby se zhodnocovaly, v řadě případů nemůže opomenout potravinářský sektor. Neboť jíst se prostě musí. Ovšem dokáže tento sektor generovat solidní výnos? A je lepší přímo investovat do půdy a tu pak pronajímat anebo zvolit některý z cenných papírů (akcie, podílové listy) potravinářských společností?

Co dokáže sestřelit zlatou raketu?

18.02.  |  Redakce

Máme za sebou velmi povedený týden. Zlato se začíná vracet na cenovou úroveň, spěšně vyklizenou na přelomu října a listopadu a poměrně optimisticky vypadají i ceny kovu určeného k dodání v dubnu.

PepsiCo – dividendový aristokrat

17.02.  |  Jaroslav Krejčí

Americká společnost PepsiCo, výrobce nápojů (včetně Pepsi) a potravin, ve čtvrtek 13. února oznámila výsledky hospodaření za poslední kvartál a za celý rok 2013.

Konec podílu švýcarské čokolády ve francouzských šampónech?

14.02.  |  Jiří Šimara

V posledních týdnech sílily spekulace ohledně budoucnosti 29% podílu společnosti Nestlé ve francouzském kosmetickém gigantu L’Oréal. Ve hře přitom bylo mnoho možností redukce tohoto propojení. Nejvíce pravděpodobnou a pro investory obou stran také nejvýhodnější možností byl zpětný odkup akcií francouzskou firmou, ke kterému nakonec také došlo.

ZertifikateJournal 2/2014: Opravdová korekce?

13.02.  |  Martin Svoboda

Uplynulé dny na burze bohužel nebyly tak pěkné. Na celém světě docházelo ke korekci doposud velmi pozitivního tržního vývoje. Co ale tuto korekci spustilo, lze určit jen stěží.

Čína se může stát největším spotřebitelem zlata na světě

13.02.  |  Petr Habiger

Tento fakt by mohl podpořit ceny žlutého kovu stejně, jako urychlit posun globálního trhu s drahými kovy směrem na východ. Na počátku února uvedla Čínská asociace zlata, že nákupy čínských spotřebitelů vzrostly o 41 procent a dosáhly tak rekordních 1176,4 tuny kovu.

Jen desítka penzijních fondů překonala inflaci

12.02.  |  Redakce

České penzijní společnosti letos poprvé zveřejnily údaje o výnosech svých účastnických fondů. V nich se za loňský rok shromáždilo 1,2 miliardy korun, téměř polovinu trhu (42,2 %) drží penzijní společnosti České spořitelny a České pojišťovny. Jen desítka fondů překonala svými výnosy inflaci.

Začátek roku nebyl pro investiční fondy příliš zdařilý

11.02.  |  Anna Depko

V lednu až 60 % investičních fondů v důsledku nepříliš příznivé situace na akciových trzích dosáhlo záporné výkonnosti.

Downtrend? Spíše ozdravná korekce

10.02.  |  Tomáš Menčík

Akciové trhy v uplynulých dvou týdnech zdivočely. Historická maxima ještě přelom roku překonala, ale toužebně očekávaná korekce našla rozbušku v podobě horšího čínského indexu nákupních manažerů.

Vyplatí se investice do umění, aneb za kolik se v krizi vydraží umělecké dílo?

07.02.  |  Tomáš Procházka

Investovat lze v dnešní době již takřka do všeho. Drtivou většinu z nás jako první bezpochyby napadne zlato nebo stříbro. Investovat se však dá také do jiných kovů, jako je například platina a výjimkou nejsou ani investice do drahých kamenů. Investovat své uspořené peníze můžete také do nemovitostí nebo akcií podniků a nadnárodních korporací. Jen málokoho však napadnou umělecká díla, která by plnila funkci uchovatele hodnoty.

Komoditní vývoj v lednu

07.02.  |  Vít Jedlička

Na konci ledna Fed podle očekávání přistoupil k dalšímu snížení kvantitativního uvolňování o 10 miliard na 65 miliard dolarů měsíčně. Fed snižuje objem nákupu cenných papírů po druhé v řadě.

ECB by se dnes mohla dostat “před křivku”, tak jako ECB v listopadu

06.02.  |  Jan Čermák

Jestliže včerejšek a vlastně i zítřek byl, respektive bude převážně o amerických datech z trhu práce, tak dnes musí globální trhy a to včetně toho českého věnovat pozornost centrálním bankám. Kromě Bank of England, bude rovněž zasedat vedení ECB a také bankovní rada ČNB.

Rok 2014 očima analytiků

05.02.  |  Redakce

S přelomem roku je zvykem rekapitulovat, co se odehrálo během uplynulých 12 měsíců, a pokusit se odhadnout, které faktory budou určovat ekonomický a tržní vývoj v nadcházejícím roce a zda nastoupí nějaké významné trendy.

Výprodeje rizikových aktiv pokračují

04.02.  |  Jan Bureš

Nákaza na rozvíjejících se trzích se šíří dál. Americké akciové indexy spadly o více jak 2 % a index strachu VIX vyskočil o 16,5 %.

ZertifikateJournal 1/2014: Warren Buffett - první porážka

03.02.  |  Martin Svoboda

Poprvé po 44 letech se stalo to, že žijící investiční legenda Warren Buffett – vlastník investiční společnosti Berkshire Hathaway - nedokázal v pětiletém horizontu porazit vůdčí americký akciový index S&P 500. Cílem miliardáře Buffetta a jím řízené společnosti Berkshire Hathaway (která má tržní kapitalizaci ve výši 292 miliard dolarů) je překonat v pětiletém časovém horizontu, právě benchmark S&P 500.

Finanční trhy v zajetí Fedu

31.01.  |  Jiří Šimara

V úterý skončilo první letošní zasedání měnového výboru Fed. Investoři přitom sledovali blížící se výstup z tohoto mítinku bankéřů s určitými obavami, což se projevovalo výprodeji na akciových trzích takřka po celém světě. Proč taková pozornost?

Cena mědi by mohla vzrůst na úroveň 360 centů za libru

31.01.  |  Vít Jedlička

Po provedení fundamentální a technické analýzy jsme dospěli k názoru, že cena mědi obchodované v New Yorku by mohla vzrůst v nejbližších třech až šesti měsících až na úroveň 360 centů za libru. Zde jsou hlavní důvody pro růst cen mědi.

Nominál neznamená reál

30.01.  |  Evžen Fojtík

Často vidíme v marketingových materiálech větu, že ten či onen fond měl za určité období vysoký výnos, a to i na dlouhém, tedy desetiletém či dvacetiletém, horizontu.  Nicméně to se jedná pouze o nominální výnos. Reálná hodnota investice do takového vychvalovaného fondu může být úplně někde jinde.

Predpovede z počiatku roka pokojne ignorujte

29.01.  |  Steen Jakobsen

Nie som práve fanúšikom príchodu nového roka a nových začiatkov, ale ide o prirodzený beh života a hlavne investičného cyklu. Keď príde 1. január, všetci sú oddýchnutí, počas Vianoc prečítali veľa kníh, zatiaľ čo prognostici pracujú na plné obrátky (vrátane mňa).

Objem aktiv v domácích investičních fondech mírně rostl

28.01.  |  Anna Depko

Na konci prosince byl celkový objem aktiv shromážděných v domácích investičních fondech 129,8 mld. Kč, což ve srovnání s předchozím měsícem představuje růst o +0,2 mld. Kč (+0,2 %).

Nigerie jako leader západní Afriky

27.01.  |  Tomáš Trtek

Oblast západní Afriky má potenciál stát se v následující dekádě významným centrem růstu světové ekonomiky. V této geografické zóně pak v posledních letech zaznamenala velmi silný růst zejména Nigérie, jejíž ekonomika rostla v posledních pěti letech tempem 6,5% p. a. a řadila se mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky na světě.

Produkce ropy v USA stále rychle roste

24.01.  |  Petr Habiger

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) varuje před rostoucí těžbou ropy ve Spojených státech. Produkce USA vzrostla v posledních letech díky boomu těžby z břidlic.

Co dělat, když chci investovat volné peníze?

22.01.  |  Redakce

Zbývají vám po zaplacení všech účtů volné peníze? Chcete, aby úspory přinesly další peníze navíc? Opatrným nezbývá než spořit, ti odvážnější mohou investovat. Kterou z možností zvolit?

Nintendo se topí v problémech. Wii U je propadák

22.01.  |  Tomáš Menčík

Herní gigant Nintendo zaznamenal po profit warningu z minulého týdne pokles akcií o 19 %, což je největší propad od roku 2011.

V dlouhodobých strategiích přinášejí akcie bezpečí

21.01.  |  Evžen Fojtík

Řada investorů se vyhýbá akciím z důvodu vyšší volatility. V portfoliích na deset a více let jsou však obavy z možného výkyvu kurzu negativním směrem mnohdy přehnané. Jak pohlížet na akciovou složku portfolia?

Čekají nás výrazně změny ve směřování světové energetiky?

20.01.  |  Jiří Šimara

V tomto týdnu proběhnou dvě významné události, které by mohly udat nový směr světové energetické koncepci.

Švýcarský frank má za sebou další úspěšný rok

20.01.  |  Michala Moravcová

Švýcarský frank má za sebou další úspěšný rok, když se stal po euru druhou nejvýkonnější měnou z vyspělých ekonomik.

Kalvoda: Kladivo na nepoctivé finanční poradce

17.01.  |  Zbyněk Drobiš

Nejste si jisti uzavřenou smlouvou s Vaším finančním poradcem? Máte podezření, že hradíte jen poplatky, o kterých jste při podpisu smlouvy neměli nejmenší tušení? Vít Kalvoda ze serveru finemon.cz představuje v dnešním rozhovoru možnosti analýzy finančních produktů a ochrany poškozených klientů.

Ranking investičních fondů

17.01.  |  Anna Depko

Ranking Analizy Online je nástroj, který jednoduchým způsobem pomáhá investorům určit nejlepší a nejhorší investiční řešení v rámci dané skupiny fondů.

Akcie jsou bezpečnější

16.01.  |  Evžen Fojtík

Akcie bezpečnější než dluhopisy? Vždyť to je proti všem poučkám o akciích, které známe. Akcie mají sice vyšší potenciál výnosu, ale rovněž vyšší kolísavost, navíc jsou doporučovány na dlouhý investiční horizont. Jak by mohly být bezpečnější?

Uran: příležitost pro rok 2014

16.01.  |  Tomáš Trtek

Už to jsou téměř 3 roky od havárie ve Fukušimi, která zasadila tvrdou ránu budoucímu využití a veřejnému názoru na jadernou energii jako efektivní a relativně bezpečný zdroj. Tato událost se i pochopitelně pojí s téměř nejvyšší cenovou hladinou uranu za posledních více jak 5 let.

V prosinci se fondům příliš nedařilo

15.01.  |  Anna Depko

Prosinec nebyl příliš dobrým měsícem pro majitele podílových listů investičních fondů. Velká jejich část totiž v přepočtu na české koruny vykázala ztrátu. Důvod ke spokojenosti však měli investoři, kteří investovali na rozvinutých trzích.

Forex: jedna velká žena a myšlenka

14.01.  |  Tomáš Vobořil

Hned po bouchnutém šampaňském a příchodu nového roku mi přišel nový email. Psala mi dívka nebo žena, která vyložila svoji situaci a prosila mě o rady, jak využít FX trhu co nejlépe.

Zajištění fondů: Veřejný příslib a další formy garancí

13.01.  |  Evžen Fojtík

V minulém článku jsme si představili základní formy garantovaných investic prostřednictvím zajištěných či strukturovaných fondů. Řekli jsme si rovněž, že důležitým prvkem určující možný výnos zajištěného fondu je jeho struktura. To neplatí jen u „klasických“ zajištěných fondů, ale i u dalších fondů, které jsou zajištěny (garantovány) jiným způsobem než dříve popsanou formou.

Objem aktiv investičních fondů v listopadu opět rostl

09.01.  |  Anna Depko

V listopadu vzrostla aktiva českých investičních fondů o 1,8 mld. Kč a dosáhla hodnoty 129,3 mld. Kč, což představuje v procentuálním vyjádření růst o 1,4 %. Je to již pátý po sobě jdoucí měsíc, kdy se zvýšila hodnota prostředků shromážděných v investičních fondech.

Zajištění fondů: Český investor zbožňuje garantované produkty

08.01.  |  Evžen Fojtík

Konstatování, že Češi patří mezi velmi konzervativní investory, je již evergreenem. Chce-li investiční společnost či banka zaujmout novým produktem, takřka zaručeně se jí to podaří, pokud bude ten obsahovat nějakou formu zajištění či garance. Existují různé typy garancí, jejichž konstrukce pak má vliv na získání možného výnosu.

Komoditní vývoj v prosinci

07.01.  |  Vít Jedlička

V prosinci se nejvíce mezi komoditami dařilo ropě WTI a zemnímu plynu zatímco největší poklesy zažily cukr a obilí.

Kakao v roce 2013 posílilo o 20 procent a může dále růst

06.01.  |  Michala Moravcová

Ačkoli byl rok 2013 ke komoditám obecně nepříznivý a většina z nich ho ukončila v červených číslech (zlato zažilo první ztrátový rok za 13 let a odepsalo 28 procent, stříbro 36 procent, kukuřice 40 procent, …), lze na finančním trhu nalézt i takové komodity, jejichž ceny letos rostly.

Realita nízkých úrokových sazeb bude pokračovat

03.01.  |  Jiří Šimara

Největší ekonomika na světě – Spojené státy americké – je dle všeho opět na silnější růstové trajektorii. To je dobrá zpráva nejen pro tamní obyvatele, ale vzhledem k obchodním a finančním vazbám s dalšími významnými světovými ekonomikami i pro celý svět.

Optimistický pohled na rok 2014

02.01.  |  Tomáš Menčík

Závěr roku na akciových trzích překvapuje podle mého názoru i ty největší optimisty. A to v porovnání s odhady nejen ze začátku roku, kdy optimisti viděli index S&P 500 ke konci roku 2013 někde kolem hodnoty 1650 bodů, ale i v porovnání s očekáváním před zhruba měsícem.

Fondy peněžního trhu: Zlepšení v nedohlednu

23.12.  |  Evžen Fojtík

Fondy peněžního trhu jsou dnes z pohledu výnosu pod rozlišovacími schopnostmi drtivé většiny investorů. Aby toho nebylo málo, tak k takřka nulovým úrokovým sazbám, které posílají výnosy fondů peněžního trhu blízko k nule, se k likvidaci těchto fondů přidává i Evropská komise. A to snahou omezit jejich investiční strategie s „bohulibým“ cílem zvýšit jejich likviditu a bezpečnost.

Americká centrální banka našla recept na utlumování QE

20.12.  |  Tomáš Menčík

Po dvoudenním zasedání měnového výboru americké centrální banky vyšla ve středu zpráva, že program kvantitativního uvolňování číslo 3 (QE) začíná brzdit. Samo o sobě to zní jako všední zpráva, pro akciové trhy to ovšem byla bez nadsázky nejočekávanější událost v roce 2013.

Jak dlouho drží investoři akcie?

18.12.  |  Evžen Fojtík

Snad každý finanční poradce doporučuje dlouhodobě spořit. Této tezi nahrávají i dlouhodobé statistiky, které dokazují, že kupříkladu akcie na dlouhém horizontu dosahují zajímavého zhodnocení a eliminují výkyvy dané jejich vyšší volatilitou.

Co dělat, když chci koupit podílový list?

17.12.  |  Roman Müller

Prostřednictvím podílových fondů mohou drobní investoři zhodnotit dočasně volné finanční prostředky. Jaké existují typy podílových fondů? Kde je mohou investoři nakoupit?

Rok po…

17.12.  |  Michala Moravcová

...zvolení Shinza Abeho za japonského premiéra a prosazení jeho netradiční hospodářské politiky

Jak se připravit na zpomalování tempa QE?

16.12.  |  Tomáš Menčík

Americká centrální banka bude na svém zasedání od 17. do 18. 12. rozhodovat mimo jiné o tom, jestli přistoupí ke zpomalení tempa odkupu cenných papírů. Aktuálně Fed nakupuje za 85 mld. USD měsíčně a v posledních týdnech sílí hlasy, že dojde ke snížení tohoto objemu.

Cena zlata i přes uzavírání dolů nemůže klesat donekonečna

13.12.  |  Redakce

Cena zlata v tomto roce poprvé po dvanácti letech zaznamená minusové zhodnocení. Pro ty, kteří se chystají investovat do drahých kovů, je to dobrá zpráva, protože mohou nakupovat za nízké ceny. Pro producenty je však současná situace poměrně složitá a kvůli snižování nákladů jsou nuceni uzavírat své doly.

Listopadový vývoj podílových fondů

12.12.  |  Anna Depko

Listopad byl již třetím po sobě jdoucím měsícem, během něhož pokračovalo růstové období na trhu investičních fondů. Více než 90 % produktů dosáhlo totiž na konci tohoto měsíce kladné výkonnosti a průměr každé ze 40 námi rozlišovaných skupin investičních fondů se na konci listopadu nacházel v černých číslech.

Zlato – negativní výhled pro rok 2014

11.12.  |  Jaroslav Krejčí

Cena zlata má letos nakročeno k prvnímu ročnímu poklesu za více než deset let. Zatímco rok 2012 zakončilo zlato na hodnotách okolo 1660 amerických dolarů za trojskou unci, momentálně se pohybuje o zhruba 400 dolarů níže. Loňské maximum bylo až na téměř 1800 amerických dolarech. Co vězí za letošním nepříznivým vývojem ceny zlata a jaký je výhled pro rok nadcházející?

Ohlédnutí za investiční soutěží na reálných účtech a rozhovor s vítězkou

10.12.  |  Michala Moravcová

Po úspěšném prvním ročníku investiční soutěže na reálných účtech, byl v pátek večer 29. listopadu v souladu se zakončením týdenní obchodní seance ukončen již druhý ročník této oblíbené investiční hry.

Komoditní vývoj v listopadu

09.12.  |  Vít Jedlička

Ohlášené jmenování Janet Yellenové na pozici nové šéfky Fedu zvedlo optimizmus na finančních i komoditních trzích. Yellenová, jedna z architektů současného kvantitativního uvolňování uvedla, že je odhodlaná v něm pokračovat. Nejvíce tento měsíc rostly ceny pomerančového koncentrátu a sójových bobů. Naopak největší pokles zaznamenalo stříbro a cukr.

Čína chystá bonbónek pro investory – znovu začne IPO horečka

06.12.  |  Jiří Šimara

Primární veřejná emise akcií neboli též IPO se v současnosti těší velké pozornosti médií i odborné veřejnosti. Každý zasvěcený do této problematiky má jistě ještě v živé paměti šílenství kolem vstupu Twitteru na burzu v USA, kdy během prvního obchodního dne akcie této společnosti provozující sociální síť posílily o více než 90 %. Další zajímavá IPO nás navíc na trhu Spojených států ještě čekají.

Big Mac Index: Asijské měny jsou podhodnoceny

05.12.  |  Petr Gola

Podhodnocená národní měna usnadňuje přístup domácích výrobků a zboží na zahraničních trzích. Vůči americkému dolaru jsou dle "Bic Mac Indexu" podhodnoceny především asijské měny.

Produkce ropy z břidlic v následujících letech poroste

05.12.  |  Vít Jedlička

Produkce ropy v USA předběhla v říjnu tohoto roku celkový objem importované ropy poprvé od ledna 1995. Těžba ropy dosahuje 7,74 miliónů barelů denně, což je nejvíce od roku 1989.

Britský lev vytahuje drápy

04.12.  |  Jaroslav Krejčí

Vývoj britské ekonomiky v tomto roce předčí očekávaní a ekonomické ukazatele naznačují, že tempo hospodářského růstu zrychluje. Oživení je možné vidět napříč všemi sektory – roste průmyslová výroba, odvětví služeb i stavebnictví. Spotřeba domácností se zvyšuje (přestože reálné mzdy klesají). A dochází k poklesu nezaměstnanosti, když se tříměsíční průměr dostal na podzim nejníže od roku 2009 a je na úrovni 7,6 %.

Aktiva investičních fondů registrovaných v ČR

03.12.  |  Anna Depko

V říjnu vzrostla hodnota aktiv investičních fondů registrovaných v České republice o 2,1 mld. Kč a dosáhla výše 127,4 mld. Kč, což ve srovnání s předchozím měsícem znamená růst o 1,7 %.

Eurozóna ztrácí páru

29.11.  |  Michala Moravcová

Po nejdelší kontrakci v kontinentální Evropě za posledních 40 let, se regiónu v druhém kvartále 2013 konečně podařilo zdolat 18ti měsíční šňůru klesajícího HDP.

Hewlett-Packard na cestě vzhůru

28.11.  |  Tomáš Menčík

Může se zdát, že počítačová společnost Hewlett-Packard po úterních hospodářských výsledcích vstává z popela. Výsledky předčily očekávání v mnoha směrech.

Online Trading není výplata na konci měsíce

26.11.  |  Tomáš Vobořil

Online trading není zaměstnání a finanční trh není zaměstnavatel. Online trading je podnikání a na finančním trhu působí široký okruh konkurence, která chce uspět stejně dychtivě, jako my. Jakkoli jasně toto zní, naprostá většina z nás se na trhu chová, jako by tomu tak nebylo, jako by o konkurenci vůbec nešlo a zajímavý příjem tu čekal na každého. Nejlépe příjem každý měsíc. Takové chování a očekávání vede obvykle k nezdaru, protože nebere vůbec v potaz základní realitu trhů.

Dluhopisy: Nejistá jistota

25.11.  |  Evžen Fojtík

Dluhopisy jsou považovány za bezpečné cenné papíry s jistým výnosem. Ten je obvykle očekáván na úrovni 4 % ročně, případně jedno nebo dvě procenta nad inflací. Tyto čísla vychází z dlouhodobých průměrů. Avšak neznamená to, že takových výnosů dosáhne každý dluhopis a v každé době.

Říjen 2013: Ranking investičních fondů

22.11.  |  Anna Depko

V říjnovém Rankingu Analizy Online bylo ohodnoceno téměř 520 fondů nabízených v ČR. Více než 90 % z nich je přitom na trhu přítomno dostatečně dlouho pro to, aby kromě krátkodoběho rankingu mohly obdržet rovněž ranking dlouhodobý (investiční horizont 36 měsíců).

ZertifikateJournal 20/2013: DAX - Již brzy 10.000

21.11.  |  Martin Svoboda

Na 9 253,68 bodech se od tohoto pondělí nachází nové rekordní maximum indexu DAX. Došlo tedy k tomu, co jsme v ZertifikateJournalu předpovídali na začátku tohoto roku, a to totiž to, že DAX v průběhu roku pokoří hranici 9 000 bodů.

Trading: Jaký počítač vybrat?

21.11.  |  Tomáš Vobořil

Trading se nedá dělat na papíře s obyčejnou tužkou v ruce. Souhlasím s tím, že se v podstatě vracíme do starověku a dnešní tablety jsou takové sumerské destičky, do kterých ryjeme prstem, ale na trading je potřeba něco lepšího než sumerská destička.
1 2 3 4 5 6 7 8 13 19 25

17:18 Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002.…  |  Patria.cz
16:37 Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na…  |  Patria.cz
13:24 Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne…  |  Patria.cz
13:24 Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?  |  Patria.cz
12:48 Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu…  |  Patria.cz
11:24 Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil…  |  Patria.cz
09:25 Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020.…  |  Patria.cz
09:07 Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému…  |  Patria.cz
06:03 Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky  |  Patria.cz
17:45 Růst cen akcií a cena za riziko  |  Patria.cz
15:59 Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o…  |  Patria.cz
15:48 Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali…  |  Patria.cz
15:20 Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by…  |  Patria.cz
12:56 Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity  |  Patria.cz
11:52 Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI…  |  Patria.cz
09:54 Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic  |  Patria.cz
09:05 Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?  |  Patria.cz
08:45 EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI  |  Patria.cz
06:40 Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá…  |  Patria.cz
17:32 Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  |  Patria.cz
17:14 Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace…  |  Patria.cz
16:01 Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii…  |  Patria.cz
14:36 Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak…  |  Patria.cz
13:46 Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v…  |  Patria.cz
13:14 Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka…  |  Patria.cz

 
 
reklama