Články, komentáře

Brazílie: Doposud nejasná vize

20.11.  |  Tomáš Trtek

Ekonomická situace v Brazílii se i přes řadu strukturálních změn nikterak nepřibližuje očekávaným výsledkům, natož úrovni vyspělých ekonomik. Pokus o implementaci souboru reforem (období 2012/13), které měly v původní verzi vést ke změnám v makroekonomickém prostředí a byly cíleny na snížení úrokových sazeb a oslabení domácí měny (BRL), se alespoň prozatím zjevně minul účinkem.

Podle čeho (ne)vybírat investice

20.11.  |  Evžen Fojtík

Jak zjistit, která doba je vhodná pro investování a která nikoli? Jednou z možností je zeptat se jiných lidí. Minimálně se tak podaří zjistit náladu drobných investorů. A podle ní můžeme určit, zda se investic zbavovat či je naopak pořizovat. Ovšem reakce by měla být opačná, než je doporučení většiny amatérských investorů.

V říjnu se podílovým fondům opět dařilo

19.11.  |  Anna Depko

Měsíc říjen se nesl ve znamení pokračování růstového období na trhu podílových fondů. V černých číslech totiž v tomto měsíci, podobně jako v září, skončilo opět více než 80 % investičních produktů. Výsledkům fondů napomohl růst na většině světových burz - index MSCI AC World, který odráží chování globálních trhů, vzrostl o více než 4 % (v USD).

Globální trhy uvrhnou domácí scénu opět do stínu

18.11.  |  Jan Čermák

Zahájení intervence proti koruně, snížení úrokové sazby ECB a výsledky HDP napříč celou Evropskou unií - to vše byly faktory, jež hýbaly trhy minulý týden v našem regionu.

Švédská koruna je na rekordních minimech

15.11.  |  Michala Moravcová

Ještě loni v létě předtím než Mario Draghi, šéf Evropské centrální banky (ECB), řekl zázračná slova, že ECB udělá všechno pro záchranu společné měny eurozóny, jsme obdivovali vysoké výkony severských měn. Měnový pár EUR/SEK se v srpnu 2012 obchodoval na 12 letých maximech, a to 8,20 švédské koruny (SEK) za jedno euro (EUR).

Portoriko: Karibský Detroit s plážemi

14.11.  |  Vilém Vrzala

Co víme o Portoriku a proč by nás vůbec mělo zajímat? Většina z nás si zřejmě vybaví tropický ostrov v Karibském moři nalézající se mezi ostrovem Hispaniolou a Malými Antilami. Také zřejmě budeme vědět, že se jedná o přidružený stát USA, jehož obyvatelé hovoří španělsky. Puerto Rico ve španělštině znamená „bohatý přístav“ a vskutku, pokud zalistujeme katalogy cestovních kanceláří, u této destinace velmi pravděpodobně nalezneme zmínku o tom, že se jedná o jeden z nejbohatších ostrovů v karibské oblasti.

Spustí Twitter vlnu dalších IPO?

14.11.  |  Tomáš Menčík

Twitter zažil veleúspěšné IPO. Dává ale aktuální valuace smysl a jaké jsou další technologické firmy, které v dohledné době zvažují IPO?

Září bylo pro fondy jedním ze tří nejlepších měsíců roku

13.11.  |  Redakce

Hodnota aktiv v investičních fondech dosáhla úrovně 125,3 miliard korun, což ve srovnání se srpnem znamená růst o 1,9 % (2,3 mld. Kč).

Dočká se čínská ekonomika nových reforem?

12.11.  |  Jiří Šimara

O víkendu začne sjezd čínské komunistické strany, jež bude trvat až do úterý a zúčastní se ho 376 stranických špiček. K tomuto sjezdu se upínají velké naděje proto, že v minulosti byly na takovýchto setkáních ujednány významné reformy, jež změnily vývoj čínského hospodářství.

ZertifikateJournal 19/2013: Dow Jones bez kouzla

11.11.  |  Martin Svoboda

Pokud bude tato otázka položena v Americe a tázaný chce pokud možno jednoduchou odpověď, stačí mu uvést aktuální stav indexu Dow Jones IA. Avšak profesionální investoři by patrně obrátili oči v sloup. Mnohem více finančních produktů je propojeno s širokým in­dexem S&P 500, než se 117 let starým průmyslovým indexem Dow Jones IA.

Komoditní vývoj v říjnu

11.11.  |  Vít Jedlička

V říjnu byla největší událost na trzích pozastavení činnosti americké vlády. To způsobilo obavy z negativního dopadu na ekonomiku USA. Více jak 800 000 úředníků bylo 16 dní na nucené dovolené a to se podepsalo na negativním sentimentu u cyklických komodit, jako je kupříkladu ropa.

Čínu čeká největší politická událost letošního roku

08.11.  |  Michala Moravcová

Druhá největší ekonomika světa prochází postupnou transformací. Čínský hospodářský růst byl v minulých letech výrazně závislý na exportu a zahraničních investicích. Avšak nyní tento ekonomický model už v zemi nefunguje jako kdysi. Poptávka po čínských produktech klesá, a to nejen ze strany eurozóny, USA, ale i od asijských odběratelů. Zahraniční investice z vyspělých zemí se po finanční krizi v USA a té dluhové v eurozóně rovněž smršťují.

Kde můžete vydělat? Zeptejte se analytika XTB

07.11.  |  Redakce

V současné době se akciové trhy šplhají stále výše. Očekáváte do konce roku korekci? Jste optimisté věřící v další růst? Pokud váháte mezi růstem a katastrofou, proberte aktuální situaci na trhu s Jaroslavem Brychtou, hlavním analytikem společnosti X-Trade Brokers.

Kdo přijde po BRIC?

07.11.  |  Evžen Fojtík

Zkratka BRIC je již notoricky známá. Značí počáteční písmena zemí, které byly v době vzniku této zkratky považovány za jedny z nejžhavějších favoritů pro výrazný rozvoj jejich ekonomik a s tím související vysoký výnos na kapitálových trzích.

Akciové fundamenty na území Eurozóny

06.11.  |  Tomáš Trtek

S pozitivními daty z Evropy přicházejí znovu atraktivní příležitosti na trhu akcií Eurozóny. Od krize v roce 2008 se ukázaly jako nejziskovější převážně růstové tituly. Nyní s velkou pravděpodobností přichází období pro výběr tržně podhodnocených akcií a selekce dle fundamentálních faktorů a tržních valuací. Aktuálně preferujeme sektory energetiky, bankovnictví a telekomunikace.

Čeká nás další krize? Ptejte se analytika XTB!

04.11.  |  Redakce

Nevíte, jakým směrem se vydají trhy? Zeptejte se Jaroslava Brychty, hlavního analytika společnosti X-Trade Brokers.

Tristní situace v CETV

31.10.  |  Tomáš Menčík

Mediální společnost CME, matka české TV Nova, reportovala ve středu ráno výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí. A pohled to není pro akcionáře zrovna příjemný.

Fed ponechá rotačky tisknoucí dolary na plný výkon

30.10.  |  Jan Bureš

Pozornost trhů se opět stáčí k nejmocnější centrální bance – americkému Fedu. Na posledním zasedání se rozhodli centrální bankéři pokračovat v tištění dolarů (politice QE) tempem 85 miliard za měsíc a vyčkávat na silnější čísla (především z trhu práce).

Ohrozí rostoucí sazby růst čínské ekonomiky?

25.10.  |  Jiří Šimara

Rostoucí napětí na čínském peněžním trhu znervózňuje investory po celém světě. Sedmidenní reposazba vzrostla takřka na 5 %, což je zvýšení téměř o jeden procentní bod oproti předchozímu dni.

Nejlepší fondy měsíce září

24.10.  |  Redakce

Téměř každý investor, který se zajímá o trh investičních fondů, hledá ty nejlepší produkty. K tomuto účelu slouží Ranking Analizy Online, který pomáhá snadno a rychle určit nejvýkonnější fondy v jednotlivých segmentech. Hlavní předností rankingu je skutečnost, že zohledňuje nejen výsledky, ale také doprovodné riziko.

Realitní trh v Německu se začíná přehřívat

22.10.  |  Jan Bureš

Německá Bundesbanka vyslala varovný signál - realitní trh v největší evropské ekonomice se začíná přehřívat…, tedy alespoň na některých místech. Podle Financial Times se jedná především o sedm velkých německých měst (Berlín, Mnichov, Hamburg, Kolín, Frankfurt, Stuttgart a Düsseldorf), kde ceny od roku 2010 vzrostly o více než 25 %. Mají se Němci bát realitní bubliny, která se jim jako jedné z mála evropských zemí v předkrizovém období zcela vyhnula?

ZertifikateJournal 18/2013: Další nálet, IPO Twitter

22.10.  |  Martin Svoboda

Je to tady zase: Rok a půl po vstupu Facebooku na burzu klepe na dveře IPO společnosti Twitter. Přesný termín prvního listingu na burzovním parktetu zatím není znám, předpokládáme však, že by k němu mohlo dojít ještě v listopadu.

První kolo investiční soutěže skončilo. Kdo zvítězil?

21.10.  |  Michala Moravcová

Jindřich Šídlo porazil na demo účtu Leoše Mareše. Kdo z nich bude lepší v investování s reálnými penězi?

V září mohli být investoři s výkonností fondů spokojeni

18.10.  |  Redakce

Září bylo pro investory, vlastnící podíly v investičních fondech, velmi vydařené. Více než 80 % produktů, v přepočtu na české koruny, uzavřelo tento měsíc v plusu. Výsledky podporovala velmi dobrá nálada na světových burzách.

Hongkong: Budoucí finanční centrum Asie

17.10.  |  Tomáš Trtek

Hong Kong v posledních dekádách předvedl obrovský pokrok v oblastech, které jsou stěžejní pro dobře fungující finanční systém. Tamní finanční trh již nyní nabízí širokou škálu produktů, od klasických dluhopisů a akcií až po opce, warranty a další deriváty. Hongkong je místem, kde má své zastoupení více jak 300 mezinárodně působících bank ze zemí z celého světa a vytrvale se posouvá v žebříčku největších mezinárodních bankovních center.

Kolik by si měli lidé spořit na důchod?

16.10.  |  Evžen Fojtík

Jedním z argumentů proti vstupu do druhého pilíře bylo, že množství lidí si spoří na důchod prostřednictvím doplňkového penzijního spoření. Dříve známého pod pojmem penzijní připojištění.

Nejvýznamnější firmy vyhlašují hospodářské výsledky

15.10.  |  Peter Garnry

Minulý týden začalo odhalování výsledků nejvýznamnějších firem za třetí kvartál. Ovšem až v tomto týdnu se dozvíme více než 80 procent těch nejpodstatnějších informací o světových gigantech.

Evropský parlament zakázal příchutě do cigaret

14.10.  |  Jiří Šimara

Evropští zákonodárci v úterý 8. října hlasovali o zpřísnění pravidel pro tabákové výrobky, jehož cílem bylo odradit kuřáky výraznějšími varováními a zákazem aromatizovaných nebo tenkých cigaret, které by mohly být hlavně pro mladé lidi přitažlivější.

Zpomalení světového růstu nás nemine

10.10.  |  Redakce

Globální růst zpomalí, ať už budou velké centrální banky pumpovat peníze prostřednictvím dalšího kvantitativního uvolňování, nebo ne. To říkají analytici Saxo Bank ve finančním výhledu na 4. čtvrtletí.

O první dámě amerického Fedu

09.10.  |  Jan Bureš

Tak to máme černé na bílém. Prezident navrhne Janet Yellenovou na novou šéfku Fedu. Pokud ji Senát schválí, bude to první žena v čele americké centrální banky v historii.

Investičním fondům se v srpnu dařilo

08.10.  |  Redakce

Aktiva domácích investičních fondů v srpnu vzrostla o 0,5 mld. Kč, tedy o 0,4 %, a dosáhla hodnoty 123,0 mld. Kč. Od počátku roku se hodnota spravovaných aktiv zvýšila už o více než 8 mld. Kč.

Komoditní vývoj v září

07.10.  |  Vít Jedlička

Září bylo na komoditních trzích poznamenáno především obavami z intervence USA do Sýrie. To krátkodobě zvedlo cenu ropy i zlata. Komoditní index RICI oslabil o 2,5 % na 3582,18 bodů. Ve značném propadu pokračovala tento měsíc kukuřice i káva rubusta.

Zlato: Zpět ke starým hodnotám

04.10.  |  Sven Subotič

Málokterá investice nabízí tolik jistoty jako fyzicky držené drahé kovy. Konkrétně cena zlata má za sebou velmi slušnou korekci podpořenou největšími dvoudenními propady za posledních 30 let.

Politici v USA pokračují ve snaze vstřelit ekonomice vlastní gól

03.10.  |  Jan Čermák

Zatímco v Itálii se hrozba politické krize a pádu vlády rozplynula rychleji než pára nad hrncem, tak američtí politici se stále usilovně snaží vstřelit největší ekonomice vlastní gól.

Japonsko zvyšuje spotřební daň

02.10.  |  Tomáš Menčík

Japonský premiér Abe oznámil zvýšení spotřební daně z 5 % na 8 %, které nabude účinnosti v dubnu roku 2014. Jedná se o první zvýšení této daně v zemi vycházejícího slunce od roku 1997. Premiér bojuje s obrovským zadlužením země, přičemž se snaží dostat ji z deflace.

ZertifikateJournal 16/2013: Dow Jones v novém složení

01.10.  |  Martin Svoboda

Již od roku 1884 měří index Dow Jones vývoj amerického akciového trhu. Tento index je nejznámějším burzovním barometrem světa a znají jej i lidé, kteří akciové trhy obcházejí širokým obloukem.

„Jistota“, která nenese

01.10.  |  Evžen Fojtík

Státní dluhopisy jsou považovány za bezriziková aktiva. Nicméně dluhová krize ukázala i těm nejzatvrzelejším obhájcům tohoto tvrzení, že to neplatí doslova. Přesto však dluhopisy by měly patřit k základním stavebním kamenům portfolia každého investora.

Politici šíří na globální trhy nákazu

30.09.  |  Jan Čermák

Líbánky, které investorům držícím riziková aktiva dopřála před zhruba deseti dny americká centrální banka tím, že prodloužila nákupy dluhopisů v nezměněné podobě, zcela jistě končí. Na vině přitom nejsou makroekonomická data, ale politika.

Peru: Investiční příležitosti v rozvojových zemích Latinské Ameriky

27.09.  |  Tomáš Trtek

Při analýze investičních příležitostí v rámci rozvojových zemí (Emerging Markets), které se nacházejí v oblasti Jižní Ameriky, bude Peruánská republika s jistotou první na seznamu volených kandidátů. Peru prochází vývojem ekonomických reforem, nastavuje stabilní rozpočtovou politiku a v relaci k rozvojovým zemím se prezentuje nízkým zadlužením.

Výsledková sezóna klepe na dveře

26.09.  |  Jiří Šimara

V posledních dnech se opět pomaličku rozbíhá kolotoč zveřejňování výsledků hospodaření veřejně obchodovaných firem v USA. Čísla za uplynulé čtvrtletí již reportovali obři jako je FedEx či Oracle. Obě tyto firmy přitom překonaly tržní očekávání, což investoři ocenili nákupy jejích akcií. FedEx tak v průběhu dne vyskočil až o 5 % výše. Které další firmy budou v nejbližší době zveřejňovat své hospodaření a jak je nastaveno očekávání investorů?

Další souboj o zvýšení amerického dluhového stropu klepe na dveře

25.09.  |  Jan Čermák

Jestliže jeden hřeb podzimní politické sezóny v podání voleb v Německu máme za sebou, tak další se nám pomalu ale jistě blíží. Nemáme teď na mysli české volby, které budou jistě také důležité, ale další politickou přetahovanou ve Washingtonu ohledně posunutí limitu pro veřejný dluh.

Evropa a eurozóna v nejistotě

24.09.  |  John J. Hardy

I když se z voleb v Německu nakonec raduje Angela Merkelová, Evropa a eurozóna se ocitly v extrémní nejistotě. Drtivé vítězství Merkelové přitom podpořili i voliči, kteří se začali odvracet od jejího koaličního partnera FDP. Na Merkelovou tím pádem zbývá nepříjemná povinnost - vytvořit koalici buď s SPD, nebo se Zelenými.

Jak investují Leoš Mareš a Jindřich Šídlo?

23.09.  |  Tomáš Cína

Hvězdný souboj v rámci investiční soutěže společnosti BOSSA právě začal. Jak se na něj připravuje duo Leoš Mareš z Evropy2 a Jindřich Šídlo z iHNedu? Jaké jsou jejich dosavadní zkušenosti s investováním a jakou strategii volí proti svému rivalovi?

Takřka neznámý

23.09.  |  Evžen Fojtík

Když si investor vybírá fond, nejčastěji se rozhoduje podle několika ukazatelů. Jedním z nich je i takzvaná obrátkovost portfolia – PTR

Kam jde cena uhlí, tam akcie NWR

20.09.  |  Martin Pavlík

Ceny akcií NWR během dvou uplynulých měsíců vzrostly o téměř sto procent. Hlavním důvodem ohromujícího zhodnocení byl růst cen koksovatelného uhlí na světových trzích, jež se ze 130 USD vyšplhalo až k úrovni 150 USD za jednu tunu.

Den "D" pro globální finanční trhy je tady

18.09.  |  Jan Čermák

Dnes večer se dozví, jak americká centrální banka zkoriguje svou měnovou expanzi, která fakticky znamená dodatečnou měsíční poptávku po finančních aktivech ve výši 85 mld. amerických dolarů. Alespoň takové jsou měsíční nákupy vládních dluhopisů (40 mld.) a hypotečních dluhopisů (45 mld.) ze strany Fedu - neboli expanzivní politika pro níž se vžilo pojmenování "kvantitativní uvolňování".

Klíčové zasedání Fed se blíží

17.09.  |  Jiří Šimara

Již v tomto týdnu zasedá Federální výbor pro operace na volném trhu (FOMC). Jde o subjekt spadající pod Fed, který rozhoduje o budoucí podobě měnové politiky centrální banky Spojených států. Toto zasedání na sebe strhává mimořádnou pozornost kvůli tomu, že zde může být poprvé oznámen začátek postupného utahování současného kvantitativního uvolňování.

INVESTUJ NA OSTRO! Dvě kola, dvě celebrity, nespočet emocí a mnoho cen

16.09.  |  Tomáš Cína

Podzim je tu a s ním i pokračování úspěšné investiční soutěže, v níž se obchoduje na reálných účtech s reálnými penězi. Soutěž je ideální nejen pro již zkušené obchodníky, ale i pro ty, kteří již delší dobu obchodují na demo účtu a vyčkávají na ten správný okamžik k otevření účtu reálného.

Trh s ropou zůstává v zajetí krátkodobých potíží

13.09.  |  Petr Báča

O dopadu nedávných tragických událostí v Sýrii na finanční trhy toho již bylo napsáno mnoho. Většina textů se vzhledem k poloze země v dlouhodobě nestabilním regionu, který se asi ze třetiny podílí na světové produkci ropy, soustředí hlavně na vliv případného vojenského konfliktu na její cenu.

Komoditní vývoj: Stříbro si připsalo téměř 20 procent

12.09.  |  Vít Jedlička

V srpnu se komoditám dařilo. Komoditní index RICI posílil téměř o sedm procent. Nevýraznější růst proběhl na trhu se stříbrem, které posílilo téměř o 20 procent. Dobře se také vedlo platině a zlatu. V souvislosti s nepokoji v Egyptě a Sýrii rostla výrazně i ropa Brent. Výrazně propadla cena pomerančového koncentrátu, cukru a kávy.

ZertifikateJournal 15/2013: Neuer Markt. Nový comeback?

11.09.  |  Martin Svoboda

Od roku 1997 až do roku 2000 rostl německý burzovní segment Neuer Markt nevídaným způsobem. V tomto období mohly nové akciové společnosti získat skrz burzu potřebný kapitál. Jak se ukázalo, byl tento trh vhodný převážně pro technologické a internetové firmy, které lákaly investory pomocí líbivých prezentací vyšperkovaných pestrými obrázky a dobrou grafikou, doplněné o vysoké tempo budoucího růstu společnosti. Z tehdejšího boomu však nic nezbylo. Neuer Markt skončil o několik let později – po zhroucení celé New Economy.

Riziková aktiva oslavují, že Obama tasí proti Sýrii jen diplomacií

11.09.  |  Jan Čermák

Američané a v podstatě celý Západ se do vojenské konfrontace se Sýrií nechystají. Nejenom americká veřejnost, ale i globální finanční trhy čekaly na to, jakou taktiku zaujme prezident Obama v přesvědčování o tom, že je třeba potrestat útok chemickými zbraněmi v daleké Sýrii.

Invaze v Sýrii může vážně poškodit energetický trh

10.09.  |  Michal Kraus

Potencionální útok Spojených států na Sýrii vytváří mnoho názorů o možném dopadu na trhy. Navzdory tomu, že Sýrie není důležitým ropným producentem, tak obavy z rozpoutání konfliktu na Blízkém východě vystřelily cenu ropy na dvouletá maxima (112 dolarů za barelu ropy WTI).

Municipální dluhopisy v USA po pádu Detroitu

05.09.  |  Vilém Vrzala

Velmi oblíbeným druhem investičních aktiv ve Spojených státech jsou municipální dluhopisy, tedy cenné papíry emitované městy a samosprávnými celky. Tyto obligace jsou dlouhodobě považovány za bezpečnou konzervativní investici a jejich popularita je rovněž podpořena skutečností, že z nich plynoucí příjem bývá často osvobozen od daní. Uvedené vlastnosti jsou významným důvodem, proč municipální dluhopisy rády nakupují například penzijní fondy.

Sofiina volba: Přijmout ztrátu a investovat jinam?

03.09.  |  Evžen Fojtík

Zná to každý investor, stanoví si strategii, pečlivě vybere podílové fondy, zlato či jiné nástroje, do kterých chce investovat a začne se těšit na výnosy. Když jdou jeho výnosy nahoru, začíná si malovat, kam bude dále investovat či co si za svůj výnos pořídí. Ale ouha, trh začne klesat.

Rozpaky nad nízkými maržemi Fortuny

02.09.  |  Jiří Šimara

Výsledky Fortuny příjemně překvapily na úrovni celkových přijatých sázek (za 2Q +16,9 % y/y na 134,7 mil. EUR vs. odhad +11,8 % y/y na 128,8 mil. EUR). Největším tahounem tohoto růstu zůstala v souladu s očekáváními Česká republika, kde firma zaznamenala vysoký dvouciferný nárůst vsazeného objemu.

Málo i moc může škodit

29.08.  |  Evžen Fojtík

Asi každý již slyšel slovo diverzifikace. Jde o rozložení portfolia takovým způsobem, aby mělo co nejvyšší možnou výnosnost při co nejnižší možné míře rizika. Jinými slovy řečeno, pokud jedna investice zkrachuje, aby bylo dostatek dalších, jež by její propad vynahradily.

Vyplatí se kupovat levné akcie?

26.08.  |  Evžen Fojtík

Asi znáte pořekadlo, nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci. Znamená to, že i když se nějaká věc jeví jako levná, ve výsledku tomu tak být nemusí a může se znatelně prodražit. Toto rčení může platit i při investování.

Jednání FEDu: Investoři marně čekali na nové informace

23.08.  |  Tomáš Menčík

Poslední (srpnový) zveřejněný záznam z jednání FOMC amerického Fedu nedal investorům jasný pohled na to, zda se tamní centrální bankéři rozhodnou pro zmírnění tempa kvantitativního uvolňování již na příštím zasedání v září.

Dluhový strop v USA: Republikání žádají omezení výdajů, Obama odmítá vyjednávat

22.08.  |  Vilém Vrzala

V USA se po návratu z letní dovolené tamní Kongres opět začne zabývat otázkami státního rozpočtu a vypukne bitva o zvýšení dluhového stropu. Toho bylo dosaženo v květnu tohoto roku, když dluh dosáhl výše téměř 16,7 bilionu USD a ministr financí Jack Lew oznámil zavedení „standartního souboru mimořádných opatření,” což v praxi znamená, že provoz státu je nyní financován penězi, které by za normálních okolností měly být reinvestovány do federálních důchodových fondů.

Podzim vrátí trhům volatilitu

22.08.  |  Michal Kraus

Letní prázdniny se pomalu a jistě chýlí ke konci, což netěší hlavně ty školou povinné, ovšem vnáší velká očekávání i do mysli investorů. Trhy mají za sebou několik týdnů snížené volatility, což mohlo některým obchodníkům evokovat pocit poklidu a jistoty. Z těchto pohodových dnů je potřeba se pomalu začít probouzet a přeorientovat se na bouřlivý podzim, od kterého se hodně čeká.

Zlato chytilo druhý dech. Poroste jeho cena i do budoucna?

20.08.  |  Tomáš Procházka

Ještě v červnu letošního roku analytici očekávali, že cena zlata se bude na komoditních trzích držet na nejnižších hodnotách za poslední tři roky. 20. 6. 2013 spadla jeho cena pod 1300 dolarů za troyskou unci a v reakci na to se spustil na komoditních a akciových trzích velký výprodej.

Taje měsíčních reportů

20.08.  |  Evžen Fojtík

Když vybíráte fond, tak kromě toho, zda se hodí do vaší investiční strategie, obvykle posuzujete i jeho výkonnost a nákladovost. Abyste věděli, jak je konkrétní fond výkonný či nákladový, většinou otevřete měsíční zprávu o fondu (tzv. infolist či factsheet).

ZertifikateJournal 14/2013: Defenzivní certifikáty

19.08.  |  Martin Svoboda

V Německu investují bezpečně. Více než 2 z celkem 4,9 bilionů eur volných peněžních prostředků je uloženo na termínových a spořicích účtech. 260 miliard eur investovaných do cenných papírů tak tvoří pouze pět procent.

Nepokoje v Egyptě tvrdě dopadají na akcie Pegas Nonwovens

19.08.  |  Jiří Šimara

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens pozastavil výrobu ve svém nedávno zprovozněném závodě v Egyptě. Příčinou jsou současné násilnosti mezi stoupenci bývalého prezidenta Mursího a armádou. O dočasném uzavření se přitom spekulovalo již při prvním kole egyptských násilností ze začátku července, nicméně provoz pozastaven nebyl. I to vypovídá o tom, že situace je v zemi nyní mnohem vážnější.

Česko zadělává na trvalé oživení

15.08.  |  Jan Bureš

Evropa ukazuje recesi záda a Česko tentokrát bohudík taky. Je to částečně díky tomu, že oživení v eurozóně je relativně silné (0,3 % q/q) a nesoustředí se pouze na Německo a jeho nejbližší kruh.

Řecko-maďarská symbolika

13.08.  |  Jan Čermák

Je v tom trochu symboliky - Maďarsko včera splatilo půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu a řecká data ukázala na to, že se veřejné rozpočty dostaly poprvé do tzv. primárního přebytku.

Investování podle sektorů

09.08.  |  Evžen Fojtík

V jednom z předchozích článků jsme si ukázali, že sektor zdravotnictví patří mezi anticyklické sektory. Tedy nereaguje příliš na to, jak se ekonomika vyvíjí a je tedy vhodný pro období recese, v níž se nyní česká ekonomika nachází. Ale jak jsou na tom ostatní sektory a kolik jich vlastně je? 

V červenci se komoditám dařilo

09.08.  |  Vít Jedlička

Komoditní index RICI posílil o 3,3 procenta. Desetiprocentní růst překročily futures kontrakty na pomerančový koncentrát a benzín. Výrazněji se dařilo i palladiu, ropě WTI a zlatu. Velké ztráty zaznamenaly obilniny a olejniny. Znehodnotily sojový šrot a olej, které zažily propad o více jak deset procent.

Australská centrální banka snížila úrokové sazby

08.08.  |  Michala Moravcová

Australská centrální banka (RBA) snížila v úterý úrokové sazby o 25 bodů na historicky nízkou úroveň 2,50 procenta. Poté, co klesla poptávka po komoditách ze strany Číny a následně ochabl těžařský „boom“, se tamní centrální banka snaží najít nový způsob, jak přimět ekonomiku k životu.

Alternativní energie opět na vzestupu

07.08.  |  Tomáš Menčík

Po několikaletých propadech se akcie společností zabývajících se alternativními energiemi a zelenými technologiemi opět začínají dostávat do zajímavých růstových trendů.

Americký trh zklamal, Fed může přemítat déle

05.08.  |  Jan Čermák

Číslo, na které v pátek všichni čekali a jež mělo odstartovat seriózní debatu uvnitř americké centrální banky o tom, kdy a jak zpomalí měnovou expanzi, nakonec nepřišlo.

Jak se firmám dařilo v uplynulém kvartále?

01.08.  |  Jiří Šimara

Americká výsledková sezóna je již v plném proudu. Prozatím reportovalo své výsledky za předchozí tři měsíce 278 firem z indexu S&P 500, přičemž 73 % z nich dokázalo překonat očekávání na úrovni zisků a 56 % na úrovni tržeb. Při minulé sezóně dokázalo překonat očekávání na úrovni čistých zisků taktéž 73 % firem, ale jen 48 % z nich se to podařilo i na tržbách. Z tohoto hlediska je dosavadní průběh současné výsledkové sezóny přívětivější.

Otázka vhodnosti investice a náhrady škody

31.07.  |  Zbyněk Drobiš

Obchodník s cennými papíry je povinen jednat ve vztahu k zákazníkovi kvalifikovaně, čestně a v jeho nejlepším zájmu. Obecné generální ustanovení v zákoně o podnikání na kapitálovém trhu je však nutné důsledně zkoumat. Může investor požadovat náhradu škody v případě, že obchodník s cennými papíry porušil dané ustanovení nevhodnou investicí, která je ve zřejmém rozporu s jeho investičním profilem?

Americká centrální banka vyhrává závod v tištění peněz

30.07.  |  Vít Jedlička

USA a Eurozóna procházejí od roku 2008 výraznou finanční a dluhovou krizí. Do záchrany se v obou velmocích zapojily jak státní rozpočty, tak centrální banky.

Penzijní spoření: Dojem vylepšuje státní podpora

29.07.  |  Evžen Fojtík

Penzijní připojištění (dnes doplňkové penzijní spoření) bylo často kritizováno jako málo výnosný produkt. Přesto si od svého vzniku v roce 1994 našlo mnoho klientů. Bylo to zejména zásluhou státního příspěvku. Nevýhodou byla i nižší likvidita, protože všechny prostředky vložené do tohoto produktu, stejně jako výnosy bylo možné získat až po dosažení 60 let věku, případně po dosažení věku pro nárok na starobní důchod z prvního pilíře (u účastnických fondů). Výnosy jsou zdaněny 15 % a u fondů se hradí manažerský poplatek.

Vliv utahování kohoutků měnové politiky USA na rozvíjející se trhy

29.07.  |  Michala Moravcová

Velké rozvíjející se ekonomiky jako Brazílie, Indie či Indonésie začaly v poslední době utahovat kohoutky monetární politiky, aby zabránily dramatickému propadu svých domácích měn, které začaly ztrácet poté, co šéf americké centrální banky (Fed) upozornil na možnost snižování objemu nákupu dluhopisů.

Komodity dále padají

26.07.  |  Boris Tomčiak

Ve druhém čtvrtletí letošního roku pokračoval odliv kapitálu z komodit. Velké výprodeje zaznamenaly drahé kovy, kdy se cena stříbra propadla téměř o třetinu. Nedařilo se ani obilninám a olejninám. V sektoru potravin byla nejslabší káva.

Hledá se „nadvýkonnost“

25.07.  |  Evžen Fojtík

Pasivně řízené fondy začínají mít oproti aktivně řízeným převahu. Jedním z důvodů je nižší nákladovost a malá schopnost aktivně řízených fondů překonat trh (srovnávací index – benchmark).

Pokračování technologické revoluce na obzoru

24.07.  |  Tomáš Menčík

Dalo by se říci, že v současnosti jsme svědky další technologické revoluce, která může značně změnit současný koloběh světa. Řeč je o odvětví 3D tiskáren, které se z science fiction knih pomalu přesunují do běžné reality. Není daleko doba, kdy nebude muset majitel 3D tiskárny chodit do obchodu, ale pár kliky na počítači si vytiskne co bude potřebovat, od židle až po potraviny. První pokusy o 3D tisk proběhly už v 90. letech, avšak díky vysokým nákladům se nerozšířily na běžný trh.

Maďarská centrální banka sníží sazby na nové historické minimum

23.07.  |  Jan Čermák

Letní nudu ve střední Evropě může čeřit v posledních dnech a hodinách snad jen Maďarsko, jehož centrální banka by dnes měla snížit svoji základní úrokovou sazbu na nové historické maximum 4,0 %. Maďarské vládní dluhopisy budou z takového vývoje nadšeny, přesto musí být ve střehu, co přinese zbytek týdne, který může být specificky v Maďarsku velmi zajímavý.

Zdraví je „kšeft“

22.07.  |  Evžen Fojtík

Čas od času médii proběhne diskuze o financování zdravotnictví. Stejně tomu bylo i nedávno, když Ústavní soud velmi zjednodušeně řečeno „zrušil právní úpravu nadstandardů“. Jde o široce diskutované téma, kdy se lidé dají rozdělit na dva tábory. Jedni tvrdí, že zdravotnictví není business a mělo by být dostupné všem zdarma. Druzí naopak soudí, že něco takového není možné, neboť není dostatek prostředků.

Euro versus libra, kdo tento souboj vyhraje?

22.07.  |  Michal Kraus

Souboj dvou hlavních evropských měn eura a libry představuje jeden z nejsledovanějších párů na měnovém trhu označován symbolem EUR/GBP. Britská libra byla historicky vždy o něco silnější, než její kolega z eurozóny, čemuž odpovídá i dlouhodobý trend z měsíčního grafu níže, v němž se měnový pár EUR/GBP již několik let obchoduje pod klesající trendovou linií. Za zamyšlení nyní stojí, zda tomu tak bude napořád? O tom mohou rozhodnout centrální banky jednotlivých zemí.

Automobilky v Evropě stále trpí nízkými prodeji

19.07.  |  Jiří Šimara

Máme za sebou již šestiměsíční časovou řadu nových registrací osobních vozů v Evropské unii za letošní rok. Z vydaných čísel je jasné, že se evropský automobilový trh ještě nevymanil ze své vleklé krize a dokonce ani nevidí ono pověstné světýlko na konci tunelu.

Churning: Nekalá praktika nadměrného obchodování

18.07.  |  Zbyněk Drobiš

Tzv. churning, neboli nadměrné obchodování na účtu zákazníka, je nekalou praktikou na kapitálových trzích, kdy se značná část investice klienta rozplyne v poplatcích za nepřiměřené množství zbytečných transakcí na jeho účtu.Víte, jak se mu bránit?

„Dokonalá investice“

18.07.  |  Evžen Fojtík

Češi patří mezi nejkonzervativnější investory. Značnou část prostředků drží na spořicích účtech, případně v produktech se státní podporou. Pokud již investují, tak opět značně konzervativně, tedy především do produktů, kde je minimalizována možnost ztráty. Ovšem tato opatrnost se může občas vymstít. A to tehdy, pokud místo rozumu zvítězí „zaručené“ jistoty. Tyto „jistoty“ poskytují především zajištěné produkty.

Nenechte se mýlit grafem

16.07.  |  Evžen Fojtík

Při výběru investičního produktu se většina lidí dívá na minulou výkonnost. I když výsledky v minulosti nedávají žádnou záruku zopakování, může nám tento parametr napovědět více o produktu. Můžeme například srovnat výkonnost podílového fondu s reprezentativním indexem a vyhodnotit, zda dokáže portfolio manažer fondu překonat trh.

Korporátní zisky a šéf Fedu Bernanke opět nastaví tón

15.07.  |  Jan Čermák

Vlídná slova centrálních bankéřů v kombinaci s velmi dobrým rozjezdem kvartální výsledkové sezóny firem v USA byla v minulém týdnu povzbuzením pro prakticky všechny třídy aktiv - od amerických akcií přes komodity až po třeba středoevropské vládní dluhopisy.

Pasivně řízené fondy získávají převahu

10.07.  |  Evžen Fojtík

Většina investorů nedisponuje dostatkem prostředků, aby mohla investovat tzv. na přímo. Proto je pro ně jednodušší využít k investování podílové fondy. Vycházejí jim vstříc i investiční společnosti, které spravují širokou škálu podílových fondů různého regionálního, sektorového či jiného zaměření.

Investice do zlata? Raději palladium

08.07.  |  Michaela Malátná

Cena zlata nadále klesá. V červnu dosáhla nejnižšího minima za posledních 2,5 roku. Podle ekonomů to částečně zapříčinil projev předsedy Centrálního bankovního systému Spojených států amerických (FED) USA Bena Bernankeho, který upozornil na možný konec cpaní amerických dolarů do ekonomiky. Dramatický propad ceny zlata ale v nejbližší době odborníci neočekávají.

ECB toho mnoho měnit nebude, trhy si počkají na zítřejší payrolls

04.07.  |  Jan Čermák

Portugalská vládní krize a vojenský puč v Egyptě na sebe strhly sice krátkodobě pozornost globálních trhů, avšak ta se pozvolna opět přesouvá k nejvyspělejším ekonomikám.

Komoditní vývoj: Červen ve znamení poklesu

03.07.  |  Vít Jedlička

Červen prožila většina komodit v červených číslech. Jediné komodity, jejichž cena rostla, byly masa, ropa a stavební dřevo. Značný růst zaznamenala také bavlna. Ze sektoru drahých kovů nejvíce oslabovalo stříbro, které propadlo o 12,5 procenta. Komodity byly společně s akciovými trhy a s dluhopisy zasaženy vlnou pesimismu, který zachvátil trhy po projevu Bena Bernankeho, když oznámil, že kvantitativní uvolňování ukončí Fed v polovině příštího roku.

Trhy: Vstupujeme do okurkové sezóny

01.07.  |  Jan Čermák

Skončilo poměrně divoké čtvrtletí, které přineslo v případě Evropy jeden velký paradox: zatímco eurozóna a vedle ní i česká ekonomika setrvaly v recesi, tržní úrokové sazby rostly tempem, které nemá obdoby. Uvidíme, jak tomu bude ve čtvrtletí třetím, které již z titulu letních prázdnin bývá přece jenom odlišné.

Čínský boj s likviditou ovládl trhy

28.06.  |  Michal Kraus

Světlo dění na finančních trzích na chvíli opustilo tradiční Wall Street nebo slova Maria Draghiho o stavu eurozóny a zasvítilo na druhou největší ekonomiku světa. Čína se ocitla v centru zájmů poté, co její peněžní trh vyschl a soupeřil s nedostačující likviditou.

Jiný pohled na zlato

27.06.  |  Evžen Fojtík

Zlato v posledních letech atakuje přední příčky oblíbenosti mezi drobnými investory. S trochou nadsázky by se dalo říci, že kdo neinvestuje do zlata, jako by nebyl. Cena zlata v minulém roce stoupala do nadoblačných výšin. Zdálo se, že cena bude jen nadále růst. To byl silný příběh pro běžné investory, kteří zlato mohutně nakupovali.

Evropa ladí společný postup vůči bankám

27.06.  |  Jan Bureš

Ministři financí Evropské unie se shodli na nových pravidlech, podle kterých by se mělo postupovat vůči problematickým bankám. Před rozhodnutím si trhy lámaly hlavu dvěma otázkami.

Strýček Ben nás opouští

25.06.  |  Jiří Šimara

Výstup ze zasedání Měnového výboru Fed v minulém týdnu citelně zasáhl finanční trhy po celém světě. Byli jsme svědky silného odlivu kapitálu zejména z tzv. emerging markets a ušetřeny přitom nezůstaly ani vyspělé trhy Spojených států či západní Evropy. Co tak zásadního Ben Bernanke sdělil po dvoudenním zasedání guvernérů Fed?

Jsou diamanty investicí?

24.06.  |  Evžen Fojtík

Diamanty patří mezi přírodní nerosty, které dokáží lidi doslova očarovat. Jsou pro ně, stejně jako pro zlato, ochotni udělat cokoli. Po staletí patří mezi symboly krásy a rovněž uchovavatele hodnot.

Kypr volá opět o pomoc

24.06.  |  Michala Moravcová

Kyperský prezident Nicos Anastasiades zaslal dopis věřitelům včetně zástupců eurozóny, v němž je žádal, aby zvážili a následně revidovali podmínky desetimiliardového úvěru, jenž byl Kypru poskytnut v březnu tohoto roku. Oficiální dopis kritizuje podmínky záchranného programu a hlavně upozorňuje na špatné provedení restrukturalizace tamních dvou největších bank. Prezident rovněž píše, že s ostrovní zemí bylo tehdy nakládáno nespravedlivě.

Investiční strategie „prodej a uteč“

21.06.  |  Evžen Fojtík

Investoři používají různé investiční strategie. Nejznámějšími jsou „kup a drž“, tedy jednou je nakoupen určitý nástroj a ten je držen po delší čas, anebo tzv. časování trhu. V případě časování trhu se snaží investor na základě určitého znaku na trhu „vytušit“, zda uvažovaný nástroj nakoupí či prodá.
1 3 4 5 6 7 8 9 13 19 25

17:56 Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad…  |  Patria.cz
16:43 Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují…  |  Patria.cz
14:19 WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři…  |  Patria.cz
14:07 Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy,…  |  Patria.cz
13:43 Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat…  |  Patria.cz
12:36 Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od…  |  Patria.cz
11:28 Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě…  |  Patria.cz
11:13 České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal…  |  Patria.cz
10:55 Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford…  |  Patria.cz
10:35 Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady…  |  Patria.cz
09:06 Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje…  |  Patria.cz
07:40 WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos…  |  Patria.cz
16:11 Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí…  |  Patria.cz
14:37 Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15…  |  Patria.cz
13:32 Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem…  |  Patria.cz
11:18 Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na…  |  Patria.cz
10:58 Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do…  |  Patria.cz
09:09 Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?  |  Patria.cz
08:53 Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má…  |  Patria.cz
08:16 WEBINÁŘ už zítra: Jak na DIP? A na čem čeští investoři…  |  Patria.cz
06:37 Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní…  |  Patria.cz
08:58 Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na…  |  Patria.cz
16:00 Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově…  |  Patria.cz
08:54 Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika…  |  Patria.cz
17:18 Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002.…  |  Patria.cz

 
 
reklama